Ezeket látta már?

Allergia az ünnepek alatt: karácsonyfa-szindróma és más veszélyek

penész, allergia, köhögés, nátha

Sok allergiás, asztmás számára a hidegebb hónapok sem jelentik a kellemetlen tünetek enyhülését. Van, aki még a karácsonyfáját sem tudja feldíszíteni anélkül, hogy ne kezdene köhögni, tüsszögni vagy fulladni.

A legtöbb allergiás, asztmás beteg számára a tavasztól őszig tartó időszak a legrosszabb, a hidegebb téli hónapokban végre fellélegezhetnek, hiszen ilyenkor nem virágzanak a növények, nem kell az allergiás tüneteket okozó pollenektől tartaniuk. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy a légúti allergiát nemcsak pollenek, de por és penészgombák is okozhatnak. Az is előfordulhat, hogy a por és a gombaspórák másodlagos allergénként működnek, vagyis a nekik való kitettség allergiás tüneteket okozhat, vagy fokozhatja, felerősítheti a tüneteket.

Allergiás vagyok a karácsonyra?

Több kutatás is összefüggést talált a karácsonyfa és a légúti allergiák tüneteinek felerősödése között. A fenyővel ugyanis nemcsak pollenek, de penészgomba-spórák és por is bekerülhet az otthonunkba, ráadásul meglepően nagy mennyiségben, ez pedig allergiás tüneteket, tüsszögést, könnyezést, orrfolyást vagy fulladást válthat ki az arra érzékenyeknél. A karácsonyfa-szindrómának nevezett tünetegyüttes szerencsére ritka, a legtöbb embernek nem kell tartania tőle, és néhány egyszerű módszerrel tovább lehet csökkenteni a rizikót.

Nemcsak a karácsonyfával érkező pollenek és spórák okozhatnak allergiás tüneteket. Az ünnepek alatt számos olyan dologgal találkozhatunk, amelyekre tüsszögéssel, köhögéssel, orrfolyással, könnyezéssel vagy fulladással reagál az érzékenyebbek szervezete. Az ételallergia pedig akár hasmenést, hasi görcsöket vagy súlyosabb panaszokat, szélsőséges esetben anafilaxiás sokkot is okozhat.

Az új, ismeretlen ételek és italok, a padláson vagy pincében tárolt poros díszek veszélyforrásnak tekinthetőek. Ha pedig vendégségbe megyünk, az állatszőr vagy az ismeretlen, illatosított szappan is okozhatja a tünetek fellángolását.

Allergia elleni tippek

1. Az ételallergiások legyenek óvatosak az ismeretlen fogásokkal, a félkész vagy készen kapható finomságokkal. Ha vendégségbe vagy étterembe készülünk, előre beszéljük meg, hogy milyen ételeket, italokat nem fogyaszthatunk, ajánljunk egy-két receptet, vagy vigyünk magukkal olyan fogást, amit mi magunk is nyugodtan megehetünk.

2. A koktélokban, alkoholos italokban, készen kapható desszertekben, süteményekben és csokoládékban gyakran találhatunk olyan összetevőket, melyek allergiás tüneteket válthatnak ki. A leggyakoribbak ezek közül a szója, a tejfehérje és a tejcukor, az olajos magvak (mogyoró, mandula, dió), illetve a glutén. Alaposan olvassuk el az összetevők listáját, vagy ha erre nincs lehetőség, inkább mondjuk le a kóstolgatásról.

3. Az otthonunk díszítésénél kérjünk meg egy nem allergiás segítőt, hogy törölje át a poros díszeket, a fenyőt pedig alaposan rázza le, esetleg óvatosan mossa le, mielőtt bevinnénk a szobába.

4. Meglepő lehet, de a népszerű mikulásvirág is kiválthat allergiás reakciókat, méghozzá azoknál, akik a latexra érzékenyek. A mikulásvirág a kaucsukfa rokona, vagyis ebben is megtalálhatóak olyan proteinek, melyek kiválthatják az allergiát.

Olvasson tovább! Mit tehetünk a karácsonyi depresszió ellen?

+1. Még egy olyan ártatlan tevékenység, mint a csókolózás is okozhat allergiás tüneteket, ha a partnerünk előtte olyan ételt, italt fogyasztott (esetleg olyan gyógyszert vett be), amelyre túlérzékenyek vagyunk! A súlyosan allergiásak tehát ne csak arra figyeljenek, ők maguk mit esznek és isznak, hanem arra is, mi kerül a párjuk szervezetébe.

Forrás: EgészségKalauz