Ezeket látta már?

Fellélegezhetnek az asztmások! Jövőre jön az életmentő gyógyszer

2013.12.11. Módosítva: 2015.11.04.

Családok milliói lélegezhetnek fel Amerikában és jövőre már hazánkban is. Asztmás és súlyos allergiában szenvedő gyermekek és szüleik számára hozott óriási megnyugvást Amerika-szerte az a pillanat, amikor Obama elnök aláírta az a törvényt, amely az ország összes iskoláját a diákjaiknál esetlegesen fellépő súlyos allergiás vagy asztmás rohamok azonnali, helyben történő ellátására ösztönzi.

USA: az "Iskolák Hozzáférése a Sürgősségi Epinefrin-hez" elnevezésű törvény érdekeltté teszi a tanintézményeket abban, hogy kellő felszereltséggel és felkészültséggel rendelkezzenek az ilyen - akár az életet is veszélyeztető kimenetellel fenyegető - esetek szakszerű és hatékony kezelésére.

Fellélegezhetnek az asztmások! Jövőre jön az életmentő gyógyszer

Felhatalmazza az Egészségügyi és Humánszolgáltatási Minisztériumot arra, hogy az asztmás gyermekek kezelésére elkülönített különféle alapok pályáztatása során előnyben részesítse azokat a szövetségi államokat, amelyek esetében teljesülnek az ehhez szükséges feltételek, azaz: elegendő epinefrin van az iskolákban vészhelyzet esetére, továbbá az iskolai személyzetnek vannak az epinefrin beadására kiképzett és felhatalmazott tagjai, akiknek a munkabeosztása biztosítja, hogy egy ilyen képesített személy az iskolai tanítás teljes időtartama alatt a rendelkezésre álljon.

Az asztmások és súlyos allergiában szenvedők száma - beleértve a gyermekeket is - folyamatosan emelkedő tendenciát mutat világszerte. Miután mindkét betegségre jellemző, hogy a tünetek egyik pillanatról a másikra jelentkeznek, és akár katasztrófához is vezethetnek, sok-sok százmillió szülő nap mint nap aggódva engedi el beteg gyermekét az iskolába. Az elnök tisztában van vele, hogy az új USA-törvény beiktatásával már legalább az amerikai családok megnyugodhatnak némiképp.

Jó tudni, hogy a rohamok azonnali oldását elősegítő epinefrin (nálunk adrenalin), a sürgősségi beinjekciózást megkönnyítő "pen"-be, azaz tollba előre betöltött formában, 2014 márciusában már Magyarországon is elérhető lesz.

Forrás: MTI