Ezeket látta már?

Új szakmai ajánlás született az allergiás betegek kezelésére: így alakul át az ellátásuk

allergiás betegek kezelése szakmai ajánlás allergia

Megjelent az Egészségügyi Közlönyben az az új szakmai ajánlás, amely az allergiás betegek immunterápiás kezelésével kapcsolatos új irányelveket fogalmazza meg.

A szakmai irányelvet az allergiás betegek immunterápiás kezelésével kapcsolatosan dolgozták ki. Az irányelvet az Egészségügyi Szakmai Kollégium Klinikai immunológia és allergológia tagozatának elnöke és több más szakember készítette, köztük gyermekpulmonológusok, tüdőgyógyászok és bőrgyógyászok - írja az Economx.

Az irányelv célja, hogy segítséget nyújtson a különböző szervrendszereket érintő és végleges, oki terápiát igénylő, vagy tüneti kezelésre nem megfelelően reagáló allergiás betegségben szenvedő betegek ellátásában, és hogy a betegek a legújabb tudományos bizonyítékoknak megfelelő immunterápiás ellátásban részesüljenek.

Az irányelvben megfogalmazott célok között szerepel

  • a megfelelő allergia kontroll elérése,
  • a súlyos allergiás reakciók gyakoriságának csökkentése,
  • a sürgősségi vizitek és kórházi kezelések számának csökkentése,
  • a betegek életminősége javítása,
  • az állapotrosszabbodás megelőzése
  • valamint az allergia miatti táppénzes napok számának csökkentése.

Példaként említik az irányelvben, hogy az immunterápia minél előbbi megkezdése hatékony lehet a betegek számára, különösen a gyermekek esetében, és akár az asztma kialakulását is megelőzheti vagy késleltetheti.

Az allergiás betegségek gyakorisága világszerte egyre nő, becslések szerint a világ lakosságának több, mint egyharmadánál észlelhető legalább egy allergiás betegség.

  • 300-350 millió ember szenved asztma miatt;
  • 200-250 millióan ételallergiások;
  • 400 millióan szénanáthások.

Az asztmától világszerte több, mint 300 millióan szenvednek, ami jelentős népegészségügyi probléma. A betegszám emelkedése főként a városi környezetben élőket érinti. 2025-re további 100 millió esettel számolnak.

A teljes információt ITT olvashatja

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Elhanyagolt allergia: így vezethet tartós látásromláshoz

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: Economix
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához