Ezeket látta már?

Náthás vagy allergiás? Így derítheti ki, mitől van eldugulva az orra

tüsszentés, nátha, omikron

Hetek óta csak orrspray segítségével kap levegőt, köhögéscsillapítót szed, de éjszaka mégsem alszik jól? Allergia is állhat a háttérben

Amire kevesen gondolnak nátha és allergia esetén

Elhúzódó köhögés, orrdugulás kapcsán a legtöbben az ilyenkor valóban gyakori légúti fertőzésekre gondolunk, pedig a tünetekért gyakran a lakáson belüli allergének, elsősorban a háziporatka és növekvő gyakorisággal a penészgomba a felelős.

A háziporatka szabad szemmel nem látható ugyan, de velünk él a lakásban, legnagyobb mennyiségben az ágyneműben, matracban és kárpitozott bútorokban fordul elő. Egyéni hajlam kérdése, hogy kinél és mikor – bármilyen életkorban kialakulhat - jelentkezik allergia, ám ha már kialakult a betegség, akkor a háziporatka allergiások tünetei fokozódnak.

Ha sokat ülünk a párás lakásban allergiát okozhat

A háziporatka allergia tünetei általában az őszi-téli hónapokban jelentkeznek intenzívebben, hiszen elsősorban ilyenkor jelentősen megnő a zárt térben - de ze ma már a megváltozott munkakörülmények, a home office miatt nem csak ekkor igaz. A lakásban eltöltött idő mennyisége ilyenkor merőben több, s ahol sokat tartózkodunk, főzünk, mosunk, teregetünk, fürdünk, a lakásunk levegőjének páratartalma megemelkedik.

Orrdugulás: oka, szövődményei és kezelése - olvasson tovább!

A magas páratartalom pedig ideális feltételt jelent a háziporatkák elszaporodásához. Emellett egy másik, egyre gyakrabban panaszt okozó allergén, a penészgombák is ideális környezetet találnak, spórájuk szerepel allergénként. A fagyok beálltával kültéri penészgombák már nem okoznak panaszokat, a lakótérben megtalálhatók viszont folyamatosan fenntarthatják az allergiás tüneteket.

Tünetek, melyek gyanút keltenek

A légúti allergiák kapcsán a tüsszögés, szem- és orrviszketés, torokkaparás jut először eszünkbe és ez valóban így igaz, a pollenallergiák esetében. Dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológust, a Fül-orr-gégeközpont orvosa azonban elmondta, hogy a háziporatka és a penészgomba jellegzetesen inkább orrdugulást okoz és a pollenallergiával szemben nem vizes orrfolyás tapasztalható, az orrváladék inkább sűrű és a garat felé távozik, hátsó garatfali csorgást - másnéven postnasal drip – okozva ezzel. Ez a tünet fekvő helyzetben még inkább felerősödhet, amiből a beteg gyakran csak annyit érzékel, hogy amint lefekszik, erős köhögési roham tör rá – amit a lecsorgó váladék ingerel.

A nátha elleni szerek nem, csak az allergia kezelése segíthet

Ha tartós orrdugulással, elhúzódó köhögéssel küzd, nem érdemes a megadott időn túl recept nélkül kapható nátha elleni szerekkel kísérleteznie. Fül-orr-gégészeti kivizsgálás – szükség esetén allergiavizsgálat - során meg lehet határozni a tüneteket kiváltó okot és azt célzottan kezelni.

Ha bebizonyosodik, hogy a tüneteket valóban háziporatka allergia okozza, akkor a megfelelő kezelés mellett a lakás rendszeres és alapos takarításával, némi változtatással – magas fokon mosható ágynemű, felesleges kárpitozott bútoroktól, szőnyegektől célszerű megválni, magas hőfokon mosható ágyneműt beszerezni, a fellelhető penészedést megszüntetni – lehet csökkenteni a tünetek erősségét és növelni a kezelés hatékonyságát.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Forrás: Fül-orr-gégeközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához