Ezeket látta már?

Hirdetés

Tudta? Ez a különbség a véradás és a vérplazmaadás között

Nagy szükség van a véradókra és a plazmaadókra! / Fotó: Plazma Pont

A véradás mellett az elmúlt években egyre többen hallottak már a plazmaadásról is, viszont azt már kevesebben tudják megmondani, miben is különbözik a két folyamat. Cikkünkben erre igyekszünk választ adni.

A véradás olyan önkéntes tevékenység, melynek során a véradóktól – előzetes orvosi vizsgálatot követően – orvosi felügyelet mellett sürgősségi felhasználáshoz (többnyire műtéteknél, bizonyos életmentő kezeléseknél szükséges vérátömlesztéshez) veszik le a teljes vért. A folyamat alatt egyszerhasználatos eszközökkel, steril vérvételi zsákba 4,5 deciliter teljes vért, valamint a vér vizsgálatához szükséges néhány kémcsőnyi vérmennyiséget vesznek le. Egyetlen véradással akár 3 betegen is segíthetünk.

Véradó lehet minden egészséges, 18. életévét betöltött felnőtt, akinek testsúlya legalább 50 kg. A nők évente 4, a férfiak 5 alkalommal adhatnak vért, két véradás között legalább 56 napnak kell eltelnie. Ezekre a korlátozásokra azért van szükség, hogy a véradó szervezete a megfelelő módon pótolni tudja a véradás során levett vérmennyiséget.

Egyetlen véradással akár 3 betegen is segíthetünk / Fotó: Plazma Pont A véradás és plazmaadás is orvosi felügyelet mellett történik. Forrás: Plazma Pont

A plazmaadás a véradáshoz hasonló önkéntes segítségnyújtási forma, azzal a különbséggel, hogy itt csak a vérplazma kerül levételre.

Minden plazmaadás adategyeztetéssel és egy orvosi vizsgálattal kezdődik. A folyamat során csak az egyik kart szúrják meg és szintén steril, egyszerhasználatos felszerelést használnak. A levett vérplazmát egy palackban gyűjtik, a sejtes elemeket (fehérvérsejt, vörösvérsejt, vérlemezke) pedig visszajuttatják a keringésbe sóoldat kíséretében, ezáltal is segítve az elvesztett folyadék pótlását. Egy évben maximum 45 alkalommal lehet plazmát adni, egészségi állapottól függően akár 3 naponta. A véradáshoz hasonlóan az egész folyamat összesen egy órát vesz igénybe.

A plazma a vér folyékony alkotórésze, egy szalmasárga folyadék, ami 90%-ban vizet, 10%-ban pedig többek között gyógyszerkészítés szempontjából fontos fehérjéket tartalmaz. A plazmadonáció és -feldolgozás igen szigorú biztonsági előírások és szabályozások szerint történik, melyeket nemzetközi irányelvek vezérelnek és különböző hatóságok rendszeresen ellenőriznek. A vérplazmából készült gyógyszerek előállítása rendkívül szigorúan ellenőrzött körülmények között történik. A plazmából készült gyógyszerekkel többek között olyan betegségeket kezelnek, mint az immunhiányos állapotok, a májelégtelenség, az égési sérülések és a vérzékenység.

Plazmaadó lehet minden egészséges felnőtt, aki legalább 18 éves, de nem múlt el 60 éves és testsúlya 50 és 140 kg közé esik. Minden plazmaadó egyben véradó is, mivel a vonatkozó jogszabályok szerint évente legalább 1 alkalommal minden plazmaadónak kötelező teljes vért is adnia.

A plazmaadók meghatározott értékű juttatást kapnak / Fotó: Plazma Pont A plazmaadók meghatározott értékű juttatást kapnak Forrás: Plazma Pont

Nagy szükség van a véradókra és plazmaadókra

Magyarországon naponta mintegy 1.600-1.800 véradóra van szükség, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, egyéb okból különböző vérkészítmények transzfúziójára szoruló betegek gyógyításához.

Hazánkban jelenleg több, mint 1.000 olyan súlyos vérzékenységben szenvedő beteg él, aki napi gyógyszerellátásra szorul. Egy ilyen felnőtt beteg napi gyógyszeradagjának előállításához 5 plazmaadó segítsége szükséges, tehát hazánkban legalább napi 5.000 ezer plazmaadás biztosítja csak és kizárólag a legsúlyosabb hemofíliás betegek zavartalan gyógyszerellátását.

A Plazma Pontok célja megfelelni az Európai Unió iránymutatásának, miszerint a tagállamoknak önellátásra kell törekedniük a plazmából készült gyógyszerek előállítása területén, azaz a magyar betegek magyar donorok által adott plazmából készült gyógyszereket kaphassanak.

A plazmaadásra fordított időért cserébe meghatározott értékű juttatást kapnak a plazmaadók.

A véradásról bővebben a www.veradas.hu oldalon, a plazmaadásról pedig a www.plazmaadas.hu oldalon tájékozódhat.

Forrás: Plazma Pont