Figyelmeztet a kardiológus – ez a legrosszabb sajt a szívnek
Ez a sajt lehet a szíve legnagyobb ellensége.
A magas koleszterinszint az egyik leggyakoribb, mégis sokáig rejtve maradó egészségügyi probléma. Az érintettek közül sokan hosszú ideig nem is sejtik, hogy baj van, hiszen a betegség kezdetben nem okoz különösebb panaszt. Pedig az emelkedett koleszterinszint nemcsak a szívkoszorúér-betegségek rizikóját növeli, hanem akár agyi érkatasztrófához, stroke-hoz is vezethet. Éppen ezért rendkívül fontos tisztában lenni azzal, hogy mely ételek befolyásolják a vérzsírértékeket – és hogy bizonyos sajtokkal különösen érdemes óvatosnak lenni.
A sajt, amit a kardiológusok inkább kerülnének
Ha valakinél magas koleszterinszintet állapítanak meg, az orvos legtöbbször életmódbeli és étrendi változtatásokat javasol. A sajtok ilyenkor gyakran a tiltólistára kerülnek – nem véletlenül.
Keri Gans dietetikus szerint a sajt telített zsírokban gazdag, és ezek a zsírok növelhetik az LDL-koleszterin, az úgynevezett „rossz koleszterin” szintjét”. Márpedig ennek emelkedése hosszú távon fokozza a szívbetegségek kialakulásának esélyét.
A táplálkozási szakértők szerint azonban nem minden sajt egyformán veszélyes. Van egy, amely különösen sok telített zsírt tartalmaz, és emiatt rossz hírű a szív- és érrendszeri problémákkal küzdők körében: ez pedig a brie.
Ez a lágy, krémes francia sajt – amelyet sokan éppen selymes textúrája miatt kedvelnek – 28 grammos adagonként körülbelül 7,5 gramm zsírt tartalmaz, ebből majdnem 5 gramm telített zsírt.
- A brie gazdag, krémes, de kifejezetten magas a telített zsír-tartalma, ezért legfeljebb alkalmanként javasolt a fogyasztása – hangsúlyozza Tara Gidus Collingwood dietetikus. Az Amerikai Szívgyógyászati Társaság (AHA) ajánlása szerint a napi energiabevitel legfeljebb 6 százaléka származhat telített zsírból. Ez egy átlagos, 2000 kalóriás étrend esetén napi legfeljebb 13 grammot jelent.
Miért olyan krémes és puha a textúrája?
A brie-t pasztörizált vagy nyers tehéntejből készítik, és az érlelés során egy fehér nemespenészréteg (Penicillium camemberti) alakul ki a külsején.
Ez a penészréteg enzimeket termel, amelyek lebontják a sajt belsejét, ezért lesz krémes, lágy és „olvadós”.
Érdekes módon épp ez a folyamat felel a magas zsírtartalom érzékeléséért is — a zsír egy része a sejtszerkezet bomlásával felszabadul, így még intenzívebb lesz a sajt íze, miközben a telített zsír százalékos aránya nem csökken.
A probléma: sosem állunk meg egy falatnál
A brie esetében a fő gond, hogy könnyen túlesszük magunkat belőle.
- Puha, lágy és enyhe íze miatt hajlamosak vagyunk többet enni belőle, mint amennyit terveztünk” – figyelmeztet Keri Gans. Egy vékony szelet alkalmanként még nem okoz gondot, de ha rendszeresen kerül az asztalra, máris megterheli a koleszterinszintet – és vele együtt a szívet is.
Nem csak a brie rejt veszélyt
A brie csupán a jéghegy csúcsa.
- A krémes, kenhető vagy tripla tejszínes sajtok szintén magas telített zsír-tartalommal bírnak – mondja Jessica Cording dietetikus.
A különféle ömlesztett sajtok, sajtkrémek, kenőcs-sajtok és iparilag feldolgozott sajttermékek ráadásul gyakran túl sok sót is tartalmaznak. Ez nemcsak a vérnyomást emeli meg, hanem hosszú távon szív- és érrendszeri terhelést is okoz.
Hogyan fogyasszunk sajtot úgy, hogy ne ártsunk a szívünknek?
A jó hír: nem kell teljesen lemondania a sajtról. A hangsúly a tudatos választáson és a mértékletességen van.
Az adag a kulcs – hangsúlyozza Tara Gidus Collingwood. Egy adag sajt körülbelül 28 gramm, vagyis egy kisebb gyufásdoboznyi mennyiségnek felel meg. Ennél többet már nem érdemes fogyasztani egy étkezés során.
A szakértők azonban kiemelik, ha lehet, akkor inkább a zsírszegényebb változatokat javasolják:
- részben zsírszegény mozzarella
 - feta
 - kecskesajt
 - vagy akár ricotta, amelynek fehérjetartalma is kedvezőbb.
 
Ezek a sajtok kevesebb telített zsírt tartalmaznak, ugyanakkor ízletesek és könnyen beilleszthetők a mindennapi étrendbe.
Jessica Cording szerint a sajtfogyasztást érdemes rostban gazdag ételekkel kombinálni.
- A rost – különösen az oldható rost – segít csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét, ezáltal ellensúlyozza a telített zsírok negatív hatását – magyarázza.
Érdemes tehát a sajtot zöldségekkel, gyümölcsökkel, diófélékkel vagy teljes kiőrlésű gabonákkal együtt fogyasztani.
Ezt a sajtot akkor is eheti, ha magas a koleszterinszintje! A dietetikusok ajánlják
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!