Ezeket látta már?

Parlagfű - itt a vége?

2011.10.07. Módosítva: 2015.11.04.

Az elmúlt héten tovább csökkent a parlagfű pollenszórása és közeledik a szezon vége, már csak Békéscsaba térségében van piros, azaz elsőfokú riasztás érvényben - közölte a tisztiorvos facebook oldala szerdán (10.05.).

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe szerint Miskolc, Nyíregyháza és Debrecen környékén, Szolnoktól délre, alamint a Budapest, Kecskemét, Szeged sávban és Kaposvár térségében narancssárga figyelmeztetés van érvényben. Ez azt jelenti, hogy ezeken a területeken a levegő napi pollenszem-tartalma köbméterenként már nem éri el a harmincat sem.

Parlagfű - itt a vége?

Az ország összes többi területén már zöld jelzés látható, eszerint itt már figyelmeztetés sincs érvényben.

A pollenhelyzet folyamatosan nyomon követhető az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI - oki.antsz.hu) és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) honlapján, valamint a tisztiorvos facebook oldalán.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

Az OKI az idei parlagfűszezonban indította el a PPRR rendszert, amelyben az értékekhez egy 9 fokozatú színskála társul. A fehér szín azt jelzi, hogy a levegőben nincs parlagfűpollen, majd a zöld (első fokú figyelmeztetés) és a narancs (másodfokú figyelmeztetés) szín következik. Az első fokú riasztás színe piros, a másodfokúé vörös, a harmadfokúé bordó, a negyedfokúé sötétbordó, az ötödfokúé fekete, végül az "extrém magas" szintet ambrózia szín jelöli.

Az idén a parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt helyenként fekete riasztást rendeltek el, ennek idején már az allergiás tüneteket egyébként alig mutatóknak is súlyos tüneteik lehetnek.

Forrás: MTI
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához