Ezeket látta már?

Ha így néz ki otthon a párnája, érdemes most rögtön lecserélnie!

dust mite cushion

Tudja, hogy párnája súlyának egyharmadát bogarak, elhalt bőrdarabkák, poratkák és azok ürülékei teszik ki?

Tudósok szerint a párnák – valamint a hálószoba fülledt levegője – ideális táptalajul szolgálnak a nem kívánatos betegségek elszaporodásának, az influenzától kezdve a bárányhimlőig.

Noha egyes bogarak csak kórházi környezetben, vagy trópusi éghajlaton bukkannak fel, létezik számos faj, amely inkább az ágyunkban érzi otthon magát - figyelmeztet mindenkit Dr. Arthur Tucker, aki számos betegek által használt kórházi párnát vizsgált végig Londonban.

Baktériumok és élősködők a párnán

Sokszor a szakadások, elfeslések révén a baktériumok eljutnak a párnatöltetig, így akár az E.coli baktérium, vagy más légúti és húgyúti fertőzéseket terjesztő kórokozó is elszaporodhat odabenn, és vígan terjedhet tovább a kórházi betegek között.

Akik allergiások, azoknak még jobban oda kell figyelniük arra, min alszanak. Tollal töltött párna helyett válasszanak szintetikus anyagút, és vonják be antiallergén huzattal. Segíthet az is, ha rendszeresen hatvan fokon mossuk és időnként egy napra a fagyasztóba helyezzük a párnákat, forró nyári napon pedig érdemes a szabad levegőn szárítani azokat.

Kathleen Hudley szakértő egyszerű módszert ajánl arra, hogy megállapítsuk ideje-e kicserélni párnánkat. Hajtsuk félbe, helyezzünk rá egy könyvet és várjunk. Ha a párna leveti a ráhelyezett tárgyat és visszaveszi eredeti formáját, akkor még bátran használhatjuk.

A fenti adatokat talán megrémítenek bennünket, de Hugh Pennington bakteriológus professzor szerint nem kell túlzásba vinni az aggodalmaskodást, hiszen a párnák csupán azokat az élősködőket tartalmazzák, amelyek már amúgy is rajtunk vannak, és amelyeket párna nélkül is terjesztünk egymás között.

Mikor kell cserélni a párnát?

Párnahuzatunkat gyakorta mossuk és cseréljük, ez azonban nem jelenti azt, hogy maga a párna az idők végezetéig használatban maradhat. Idővel veszít formájából, ami miatt fájós nyakkal ébredünk reggelente, ráadásul a poratkák is beveszik magukat, így 2-3 évente javasolt a cseréje. Egyes felmérések szerint tehát kétévente cserélni kell a párnákat, bár néhány prémium matracgyártó tanulmánya kimutatta, hogy ezt általában nem tesszük meg, egy átlagos ember 3,2 évig megtartja a párnáját.

Hogyan tudhatom, hogy a párna csereérett-e?

Van egy egyszerű trükk, ami gyorsan megmutatja, hogy le kell-e cserélni a párnát: hajtsa félbe a párnáját középen és figyelje meg, mi történik ezután! Ha könnyedén visszaugrik az eredeti alakjába, akkor még nincs vele probléma, bátran használhatja tovább; ha azonban összehajtva marad, akkor megérett a cserére. Ez a trükk persze nem használható minden típusnál, egy ergonomikus szivacspárnánál vagy egy tönkölybúzával töltött biopárnánál ez nem működik, de a hagyományos, és egyben leggyakrabban használt poliészter- vagy toll bélésű vánkosok esetében azonban nyugodtan kipróbálhatja.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Döbbenet, mit csinálnak ezek az apró élőlények éjjel az arcán

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

fertőzés

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához