Ezeket látta már?

Putyin háborúját jogosnak gondolók inkább oltásellenesek-új felmérés

putyin, ukrajna, háború

Egy kanadai közvélemény-kutatás szerint az oltatlan nyilatkozók nagy része indokoltnak látja az orosz-ukrán háborút Putyin részéről.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt Putyin és az oltásellenesek kapcsolati összefüggéseiről egy kanadai cikk alapján:

"Az alábbiakban megosztok egy kanadai felmérést a témakörről (lásd lent), de előtte pár gondolat. Először is egy általános tudományos tanulság: ezen a laikus szemmel is könnyen átlátható sztorin keresztül megérthetjük azt a tömegek által ejtett logikai tévedést a klinikai vizsgálati eredmények esetében, amelyet, ha itt alkalmaznánk, az derülne ki, hogy a nyugati COVID-19 elleni vakcinák nemcsak koronavírus, hanem még Putyin-ellenes hatásúak is, hiszen az oltottak, sőt mi több, a háromszor oltottak erősen nem értenek egyet Putyin elnök háborújával, miközben az oltatlanok zöme szimpatizál az orosz elnökkel. Ez a valóságban azért van, mert két változó egyirányú mozgása nem feltétlenül jelent ok-okozati kapcsolatot, vagy legalább is nem úgy, mint az adott területen járatlanok gondolnák. Ugyanis nem az mRNS hatóanyag termel a Putyin-antigének elleni antitesteket.

Ezzel szemben:

1) Az oltás-szkeptikus csoportokra (érdemes csoportok és NEM egyének szintjén gondolkozni) jellemző a saját kormányukkal és mindennel szembeni fokozottabb bizalmatlanság, amelyet a mainstream média és az állami hatóságok tettek-tesznek. Az ilyen bizalmatlanság kialakulására-létére sajnos maguk a kormányok-hatóságok is adtak muníciót számos országban. A legtöbb alternatív valóságnak van ugyanis valamiféle valóságmagva.

2) A COVID-19 oltásokkal kapcsolatban már zajlott egy geopolitikai küzdelem a nagyhatalmak (USA, EU, Kína, Oroszország) között. Így Kínában és Oroszországban nincsenek nyugati vakcinák, az USA-ban és az EU-ban pedig keletiek. Kína és Oroszország erősen és kimondottan sikeresen nyomult a fejlődő világban az oltásaival. Csak az Egészségügyi Világszervezet az, amely a saját COVAX programjához jóváhagyott nyugati és kínai vakcinákat is, de a Sputnik nevű orosz vakcinát ez idáig még nem.

3) Tény, hogy a világ elsőként engedélyezett COVID-19 elleni vakcinája a Sputnik V orosz vakcina volt (2020 augusztusában), így Oroszországot, amelyik ezt ráadásul erősen promotálta külföldön, nem lehet oltásellenes hatalomnak nyilvánítani. Ugyanakkor a forgalmazó orosz cég lépten-nyomon igyekezett lejáratni a nyugati vakcinákat, bár másfelől közös klinikai vizsgálatokat is kezdeményezett, amelyek közül az AstraZeneca+Sputnik V projekt el is indult. Magában Oroszországban a COVID-19 vakcináció sokkal csekélyebb eredménnyel zajlott; az orosz lakosságra egyszerre jellemző az állammal szembeni bizalmatlanság és a totalitárius hatalom elviselése, sőt támogatása. Oroszország a Bizánci Birodalom szellemi örököse, egy másfajta civilizáció, mint a nyugati.

4) Minden nagyhatalom magas szinten űzi az on-line manipulációt. Korábban már az USA-ban megvádolták Oroszországot, hogy ők segítették hatalomra Trump-ot online trollhadseregek segítségével. Könnyen elképzelhető magas labda, hogy a nyugati társadalmak és szövetségi rendszerek (így az EU) zilálására tett erőfeszítéseknek részei a helyi kormányszkeptikus tömegek állami manipulálása, beleértve az oltás-szkepticizmus bátorítását és a pandémia elleni védekezés rombolását, mert ez károsítja a társadalmi szolidaritást és a gazdasági életet. Nem gondolom, hogy Oroszország felé ne zajlana hasonló nyugati manipuláció, bár ennek eszközei korlátozottabbak lehetnek, mert Oroszországban a média jelentősebb része áll erős állami kontroll alatt (és immár kivonult az orosz piacról a Facebook, az Instagramm (pontosabban az anyacégük a Meta) meg sok más nyugati médiavállat).

5) Ne gondoljuk, hogy a nyugati országokban Oroszországról és akár a háborúról olvasott információk, a legelterjedtebb nyugati ideológiai-politikai narratívák ne lennének erősen manipulatív jellegűek, hogy a felkorbácsolt oroszgyűlölet és az orosz emberek külföldi vagyonának lerablása, blokkolása a nagybetűs Igazság érdekében történik. Immár a III. Világháború zajlik a nagyhatalmak között, nemcsak a szerencsétlen ukrán nép vérével és országának, hanem mindannyiunk életének romba döntésével Keleten, Nyugaton és a kettő között. Mindenki manipulál mindenkit, mindenki gyárt fake híreket.

Ezek után a kanadai felmérés:

A kanadai EKOS közvélemény-kutató cég új felmérése szerint az oltatlan kanadaiak körülbelül 12-szer nagyobb valószínűséggel hiszik el, hogy Vlagyimir Putyin ukrajnai inváziója indokolt volt, mint azok, akik három adagot kaptak.

A közvélemény-kutatás szerint az oltatlan nyilatkozók 26 százaléka egyetértett azzal, hogy az orosz invázió indokolt, további 35 százalékuk pedig nem nyilvánított véleményt.

Ehhez képest a megkérdezett, önbevallásuk alapján háromszor oltott kanadaiak mindössze 2 százaléka mondta azt, hogy támogatták a támadást, és 4 százalékuk nem nyilvánított véleményt.

Frank Graves, az EKOS elnöke szerint az oltási státusz erősen előrevetíti a háborúval kapcsolatos nézeteket, az orosz oligarchák vagyonának lefoglalásától az Ukrajnának nyújtott nem katonai jellegű segélyekig. A beoltott kanadaiak túlnyomó többsége egyetértett az Ukrajnát segítő és Oroszországgal szembeni intézkedésekkel, ezt a nézetet az oltatlanok csak egy kis része vallja.

A Torstar nevű kanadai újság hozzáférést kapott az EKOS-adatok eredményeihez, amelyek összefüggést mutatnak az oltási státusz és a számos politikai kérdéshez, köztük az ukrajnai háborúhoz való hozzáállás között.

Az EKOS-felmérés – amelyet 2022 március 9. és március 13. között végeztek, 1035 véletlenszerűen kiválasztott kanadai személy bevonásával arra a következtetésre jutott, hogy „az oltást elutasítók sokasága sokkal szimpatizálóbb Oroszországgal szemben”. A felmérés hibahatára +/-3,1 százalék.

A megkérdezettek 10 százaléka, vagyis körülbelül 105 ember nyilatkozott úgy, hogy oltatlan. A nemzeti oltási statisztikák azt mutatják, hogy az öt évnél idősebb kanadaiak körülbelül 11 százaléka nem kapott egyetlen adag COVID-19 vakcinát.

Azon kanadaiak, akik három adag COVID-19 oltást kaptak, a tanulmány szerint 82 százaléknyi arányban értettek egyet azzal, hogy szigorúbb szankciókat vezessenek be Oroszországgal szemben, még akkor is, ha ez magasabb üzemanyag- és élelmiszerárakat jelentene itthon. Az oltatlanoknak csak 18 százaléka értett egyet."

Hivatkozás: https://www.thestar.com/.../how-vaccination-status-might...

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához