Ezeket látta már?

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat

Biztonság és internet: így válhat veszélytelen tereppé a gyerekek számára a kibertér

biztonságos internet kibertér gyermekmentő

Az internet gyorsabban fejlődik, mint mi, ezért minél előbb meg kell tanulni és a gyerekeknek is megtanítani a visszaélések felismerését.

A digitális eszközhasználat ma már elengedhetetlen a mindennapjainkban. A gyerekek is sokat használják a kütyüket: tanulnak, szórakoznak, játszanak, kommunikálnak. A probléma és egyben a veszélyforrás az, hogy sok esetben mindenféle korlátozás nélkül teszik ezt. A Gyermekmentő Szolgálat 2009 óta az európai Safer Internet Programban tudatosságnövelő központként, forródrótként és konzorciumvezetőként is működik. A szervezet célja az, hogy tanítsa a gyerekeket, a szülőket, a tanárokat és a döntéshozókat az internet biztonságosabb használatára és előnyeire. A Netezz biztonságosan! előadásaik ingyenesen elérhetőek az ország egész területén. 2019 óta hotline-t is működtetnek, ahol a felhasználók bejelenthetik a káros és illegális tartalmakat.

Mire figyeljen a szülő? Hogyan kezdje a biztonságos internethasználat megismertetését a gyerekkel? Hogyan károsítja a fiatalok mentális egészségét a közösségimédia? Hova lehet fordulni segítségért, ha baj van? Videóban hasznos tanácsokat hallhatnak szakértőinktől.

Hogyan vizsgáljuk felül a gyermek internetezési szokásait úgy, hogy közben megértsük a gyerek igényeit is?

Videórendelőnkben Dr. Király Borbála, a Safer Internet Projekt koordinátora, és Bereczki Enikő, ifjúsági és generációs szakértő hívja fel a figyelmet a biztonságos internethasználatra, a digitális szocializáció fontosságára, a túlzó közösségimédia-használat veszélyeire.

Már a 7-12 évesek is aktívan használják a közösségi médiát

Az elmúlt két évben a gyerekek az online térben növekvő számban találkoztak felnőtt tartalommal, magukat gyereknek kiadó felnőttel, zsaroló vagy adathalász üzenetekkel - hangsúlyozta Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke az idén 20. alkalommal megtartott rendezvényen is.

Annak ellenére is, hogy az egyes platformok szabályzata nem engedi a regisztrációt 13 éves kor alatt. Ahogy azt a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke is kifejtette, rengeteg informatikai és pszichés trükkel igyekeznek befolyásolni bennünket, felhasználókat és fogyasztókat.

„A mi dolgunk az, hogy képezzük a tanárokat, a gyerekeket és a szülőket, hogy ne üljenek fel ezeknek a trükköknek” – vallja Edvi Péter.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat 1998 óta foglalkozik a médiának a gyermekekre, fiatalokra és családokra gyakorolt hatásával, 2009 óta pedig az európai Safer Internet Programban (SIP) tudatosságnövelő központként és konzorciumvezetőként működik. Az MTI szerint csaknem 200 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet veszélyeire.

Olvasta, látta már?

Így lehet ló segítségével sérült gyermekeket gyógyítani, fejleszteni

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

33 éve a gyerekekért – így segít a rászorulóknak a Gyermekmentő Szolgálat

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#gyermek

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához