Ezeket látta már?

5 egyszerű házi praktika allergia ellen

allergia, szénanátha, tüsszögés, orrfolyás

Az allergiától sok ember szenved, ezek a praktikák enyhíthetik a tüneteket.

Nemcsak a jó idő, hanem az allergiaszezon is megérkezik, de számos egyszerű módszer létezik, mely kicsit könnyebbé teheti az allergiások életét ebben az időszakban. Ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

A pollenek több száz kilométert is megtehetnek

A tavasz és a jó idő beköszönte nemcsak a hosszú téli hónapok után a lakásból való kiszabadulást, hanem az allergia szezon beköszöntét is jelenti. A kellemetlen tünetek – mint a tüsszögés az orrfolyás és orrdugulás vagy épp a könnyezés és kötőhártya-gyulladás sokak életét megkeseríti akár egészen késő őszig is. Egyes kutatások szerint a magyar lakosság akár 30 százaléka is szenvedhet a pollenallergia változatos tüneteitől, és bár talán a parlagfű allergiáról esik a legtöbb szó, de a lista szinte kifogyhatatlan: a különböző pázsitfű félék, a nyírfa, a kőrisfa, a hársfa is okozhat enyhébb vagy súlyosabb tüneteket az arra érzékenyeknek.

Érdemes lehet tudni, hogy a pollenallergiáért nem a nagyobb méretű, méhek vagy éppen a szél által növényről-növényre szállított virágpor felelős, hanem a finomabb, szabad szemmel nem is látható kisebb szemcsék, melyeket a szél akár több száz kilométerre is elvihet. Azok a növények pedig, melyek a szél segítségével végzik a megporzást, hatalmas mennyiségű pollent termelnek, amit aztán minden irányba szétszórnak. A levegőben szálló pollenszemcsék a belélegzést követően megtapadnak a légutak nyálkahártyáján, immunológiai láncreakciót indítva el.

Tippek, amelyek segíthetnek enyhíteni a tüneteket

Az orvossal egyeztetett allergiaellenes készítmények szedésén túl is sok mindent tehetünk azért, hogy csökkentsük a kellemetlen tüneteket, ezek közül gyűjtöttünk össze néhányat a Dyson szakértőinek segítségével.

1. Vezessünk allergianaptárat! Hasznos lehet, ha számon tartjuk, hogy mikor és hol tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket. Ennek segítségével olyan mintázatokra figyelhetünk fel, melyek a jövőben segíthetnek abban, hogy elkerüljük a tünetek rosszabbodását. Például, hogy melyik napszakban tanácsosabb inkább csukva tartani az ablakot vagy éppen bent maradni. Hasznosak a pollennaptárak is, melyek a különböző növények virágzását veszik sorra, napjainkban pedig már léteznek olyan weboldalak és alkalmazások is, melyek segítségével az aktuális pollen koncentrációról szerezhetünk információkat.

2. Különösen fontos a tisztaság. Pollen szezonban kiemelten fontos, hogy a szokásosnál is jobban ügyeljünk lakásunk tisztaságára a Dyson szakértői szerint. Az apró pollenszemcsék megtapadnak például háziállatunk mancsain és szőrén, így séta után mindenképp tisztítsuk meg ezeket. Szerencsés egy napi gyors „fenntartó” takarítást is bevezetni a rutinunkba, hogy például a szellőztetés során bentre került szemcséket is eltávolítsuk.

3. Ügyeljünk a ruhákra, lakástextilekre is. A nap során kint viselt ruhánkat hazaérkezést követően szerencsés azonnal lecserélni, hogy ezzel se vigyük be otthonunkba a nap során megtapadt pollenszemcséket. Az ágyneműinket is cseréljük gyakrabban, mert ezen is megtapadhatnak az apró részecskék, melyek szellőztetés során, vagy akár hajunkról, kisállatunk szőréről kerülnek oda.

4. A hajunkra is figyeljünk. Ne csak az ágyneműinket, hanem a hajunkat is gyakrabban mossuk, ugyanis napközben azon is megragadhat a pollen. Ajánlatos naponta hajat mosni a pollen intenzív időszakokban, így nem visszük be az ágyunkba a kellemetlen tüneteket kiváltó pollenszemcséket és nyugodtabban aludhatunk.

5. Teregessünk inkább bent. A kellemes tavaszi-nyári idő beköszöntével adja magát, hogy végre ne a lakásban, hanem kint a szabadban teregessük ki a kimosott ruhákat. Azonban a nedves ruhákon rengeteg pollen tapadhat meg, melyet aztán beviszünk otthonunkba. Szerencsésebb ilyenkor bent, vagy ha lehetséges szárítógéppel szárítani a textileket.

Az éjszakai alvás fontossága

Allergia szezonban a pihentető éjszakai alvás is kihívás lehet, pedig ez kulcsfontosságú a mindennapi jó közérzethez, és ahhoz, hogy helytálljunk munkahelyünkön és magánéletünkben. Megfontolandó lehet egy légtisztító berendezés beszerzése is, hiszen egyes készülékek már nemcsak arra képesek, hogy kettős szűrőrendszerük segítségével kiszűrjék a panaszokat okozó allergéneket a levegőből, hanem kimondottan éjszakai móddal is rendelkeznek, így zúgás nélkül képesek tisztítani akár éjszaka is a szoba levegőjét.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#allergia

Forrás: EgészségKalauz