Ezeket látta már?

A szobai légtisztító igazi haszna

2011.08.07. Módosítva: 2016.07.05.

A baltimore-i Johns Hopkins Gyermekközpont legújabb tanulmányából kiderült, hogy a szobai légtisztító berendezések jelentős mértékben lecsökkentik a dohányzó szülőkkel egy háztartásban élő gyerekek asztmás tüneteit.

Bár a légtisztító berendezések valóban nagymértékben javítják a szobai levegő minőségét, de a lakásban felhalmozódott nikotin és egyéb kemikáliák szintjét nem csökkentik, ezért a szülőknek csak arra az átmeneti időszakra ajánlják a légtisztítók használatát, amíg teljesen füstmenetesé nem teszik a lakásukat, írják a Hopkins Intézet kutatói az Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine című tudományos szaklap augusztus 1-i számában.

A szobai légtisztító igazi haszna

A kutatók hat hónapon keresztül folyamatos megfigyelés alatt tartottak 115 hat és tizenkét év közötti gyereket, akik olyan háztartásban éltek, ahol legalább az egyik szülő, vagy gondozó a lakásban dohányzott. 41 háztartásba 2-2 levegőtisztító berendezést helyeztek el a tanulmány idejére, egyet a nappaliba, egyet pedig a hálószobába.

A lakások egy másik harmadába szintén elhelyeztek egy-egy légtisztítót, miközben a család egészségügyi oktatáson vett részt az otthoni dohányzás ártalmairól, a harmadik csoport háztartásai viszont nem kaptak semmilyen külső segítséget.

A kutatók a 6 hónapos tanulmány előtt és után megmérték a lakások levegőjében nikotinszintet, a mikroszkopikus füstrészecskék, a talajból származó szállópor és a pollen koncentrációját, és megállapították, hogy a légtisztítóval felszerelt háztartások levegőminősége 50%-kal javult, viszont soha nem érte el azt a szintet, melyet csak olyan lakásokban mértek, ahol korábban soha nem dohányoztak, mondta Arlene Butz, a Johns Hopkins Intézet asztmaspecialistája és gyerekgyógyásza.

Azokban a háztartásokban sem lett jobb a levegő minősége, ahol a légtisztító berendezések mellé oktatást is kaptak a családtagok, tette hozzá Dr. Patrick Breysse, a Hopkins Intézet asztmakutató részlegének igazgatója.

Az asztma a leggyakoribb krónikus gyerekbetegség, az amerikai Betegségellenőrzési és Prevenciós Központ adatai alapján az Egyesült Államokban közel 6,5 millió gyereket kezelnek miatta. Az USA-ban a gyerekek körülbelül 30%-a, a városi környezetben élő gyerekeknek pedig közel kétharmada él legalább egy dohányos szülővel közös háztartásban.

Forrás: Medipress