Ezeket látta már?

A halfogyasztás növelheti a bőrrák kockázatát? Meglepő egy új tanulmány eredménye

Dietetika
2022. június 20. 14:04
hal, grill

Ha nem sütve eszi a halat, erről jobb, ha tud!

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő egy érdekes tanulmányról írt az oldalán:

"Kapcsolat a nem sütve fogyasztott halak (két vagy több adag hetente) és a bőrrák között?

Egy új tanulmány szerint a tonhal és más, nem sütve tálalt halak nagyobb mértékű fogyasztása a melanoma, azaz a bőrrák legsúlyosabb, legtöbb halálozást okozó típusának megnövekedett kockázatával jár együtt.

Ez azonban egy megfigyeléses vizsgálat, tehát nem alkalmas annak bizonyítására, hogy a halevés melanomát okoz, csak azt konstatálja, hogy van kapcsolat a kettő között.

A kutatók azt gyanítják, hogy ez a kapcsolat inkább méreganyagoknak (poliklórozott bifenolok, dioxinok, arzén, higany), nem pedig magának a halnak köszönhető, bár ha e szennyezők játszanának szerepet, nem világos, miért csak a melanoma kockázat emelkedett.

A tanulmány június 9-én jelent meg a Cancer Causes & Control folyóiratban.

Az új tanulmány szerzői több mint 490.000 olyan idősebb (átlagban 62 év körüli) felnőtt adatait elemezték, hogy van-e kapcsolat a melanoma kockázata és a halfogyasztás között, akik 1995 és 1996 között részt vettek a Nemzeti Rákkutató Intézet NIH-AARP étrendi és egészségügyi tanulmányában.

A résztvevők adatokat közöltek arról, hogy milyen gyakran és mennyi halat ettek, beleértve a sült halat, a nem sült halat, például a lepényhalat és a tőkehalat, valamint a tonhalkonzerveket.

A kutatók rákregiszterekből szereztek adatokat, hogy meghatározzák, hány résztvevőnél alakult ki melanoma a következő 13-16 évben.

Megpróbáltak más tényezőket is figyelembe venni, amelyek befolyásolhatják a melanoma kockázatát, mint például a testtömegindex, a fizikai aktivitás szintje, a dohányzás, a melanoma előfordulása a családban, az alkohol- és kalóriabevitel, valamint a résztvevők átlagos helyi ultraibolya (UV) sugárzási szintje.

A halfogyasztás és a melanoma kapcsolata?

Azt találták, hogy azoknál, akik átlagosan a legtöbb halat fogyasztották naponta (42,8 gramm), 22%-kal nagyobb volt a melanoma kockázata, mint azoknál, akiknél a legalacsonyabb volt az átlagos napi halfogyasztás (3,2 gramm).

A legtöbb halat fogyasztóknál 28%-kal nagyobb a kockázata annak is, hogy még csak a bőr külső rétegében képződjenek kóros sejtek; ez az úgynevezett melanoma in situ.

Egy adag főtt hal körülbelül 85 gramm, míg egy szokásos tonhalkonzerv súlya 142 gramm.

Ezen túlmenően, a vizsgálatban résztvevő olyan embereknél, akik átlagosan 14,2 gramm tonhalat ettek naponta, 20%-kal volt nagyobb a melanoma és 17%-kal a melanoma in situ kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik átlagosan csak 0,3 grammot ettek naponta.

Azoknál, akik átlagosan napi 17,8 gramm nem sült halat ettek, a rosszindulatú melanoma kockázata 18%-kal magasabb volt, mint azoknál, akik napi 0,3 grammot ettek. Az in situ melanoma kockázata is 25%-kal volt magasabb.

A kutatók nem találtak összefüggést a sült hal fogyasztása és a melanoma bármelyik típusának kockázata között. Azonban még azok is, akik a legtöbb sült halat ették, átlagosan csak 7,1 grammot fogyasztottak naponta.

Az új tanulmánynak azonban számos korlátja van, amelyeket a jövőbeli kutatások során figyelembe kell venni. A kutatók például a lakóhelyük átlagos UV-sugárzási szintje alapján becsülték meg az emberek UV-sugárzásnak való kitettségét. Ez nem veszi figyelembe, hogy mennyi időt töltöttek a napon, vagy hogy volt-e további napsugárzás a munkájuk során.

Eddig csak a leégésről volt szó, pedig a napallergiára is figyelnünk kell! Olvasson tovább!

A kutatóknak nem volt információjuk a melanoma egyéb kockázati tényezőiről sem, például arról, hogy hány anyajegyük van az embereknek, a haj- és bőrszínükről vagy a súlyos leégésekről. A vizsgálat elején is csak a táplálkozást, a fizikai aktivitást és egyéb viselkedési tényezőket mértek, de ezek idővel változhattak."

Hivatkozás: Li, Y., Liao, L.M., Sinha, R. et al. Fish intake and risk of melanoma in the NIH-AARP diet and health study. Cancer Causes Control 33, 921–928 (2022). https://doi.org/10.1007/s10552-022-01588-5

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
# daganat # melanóma # bőrrák # hal

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés