Ezeket látta már?

Mi a legjobb másnaposság ellen? Ettől függ, ki, mennyire bírja az alkoholt!

alkohol másnaposság fejfájás hányinger

A mértéktelen alkoholizálásnak szinte elkerülhetetlen következménye a másnaposság. De mennyi alkohol kell ahhoz, hogy másnap sajgó fejjel és hányingerrel ébredjünk?

A másnaposság tulajdonképpen azoknak a kellemetlen érzéseknek az összefoglaló neve, melyeket alkoholfogyasztás után tapasztalunk meg. A másnaposság tünetei általában a fejfájás, a szédülés, a kiszáradt száj, a kellemetlen szájíz, a remegés, az álmosság, a koncentrációs zavarok, a hasfájás, a hányinger, a hányás, az étvágytalanság, a rosszkedv, a szorongás, az idegesség és az ingerlékenység. A másnaposság általában néhány óráig, legfeljebb egy napig tart.

Mi okozza a másnaposságot?

Még mindig keveset tudunk arról, pontosan mi okozza a másnaposságát. A szakemberek szerint a kellemetlen tünetek hátterében a kiszáradás, bizonyos hormonok szintjének változásai, a sejtek energiáját biztosító glükóz elérhetőségének csökkenése (vagyis az alacsony vércukorszint), a kardiovaszkuláris rendszer fokozott megterhelése, a pihentető alvásban bekövetkező zavarok egyaránt állhatnak. Az alkohol emellett erősen irritálhatja a gyomrot és a bélrendszert, fokozza a gyomorsav termelődését is.

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy bár az alkohol a világon a legelterjedtebb, legnépszerűbb, legnagyobb mennyiségben fogyasztott legális tudatmódosító szer, toxikus a szervezetünk számára. Az alkohol elfogyasztása után a szervezetünkben olyan biokémiai folyamatok mennek végbe, melyek az alkohol lebomlása során mérgező anyagokat is termelnek. Ezek önmagukban is felelősek lehetnek a másnaposságra jellemző tünetekért.

Egy koreai kutatásból azt is kiderült, hogy az alkohol az immunrendszerünkre is közvetlen hatással van. A másnaposság eszerint az elmélet szerint az immunrendszer felfokozott reakciójának a következménye. A másnapos emberek szervezetében ugyanis jóval magasabb a gyulladásokkal és fertőzésekkel összefüggő citokinek mennyisége. Ha egészséges emberek külső forrásból nagy mennyiségű citokineket kapnak, akkor másnaposságra emlékeztető tüneteik lesznek – még akkor is, ha nem fogyasztottak előtte alkoholt.

Mitől függ, hogy mennyire bírjuk az italt?

Úgy tűnik, valakinek egyetlen pohár ital is elég ahhoz, hogy szörnyű macskajajra ébredjen másnap. Ez a mennyiség másoknak meg se kottyan. Mi mindentől függhet, hogy valaki bírja-e a italt vagy sem? Hagyjuk ki az esetleges tényezők közül a testsúlyt vagy azt, hogy milyen és mennyi alkoholt fogyaszt valaki, illetve, hogy iszik-e mellette vizet vagy sem.

Mint sok minden másban, a genetikai örökségünk ebben is hatalmas szerepet játszik. Bizonyos gének egyszerűen fogékonyabbá tehetnek az alkohol hatásaira, és már kis mennyiség is izzadást, hányingert, fokozott kézremegést és egyéb problémákat okozhat a génvariációk hordozóinál.

Olvasson tovább! Létezik gyógyszer másnaposságra?

Ellentmondásos eredmények születtek azokban a kutatásokban, melyek a másnaposság és az életkor közötti összefüggéseket keresték. Van, aki szerint a fiatalabb korosztály tagjai jobban bírják az italt, más szakemberek szerint azonban éppen az idősebbeket érinti kevésbé a másnaposság. Ennek az oka azonban az alkoholfogyasztási szokások megváltozásában is kereshető. Az idősebbek általában hosszabb idő alatt isszák meg ugyanazt a mennyiséget, és gyakran esznek is mellette, ez pedig kevésbé megterhelővé teheti az alkoholizálást a szervezet számára.

Mi a legjobb másnaposság ellen?

A túlzott alkoholfogyasztás rövid távú következményeire, illetve a másnaposság tüneteire javasolt a kellő mennyiségű folyadékfogyasztás, így például az alkoholfogyasztással párhuzamos vízfogyasztás elősegítheti a szervezet tisztulását. Ezenkívül a vércukorszint helyreállítása érdekében akkor is meg kell próbálni enni, ha ennek a háborgó gyomor igencsak ellentmond. A fejfájás vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókkal enyhíthető.

A másnaposság kezelése házilag

Az acetaldehid lebontását végző májenzim termelése támogatható szénsavas italok (pl. szóda) fogyasztásával. A máj munkája segíthető máriatöviskivonat-tartalmú, vény nélkül kapható gyógykészítménnyel, táplálékkiegészítőkkel. Az ionháztartás rendezésére bevethetők még izotóniás italok, illetve B-vitamin-komplex, a C-vitamin- és magnéziumpótlás is segíthet a regenerálódásban. Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatban nemcsak orvosától, de a gyógyszertárban is kérhető információ vagy tanácsadás.

A tüneti kezelésen és a fokozott folyadékfogyasztáson túl a mozgás – ellentétben az egész napos fekvéssel – szintén meggyorsítja a méregtelenítés folyamatát.

A másnaposságot – a hiedelemmel ellentétben – nem gyógyítja az ún. ráivás. Az alkohol ismételt fogyasztása valójában csak ront a helyzeten: az első kellemes percek után súlyosbítja a tüneteket, és megnyújtja azok fennállásának idejét. A gyógyteák másnaposság esetén szintén kerülendők, közülük több is gátolja az acetaldehid lebontását.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Agyi artériás trombózis: ha a fejfájás mellé ez is társul, hívja a mentőket!

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

trombózis

Forrás: EgészségKalauz