Ezeket látta már?

Három alattomos veszélyforrás a konyhában – a Harvard orvosa szerint súlyos károkat okozhatnak

Színes
2025. szeptember 18. 13:54
konyha veszély egészség műanyag

Nem, nem a késről van szó.

Sokan úgy gondolják, hogy a konyhában leselkedő legnagyobb veszélyek a kések vagy a rosszul működő tűzhely. Dr. Saurabh Sethi, a Harvard gasztroenterológusa azonban egészen másképp látja a helyzetet. Videójában arra figyelmeztetett, hogy három hétköznapi tárgy is komoly egészségügyi kockázatot jelenthet. A szakértő szerint ezek közül jobb minél előbb megszabadulni.

Műanyag vágódeszka – apró, de alattomos szennyező

Talán nincs is olyan háztartás, ahol ne lapulna legalább egy műanyag vágódeszka a fiókban. Könnyen tisztítható, olcsó, és sokan éppen emiatt kedvelik. Dr. Sethi azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy a használat során megjelenő késnyomok mikroszkopikus műanyagrészecskéket juttathatnak az ételbe. Ezek a mikroműanyagok aztán észrevétlenül bekerülnek a szervezetbe, és ott idővel felhalmozódva hormonális zavarokat, gyulladásokat és akár súlyingadozásokat is okozhatnak.

A szakértő szerint a kockázat az évek során fokozódik, ezért érdemes elgondolkodni a váltáson. Jobb megoldást jelenthetnek a jól karbantartott fa- vagy bambuszdeszkák, illetve az üveg vágófelületek – bár utóbbiak hátránya, hogy hamar kicsorbítják a késeket.

Sérült tapadásmentes serpenyők – „örökké tartó vegyi anyagokkal” bevonva

A második veszélyforrás a legtöbb konyhában megtalálható: a tapadásmentes bevonatú serpenyő. Bár kényelmes megoldást kínál a főzéshez, a megkarcolódott, lepattogzott edények komoly problémát jelenthetnek.

Ezek bevonata gyakran per- és polifluor-alkil anyagokat (PFAS) tartalmaz, amelyek hő hatására apró részecskéket bocsáthatnak ki. Ide tartozik a perfluoroktánsav (PFOA) és a perfluoroktánszulfonsav (PFOS), amelyeket a kutatások összefüggésbe hoztak hormonális zavarokkal és daganatos betegségekkel. A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (IARC) például a PFOA-t egyértelműen rákkeltőnek sorolja be.

Dr. Sethi hangsúlyozza: bár az újabb serpenyők már PFOA-mentesek, a karcolások így is veszélyesek lehetnek, hiszen felszabadíthatják a bevonat apró darabjait. Biztonságosabb választás a rozsdamentes acél, az öntöttvas vagy a tiszta kerámia edény. Ezek nemcsak tartósabbak, de az egészségre nézve is kevésbé kockázatosak.

Illatos gyertyák – romantika mérgező füsttel

A harmadik meglepő veszélyforrás nem más, mint a hagyományos illatgyertya. Bár sokan szívesen gyújtanak meg egyet-egyet a meghitt hangulat kedvéért, Dr. Sethi arra figyelmeztet, hogy ezek a gyertyák gyakran ftalátokat és paraffinviaszt tartalmaznak.

A ftalátokat rengeteg termékben megtaláljuk: a műanyag csomagolásoktól a padlóburkolaton át a kozmetikumokig. Ezek a vegyületek hormonális zavarokat okozhatnak, és összefüggésbe hozhatók férfiak és nők termékenységi problémáival is. A paraffin pedig égés közben illékony szerves vegyületeket bocsáthat ki, amelyek a levegő minőségét rontják, és hosszú távon károsíthatják a légutakat.

Ha valaki nem szeretne lemondani az otthonát betöltő kellemes illatokról, érdemes természetes alternatívákhoz nyúlni. A szója-, kókusz- vagy méhviaszból készült gyertyák biztonságosabbak, és ugyanúgy képesek meghitt légkört teremteni.

Az alternatívák előnyei – miért éri meg váltani?

Sokan tartanak attól, hogy ha kidobják a régi, megszokott konyhai eszközeiket vagy illatos gyertyáikat, akkor a mindennapi életük kényelme csorbulni fog. Pedig a természetes és biztonságosabb alternatívák nemcsak az egészségünket kímélik, de sokszor minőségben is felülmúlják a veszélyes társaikat.

A fa- és bambuszvágódeszkák például antibakteriális hatással bírnak: a rostjaik magukba szívják a nedvességet, így a baktériumok nem tudnak olyan könnyen megtelepedni a felületükön. Bár több törődést igényelnek – rendszeres olajozást és alapos szárítást –, cserébe hosszú éveken át megbízhatóan szolgálnak. Az üveg vágódeszkák higiéniai szempontból verhetetlenek, hiszen nem szívják magukba az ételmaradékot, és könnyen tisztíthatók akár mosogatógépben is.

Az edényeknél az öntöttvas serpenyők régi-új reneszánszukat élik. A megfelelően beavatott és karbantartott öntöttvas nemcsak strapabíró, hanem különleges ízt is adhat az ételeknek. A rozsdamentes acél edények elegánsak, hosszú életűek és nem bocsátanak ki káros anyagokat. A tiszta kerámia bevonatok pedig természetes módon tapadásmentesek, így kompromisszumok nélkül élvezhetjük a modern konyha kényelmét.

Összegezve

Dr. Sethi üzenete egyértelmű: a mindennapi életünkben használt tárgyak közül sok első ránézésre ártalmatlannak tűnik, valójában azonban komoly kockázatokat hordozhat. Egy-egy apró döntés – például a műanyag vágódeszka lecserélése, a megkopott serpenyő kidobása vagy a gyertyák tudatos kiválasztása – hosszú távon jelentősen csökkentheti a szervezetünket érő terhelést.

Rákot okozhatnak a fekete műanyag konyhai eszközök és játékok
Kapcsolódó cikk a témában

Rákot okozhatnak a fekete műanyag konyhai eszközök és játékok

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: dailymail
# konyha # műanyag # mikroműanyag # egészség # vágódeszka # illatgyertya # serpenyő

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés