Ezeket látta már?

Ombudsman: visszás támogatás az asztma gyógyításában

Azonos tünetekkel küzdő betegek számára azonos feltételek mellett egyenlő esélyű hozzáférést kell biztosítani a szükséges gyógykészítményekhez - figyelmeztetett az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szabó Máté ezt azzal kapcsolatban fogalmazta meg, hogy kiderült, van olyan gyógyszer, amelynek ártámogatása nem jár bizonyos kor felettieknek, így ugyanazért a készítményért a fiatalabbaknak mindössze 300 forintot, míg a 45 évnél idősebbeknek több mint 100 ezer (!) forintot kell fizetniük.

Ombudsman: visszás támogatás az asztma gyógyításában

Panaszbeadvány hívta fel az ombudsman figyelmét egy, a legsúlyosabb asztmában szenvedők számára szükséges készítmény visszás társadalombiztosítási támogatottságára. A készítmény alkalmazásának az illetékes orvosszakmai kollégium tájékoztatása szerint 65 éves kor felett sincs szakmai ellenjavallata.

Ennek ellenére a társadalombiztosítás csupán a 12 és 45 év közöttieknek nyújt ártámogatást; e korosztály esetében a készítmény teljes árát a tb fizeti, a betegeknek csupán 300 forint dobozdíjat kell megtéríteniük. Egy ugyanolyan állapotban lévő 46 éves betegnek azonban - azonos tünetei ellenére - a készítmény teljes árát ki kell fizetnie, ez több mint 100 ezer forint.

Az országgyűlési biztos jelentésében megállapította: a készítmény tb-támogatását illetően egy szakmai érvekkel alá nem támasztható, kivételt nem engedő felső életkori határ meghatározása a 45 éven felüli potenciális betegcsoport hátrányos megkülönböztetéséhez vezet, így az ellentétes az egyenlő bánásmód alkotmányos követelményével.

Szabó Máté ezért felkérte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium vezetőjét, vizsgálja felül a társadalombiztosítási támogatás szabályait annak érdekében, hogy az azonos egészségi állapotú betegek azonos támogatási feltételek mellett juthassanak hozzá a gyógyszerükhöz - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI