Ezeket látta már?

Nem baj, ha penészes a gyerekszoba???

Egy skandináv tanulmány szerint nincs összefüggés a penészgomba jelenléte és az asztma vagy az allergia kialakulása között.

Számos kutatás világszerte megállapította, hogy a nedves falak növelik a légúti megbetegedések kialakulásának kockázatát. Azonban nem tudjuk biztosan, hogy ilyenkor a levegőben a por, vagy valamilyen más anyag okozza a különböző kórképeket. Idáig az orvosok többsége a penészgombát, mint biológiai szennyezőanyagot is az okok közé sorolta.

Nem baj, ha penészes a gyerekszoba???

Jonas Holme, a Norvég Műszaki Egyetem kutatója különböző épületekben vizsgálta meg a nedvesség mértékét és figyelte a penészgombák jelenlétét. Összehasonlította a lakások építésének időpontjait, a szellőzés módját és végül, hogy milyen magasságban helyezkednek el. Megállapította, hogy a nedvesség elkerülésének - és ezzel együtt a penésznek is - a leghatásosabb módja a megfelelő szellőzés biztosítása, legyen az bármilyen típusú lakás.

A kutatás külön kiterjedt a gyerekszobákra is. Mérései azt mutatták, hogy nincs összefüggés a levegőben található penészgombák spóráinak száma és az asztma vagy az allergia jelenléte között, viszont kapcsolatot talált a gyermekek allergiás reakciói és műanyagokban jelen lévő ftalátok esetében. A tanulmányát az Indoor Air-ben is publikáló szerző szerint figyelmünket inkább a vegyi anyagok felé kell fordítanunk, mert ezek tehetők felelőssé számos megbetegedésekért.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához