Ezeket látta már?

Ha ilyen a bőre, akkor napallergiája van

napallergia, tünet, viszketés

Valódi napallergiáról akkor beszélünk, ha a kiütéses tünet nemcsak a napfénynek kitett helyeken, hanem akár a ruha alatt is jelentkezik. De mit tehetünk ellene?

Ez ritkább, mint az egyéb fénykiütések, amelyek csak ott bukkannak fel, ahol közvetlenül éri a bőrt a napfény. A köznyelvben mégis az utóbbiakra használják gyakrabban a napallergia kifejezést.

Ezek a napallergia tünetei

A napallergia tünetei igen változatosak lehetnek: csalánkiütésektől, a piros foltokon át akár a pattanásos elváltozásokig. Már rövid fényhatást követően órák vagy egy-két napon belül megjelennek az apró, tűszúrásnyi kiütések, leggyakrabban a fénynek kitett részeken, de valódi allergia esetén, az egész testen.

Nagyon gyakran a bőr felhólyagosodik, viszket, amelyet égő érzés, esetleg fájdalom is kísérhet. Amint a bőr megnyugszik, a tünetek elmúlnak, azonban visszamaradhat bizonyos fokú foltos bőrelváltozás. A tünetek sokszor összetéveszthetőek a leégéssel, amelytől csak abban különbözik, hogy ezt a folyamatot nem követi hámlás, illetve többször kiújul és évekig visszatérhet. Egy biztos: a napfény káros sugarai ellen így is úgy is fontos védekezni.

Miként előzhető meg a napallergia?

A megelőzés valójában elég nehéz, mivel a kialakulás háttere még nem tisztázott, azonban érdemes betartani az alapvető napozási szabályokat. Kerülni kell a déli forróságot, de érdemesebb délelőtt 10-től délután 4-ig árnyékba vonulni, mivel ebben az időintervallumban igen nagy a napsugárzás ereje. Mindig használjunk a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet, legyünk azonban azzal is tisztában, hogy a naptej is tartalmazhat olyan anyagot, ami a fény hatására bőrkiütést okoz. Ilyen esetben mielőbb tisztázni kell, milyen anyagokra vagyunk érzékenyek.

A gyermekeknek, az érzékeny bőrűeknek, napallergiásoknak érdemes 30 faktoros krémet használni, mivel megfelelő fényvédelemmel csökkenthetjük az allergia kialakulásának esélyét. A gyógyszerszedés esetén fontos tájékozódni arról, hogy az adott készítmény tartalmaz-e fényérzékenyítő anyagot, amely mellett tilos a napozás. Strandolás előtt ne használjunk kozmetikumokat, ne fújjunk parfümöt a bőrre. Egyes fűszernövények – mint például az ánizs, a kömény és a medvetalp – tartalmazhatnak fényérzékenyítő anyagot, így érdemes ezeknek a fogyasztását kerülni.

Súlyos reakció méhcsípés után: a rovarméreg allergia - kattintson tovább!

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha a napallergia tünetei hűsítő, gyulladáscsökkentő készítmények hatására sem csökkennek, szükség lehet az allergia szintjétől függően bizonyos kezelésekre is. Komolyan kell venni a problémát, hiszen egyes esetekben súlyosabb tünetekkel is járhat. Hatékonyabb terápia érdekében bőrgyógyászhoz kell fordulni. Kezelésként antihisztamin tartalmú gyógyszer rendszeres szedése ajánlott.

Forrás: Allergiaközpont