Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található! Igen Nem

Ezeket látta már?

Amikor nem örömteli a happy end - allergiát is okozhat az orgazmus

ondó allergia orgazmus

Az allergia szó hallatán a legtöbben a pollenekre, a macskaszőrre, illetve bizonyos ételekre gondolnak. Viszont olykor egészen furcsa dolgok is kiválthatják - például az orgazmus.

Az emberek olykor egészen elképesztő dolgokra mutatnak allergiás reakciókat: vannak, akik a vízre, vannak, akik a tengeri halak szagára és vannak, akik a testmozgásra allergiásak - és nem átvitt értelemben. De nincs jobb dolguk azoknak sem, akik az orgazmus után produkálnak kellemetlen tüneteket!

Allergia az ondóra

A POIS (post orgasmic illness syndrome)szindrómát először 2002-ben írták le az orvosi folyóiratokban. A lehetséges tünetek személyenként változnak, de a gyakoribb panaszok közé az ejakuláció utáni fáradtság, gyengeség, fejfájás, láz, orrfolyás, torokfájás és viszkető szem tartozik. Ezen tünetek akár egy hétig is fennállhatnak, ami -érthető mód- jelentősen visszavesz a libidóból.

Kezdetben úgy gondolták, hogy az ok pszichés eredetű és az úgynevezett „dhat” szindrómához köthető, ami miatt a férfiak félnek az ejakulációtól. Később a tudósok felfedezték, hogy a problémát inkább az immunrendszer reakciója okozza.

Az orgazmus utáni allergia a kutatók látóterében

Mivel egyre többen képesek nyíltabban beszélni problémájukról orvosaiknak, gyakrabban derül fény ilyen esetekre - éppen ezért már a kutatókat is egyre jobban foglalkoztatja az állapot, annak háttere és kezelése.

Marcel Waldinger, a hollandiai Utrechti Egyetem szexuális pszichofarmakológiával foglalkozó professzora csapatával két tanulmányt tett közzé az állapotról a Journal of Sexual Medicine című szakfolyóiratban. Ezekben leírták, hogy a szindrómával élő férfiak valójában saját ondójukra allergiásak.

A tanulmányhoz a kutatók 45 holland férfit vizsgáltak, akik ezekkel a tünetekkel jelentkeztek.

"Nem érezték betegnek magukat, amikor ejakuláció nélkül maszturbáltak, de amint ondó is távozott, felléptek a panaszok" - magyarázta Waldinger.

A férfiak közül 33-an beleegyeztek a klasszikus allergiateszt elvégzésébe. Ennek során a bőrön ejtett apró karcolásra juttatták az allergént, azaz a saját -felhígított- ondójukat. Meglepő mód az önkéntesek 88%-ánál lett pozitív lett az allergiateszt.

A másik tanulmányban arról számoltak be, hogy a POIS-ban szenvedő férfiaknál kipróbálták az úgynevezett hiposzenzitizáló (érzékenyítő) terápiát a tünetek kezelésére. Ehhez először igen nagy hígításban kaptak az ondójukat tartalmazó injekcióból, majd később fokozatosan egyre kevésbé hígították azt. A kutatók azt találták, hogy 1-3 év elteltével az önkéntesek tünetei jelentősen csökkentek: a kezelés hatására sokkal enyhébbek voltak és csak rövid ideig tartottak a panaszok.

Antihisztamin terápia is hatékony lehet

Andrew Shanholtzer, az Oakland Egyetem munkatársa elmondta, hogy csapatával közel 60 POIS esetet azonosítottak, de sokan többen élhetnek együtt ezzel az állapottal.

Shanholtzer elmondta, hogy csapatával sikeresen kezelt egy 27 éves férfit, akinél már 18 éves korában kialakult az állapot. Orgazmus után köhögött, tüsszögött, folyt az orra, sőt kiütések jelentek meg rajta, nyirokcsomói pedig megduzzadtak. Minél többet ejakulált, a panaszai úgy romlottak. Emiatt kerülte a szexuális érintkezést és a szerelmi kapcsolatokat.

A kutatócsoport különböző típusú antihisztaminokat próbált ki, és azt találták, hogy az ún. fexofenadin hatóanyag alkalmazásakor 90 százalékkal javultak a tünetek.

"A szervezetben lévő immunsejtek arra vannak kiképezve, hogy megtámadják az idegen anyagokat" - magyarázta Shanholtzer.

„Vannak speciális sejtek, az úgynevezett Sertoli-sejtek, amelyek táplálják és körülveszik a spermát és elkülönítik az immunsejtektől. Amikor a Sertoli-sejtek megsérülnek, a spermiumok először érintkeznek az immunrendszerrel, és az immunrendszer úgy támadja meg a spermát, mint egy betolakodót”- ecsetelte a probléma hátterét.

Gyanús allergén lehet az óvszer, a síkosító, sőt maga az ondó is

A latex a gumigyártás alapanyaga, és az esőköpenytől kezdve egészen az óvszerig számos hétköznapi tárgyunk készül belőle. A latexre allergiások száma világszerte növekszik (a népesség 1-6 százaléka érintett), és ez nemegyszer szexuális együttlét és óvszerhasználat után derül ki. Ilyenkor rendszerint kontakt dermatitisz (bőrrel érintkező irritatív anyagok által kiváltott bőrgyulladás) figyelmeztet a bajra: a bőr száraz lesz, és égő, viszkető érzés alakul ki az érintett bőrfelületen.

Latex tartalmú használati tárgyak

 • óvszer
 • cumi (etető cumi, játék cumi)
 • elasztikus ruházati cikkek
 • esőkabát
 • kerekesszék alkatrészek
 • konyhai gumikesztyű (mosogatáshoz, takarításhoz)
 • léggömb, labda, sportszerek
 • matrac
 • papucs, cipő
 • pelenka-ragasztószalagok
 • ruha gumírozása
 • telefonzsinór
 • úszógumi

Az allergiás reakciót a latexben található fehérje váltja ki, a tünetek pedig igencsak kellemetlenek. A fentiek mellett fokozott érzékenység esetén szénanáthaszerű tünetek és kötőhártya-gyulladás is jelentkezhet, ritkább esetben pedig légzési nehézség, szívritmus-emelkedés, remegés, mellkasi fájdalom és anafilaxiás sokk is előfordulhat.

A latexallergiát szakorvos diagnosztizálhatja bőrteszttel vagy vérvizsgálattal, bizonyos esetekben patch teszttel (a hát bőrére tett allergénnel átitatott korong helyén létrejövő korai és késői reakció vizsgálata). Amint felmerül az allergia gyanúja, mindenképpen kerüljük a latexből készült termékeket, mert az allergénnel való további érintkezés csak súlyosbítja a tüneteket. Óvszer esetén alternatív megoldást jelentenek a poliuretánból készült gumik.

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mikor érdemes allergiatesztet végeztetnie?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

allergia

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához