Ezeket látta már?

Az időskori asztma

Az asztma nem gyermekkori betegség, bármely életkorban előadódhat. Klasszikus tüneteit felnőttkorban már félreértelmezhetik, ill. más betegség tüneteivel összetéveszthetőek, pl. a köhögés, a sípoló légzés, a mellkasi fájdalom, feszülés, a légzési nehézség. Az idős ember nem mindig számol be tüneteiről, vagy más betegségével társítja, a normális öregedés részének tartja, vagy egyszerűen csak nem törődik vele. Lássunk néhány példát erre:

Az időskori asztma
 • Egyéb szív- és tüdőbetegségek is okozhatnak hasonló tüneteket, éppen ezért maszkírozzák, elfedik az asztma észlelését.
 • Az asztma meglévő tünetei más betegségekre is jellemzőek lehetnek. Pl. a krónikus köhögés bronchitisre utalhat, az éjszakai alvásproblémák pedig insomniára, tehát konkrét alvászavarral járó neurológiai betegségre.

Az asztma meglévő tünetei más betegségekre is jellemzőek lehetnek. Pl. a krónikus köhögés bronchitisre utalhat, az éjszakai alvásproblémák pedig insomniára, tehát konkrét alvászavarral járó neurológiai betegségre.

Milyen állapotoknak lehetnek asztmára jellemző, asztmához hasonlító tünetei?

 • A krónikus obstruktív légúti betegség (COPD);
 • Krónikus bronchitis, emphysema, akut légúti betegség;
 • Orrmelléküreggyulladás, orrfolyás;
 • tuberkulózis;
 • Refluxbetegség, és
 • Néhány szívbetegség, mint a szívelégtelenség, a szívinfarktus vagy a néhány szívritmuszavar.

Néhány szívbetegség, mint a szívelégtelenség, a szívinfarktus vagy a néhány szívritmuszavar.

Egyéb kiváltó tényező időskorban

Az idősebb kori asztmát kiváltó tényezők különbözhetnek a gyermekkori provokáló tényezőktől. Idősebbeken jellemző pl. a vírusbetegségek után kialakuló asztma, vagy a levegő útján terjedő allergének okozta típus. Ezért érdemes pl. 65 év felett évente rendszeresen beadatni az influenzaoltást. A pneumococcus vakcináció is javasolt 65 év felett, legalább 5 évente.

Egyes, rendszeresen szedett gyógyszerek is kiválthatnak asztmát, vagy ronthatják a tüneteket. Pl.: aszpirin, egyéb gyulladásgátlók, a vérnyomáscsökkentésre alkalmazott béta-blokkolók, beleértve azon béta-blokkolókat is, amelyeket pl. szemészetben használnak glaukóma kezelésére. Ezért, fontos a beteg számára pontosan tudni, mely gyógyszereket szed, és erről mindig tájékoztatni a kezelőorvost is.

Az időskori asztma szövődményei

Tovább ronthatja az állapotot pl. a tüdő bármely strukturális vagy működésbeli elváltozása is.

A normális öregedés folyamatával együtt az idős emberek eleve érzékenyebbek az asztmaellenes gyógyszerelés mellékhatásaira, valamint az esetleges gyógyszerkölcsönhatásokra.

Az is problémát jelenthet, hogy az idős ember elfelejtheti bevenni a gyógyszereit. Gond lehet, ha pl. valakinek idősebb korban reszket a keze, az inhalációs készülékek alkalmazása, vagy a látási problémák miatt nem tudja elolvasni a gyógyszerek címkéit.

Megerősítő kérdések időskori asztma gyanúja esetén

 • Tapasztalt-e a beteg egyedi vagy visszatérő köhögési rohamot?
 • Reggel, felkeléskor tapasztal-e problémákat okozó köhögést, sípoló légzést?
 • Jelentkezik-e a köhögés, a sípolás terhelés, munkavégzés után?
 • Tapasztalt-e köhögést, sípolást, mellkasi feszülést, fájdalmat a levegőben lévő pollenek, egyéb allergének hatását követően?
 • Átterjedt-e a megfázás a tüdőre, vagy eleve több mint 10 nap kellett ahhoz, hogy elmúljon?

Átterjedt-e a megfázás a tüdőre, vagy eleve több mint 10 nap kellett ahhoz, hogy elmúljon?

Mit tehetünk?

Ha gyanítható az asztma fennállása, keresse fel az orvost, aki felállítja a diagnózist, és előírja a megfelelő kezelést. Ez a kezelés semmiben nem különbözik az asztma kezelésének általános szabályaitól, beleértve az orvos által készített akciótervet is.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához