Ezeket látta már?

Macskaszőr-allergia ellen megoldás lehet-e hipoallergén macskát tartani? Itt a válasz!

Itt a válasz, hogy vajon megoldást jelentenek-e a hipoallergén macskák a macskaszőr-allergiásoknak

A macskaszőr sokaknál vált ki köhögéssel, tüsszögéssel járó allergiás tüneteket. Vajon a hipoallergén macskák megoldást jelentenek?

Allergiáról akkor beszélünk, amikor az immunrendszer tévesen, túlzóan reagál bizonyos hétköznapi anyagokra. Ilyenkor nem egy vírusra vagy baktériumra ad immunválaszt, hanem olyan ártalmatlan dolgokra reagál tévesen, mint pl. a macskaszőr.

A macskaszőrrel szembeni allergia meglehetősen gyakori: az emberek körülbelül 20-30% -át érinti. Érdekessége, hogy főleg azoknál jelentkezik, akik más típusú légúti allergiában is szenvednek. Az érintettek olyan tüneteket tapasztalhatnak, mint a szemvörösség, tüsszögés, orrfolyás, kiütések és köhögés. Súlyos esetben asztmás roham is felléphet. A panaszokat kiválthatja a macskákkal való közvetlen érintkezés, de az is, ha az állat előzőleg az adott légtérben volt (pl. kanapén).

A kiváltó folyamat megértése jobb terápiát kínál

Bármennyire is érdekes, a macskaszőr-allergiát nem maga az állat szőre váltja ki, hanem a macska nyálában, vizeletében, bőrében és szőrében lévő fehérjék.

A Cambridge-i Egyetem kutatói azt találták, hogy a macskabőr allergén fehérjéi (pl. FEL D-1 FEL D-2) egy bakteriális toxin (LPS) jelenlétében egy olyan speciális folyamatot indítanak el az emberi szervezetben, ami immunreakciót vált ki az allergiában szenvedőknél.

A speciális immunválaszhoz vezető folyamat feltárása az allergiával küzdők számára új kezelések előtt nyithatja meg az utat.

"Felfedeztük, hogyan hozzák működésbe a macska allergén fehérjéi az emberi immunsejteket. Megértve a reakciót kiváltó mechanizmust, léteznek ma már olyan gyógyszerek, amelyeket már klinikákon tesztelnek más betegségek, például a vérmérgezés kezelésére, ám lehetséges, hogy alkalmasak lehetnek a macskaszőr-allergia megelőzésére vagy gyógyítására" - hangsúlyozta Clare Bryant, a kutatás vezetője.

Nem muszáj, hogy jelen legyen a macska

A diagnózis felállítása általában nem okoz különösebb nehézséget, hiszen a tünetek időzítése (macskával való találkozás) alapján általában meg lehet mondani, ha valakinek macskaszőr-allergiája van.

Olykor ez azonban nem megy olyan könnyen, hiszen előfordulhat, nincs is a közelben az állat, mégis fellépnek a kellemetlen tünetek. Ez főleg akkor szokott előfordulni, amikor az allergiás személy egy olyan házba költözik, ahol korábban egy macska is élt. Ilyenkor az illető nem feltétlenül tudja, hogy mi is okozza a panaszait, csak azt érzi, hogy állandóan tüsszög és folyik az orra.

A macska allergént különösen nehéz elkerülni, mivel ez egy “ragadós” molekula, így könnyen bekerül az otthonokba az emberek cipőjén és ruháján keresztül. Sajnos ezek a padlón, falakon, résekben még néhány évvel azután is megtalálhatóak, hogy a macska már nem él az adott helyen.

Mit lehet tenni?

Amennyiben macskaszőr-allergiával küzd, úgy a legegyszerűbb az, ha nem tart macskát vagy nem megy olyan helyre, ahol macska van. Ha nem szeretné magát megfosztani a macskatartás örömeitől, úgy több lehetősége is van. Enyhébb esetben a gyakori takarításon és szellőztetésen túl igen sokat segíthetnek a levegőszűrő berendezések, melyek csapdába képesek ejteni az allergéneket. Ha így is kellemetlen tüneteket tapasztal, alkalmazhat antihisztamin kezelést. Mellette az immunterápiát is egyre többen választják már annak tartóssága miatt.

Hipoallegén macska - Megoldást jelenthet?

Igen megtévesztő lehet a hipoallegén kifejezés, hiszen ez nem azt jelenti, hogy a macska allergénektől mentes. Csupán azt takarja, hogy bizonyos tényezők miatt kevesebb ilyen anyagot hordoz (pl. azért, mert olyan típusú a szőre). Bár egy erősen allergiás személy tüneteit nem szünteti meg egy ilyen fajta tartása, ám valóban könnyebbséget jelenthet számukra - sőt, az enyhe tüneteket mutatók ezáltal alig tapasztalnak panaszokat.

Hipoallergén macskák

  • szfinx
  • balinéz
  • orosz kék macska
  • burma
  • szibériai macska
  • sziámi macska

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Kutya, macska okozta szembetegségek: ezekkel a tünetekkel orvoshoz kell mennünk

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

macskaszőr allergia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához