Mennyit ihatnak a férfiak anélkül, hogy növelnék a rák kockázatát? A szakértők szerint ettől is függ
A rák kockázata nemcsak az összmennyiségtől, hanem a fogyasztás mintázatától is függ.
- A World Cancer Research Fund (WCRF) legfrissebb kutatása szerint az alkohol bármilyen mennyiségben növeli a rák kockázatát, amit tízből nyolc férfi nem ismer el teljesen.
- Dr. Helen Croker figyelmeztet: az alkohol anyagcsere-folyamataiból származó acetaldehid károsítja a DNS-t, hozzájárulva rákos mutációk kialakulásához.
- A vastagbéldaganatok különösen érintettek: az Egyesült Királyságban ezek a második leggyakoribb rákos betegségek férfiaknál, az esetek 4%-ában az alkohol a kiváltó ok.
- Az NHS ajánlása szerint heti maximum 14 alkohol egység fogyasztandó, de moderációval is megemelkedhet a vastagbélrák kockázata 6,5%-kal.
- Viselkedéspszichológusok szerint a férfiak nehezebben beszélnek alkoholfogyasztásukról. Tudatosabb ivási szokásokkal csökkenthető az egészségügyi kockázat.
Tíz férfi közül nyolc nincs tisztában azzal, hogy az alkohol bármilyen mennyiségben növeli a rák kialakulásának kockázatát – derül ki a World Cancer Research Fund (WCRF) 2024-es reprezentatív kutatásából. Sőt, a félreértések mondhatni mélyek: sokan a teát, kávét vagy akár a palackozott vizet is gyanúsabbnak vélik az alkoholnál, holott ezek esetében semmiféle tudományos bizonyíték nincs rákkeltő hatásra.
Pedig a helyzet súlyos. Az alkohol metabolizálása során keletkező acetaldehid nevű vegyület közvetlenül károsítja a DNS-t, ezzel rákkeltő mutációkat indíthat el – figyelmeztet Dr. Helen Croker, a WCRF kutatási igazgatóhelyettese. Nem véletlen, hogy a szervezet álláspontja szerint semmilyen mennyiségű alkoholt nem tekinthető biztonságosnak.
Mely ráktípusokkal áll összefüggésben leginkább az alkohol?
Az alkoholhoz legszorosabban a következő daganatok köthetők:
- vastagbélrák,
- szájüregi és torokrák,
- májrák.
A WCRF szerint ezeknél a rákos megbetegedéseknél egyértelmű az ok-okozati kapcsolat. A vastagbélrák különösen kritikus: az Egyesült Királyságban a prosztatarák után a második leggyakoribb daganat férfiaknál, és 2020-ban a rákos esetek 4 százalékát az alkoholnak tulajdonították.
Mennyi az annyi? – A rák szempontjából már napi egy korsó is sok
Az alkohol hatását egységekben mérik: egy korsó (0,5 l) nagyobb alkoholtartalmú sör körülbelül 3 egységnek felel meg. Egy férfi, aki:
- napi 1 korsó sört iszik, 17%-kal nagyobb eséllyel kap vastagbélrákot, mint aki nem iszik alkoholt;
- napi 2 korsó sört iszik, 38%-kal nagyobb eséllyel betegszik meg vastagbélrákban, 84%-kal nő a májrák, és 94%-kal a szájüregi/torkrák kockázata is;
- heti 14 egységnél (kb. 5-7 korsó) többet iszik, már a magas kockázatú csoportba kerül, különösen, ha ezt néhány napon belül „bedarálja” (binge drinking).
Fontos tudni: a rák kockázata nemcsak az összmennyiségtől, hanem a fogyasztás mintázatától is függ – Dr. Rumgay szerint a heti rendszerességű binge drinking hasonlóan veszélyes lehet, mint a napi mérsékelt ivás.
Mi az „alacsony kockázat” határa?
A brit NHS ajánlása szerint a férfiaknak heti maximum 14 egység alkoholt javasolt elfogyasztani, szétosztva a hét több napjára, nem koncentrálva hétvégére. Ez körülbelül:
- 5 korsó nagyobb alkoholtartalmú sör,
- vagy 7 korsó alacsonyabb alkoholtartalmú sör,
- vagy 5 nagy pohár bor.
Ennek betartása mellett is 6,5%-kal magasabb a vastagbélrák kockázata azokhoz képest, akik egyáltalán nem isznak.
A kutatók kiemelik: a napi egy egység feletti rendszeres alkoholfogyasztás már érezhetően növeli a rák rizikóját. Ez azt jelenti, hogy fél korsó sör naponta az, ami még éppen a „biztonságos” zónán belül lehet, ha valaki nagyon szigorúan veszi a prevenciót.
Néhány korsó évente? Igen, az más
Ami megnyugtató lehet: ha évente csak néhány alkalommal fogyaszt alkoholt, például ünnepeken egy-két korsó sört, az csak minimálisan – például 0,4%-kal – növeli a szájüregi vagy torokrák kockázatát. A máj- és vastagbélrákra gyakorolt hatás ebben az esetben elhanyagolható.
Ez is mutatja: az alkalomhoz kötött és ritka ivás sokkal kisebb veszélyt jelent, mint a rendszeres fogyasztás.
A férfiak szemérmesek ha italról van szó
A WCRF viselkedéspszichológiai felmérései szerint a férfiaknak különösen nehéz nyíltan beszélni az alkoholfogyasztásukról. Míg sokan könnyedén megnyílnak a szexuális életükről vagy pénzügyeikről, csak 16 százalékuk hajlandó beszélni arról, iszik-e túl sokat. A társas nyomás, a szokás hatalma és az az érzés, hogy „férfiként elvárás a sörözés”, különösen erős a 40 feletti korosztályban.
„Tudjuk, hogy a férfiak nem gondolnak annyit az egészségükre, mint a nők” – mondja Richard Cooke, egészségpszichológus professzor. A viselkedés megváltoztatása pedig gyakran azzal kezdődik, hogy megtanulunk határozottan és személyes indokkal nemet mondani – például: „Most az egészségem a prioritás” vagy „Nem akarok másnaposan ébredni”.
Mit tehet, ha kevesebbet szeretne inni?
- Kövesse nyomon, mennyit iszik – meglepően könnyű túllépni a heti 14 egységet.
- Válasszon alacsonyabb alkoholtartalmú vagy alkoholmentes italokat, különösen társaságban.
- Tartson „száraz napokat” – legalább hetente 3 alkoholmentes nap javasolt.
- Kezdje és zárja az estét alkoholmentes itallal (bookending technika).
- Határozza meg, miért csökkenti az alkoholfogyasztást – például egészség, energiaszint, jobb alvás vagy sportcélok miatt.
Összefoglalva a lényeg
Semmilyen mennyiségű alkohol nem teljesen kockázatmentes. Még a napi egy korsó sör is érezhetően növeli a rák kialakulásának esélyét – különösen a vastagbél-, máj-, száj- és torokrákok esetében. Ugyanakkor már azzal is sokat tehet az egészségéért, ha csökkenti a mennyiséget, ritkábban iszik, és tudatosan választ alacsonyabb alkoholtartalmú alternatívát. És nem utolsósorban: önnek van joga nemet mondani egy újabb italra, akkor is, ha a környezete mást várna el.
Vajon lehet egészséges bizonyos mennyiségű alkohol fogyasztása? Ezt mondják a szakemberek!
Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!