Ezeket látta már?

Télen is gyakori a beltéri allergia

dustmite_0

A hidegebb időjárás némi enyhülést ad a penész- és pollenallergiások számára. A tél azonban nem jelenti a taknyos orr, a viszkető szem és a fuldoklás végét az allergiásoknak és asztmásoknak.

Ha több időt töltünk a lakásban, problémánk adódhat a poratkákkal, az állatszőrrel, a cigarettafüsttel, a spray-kel és vegyszerekkel, melyek közül bármelyik kiválthat asztmás reakciókat. Még a közkedvelt karácsonyfa is melegágya lehet a penészgomba spóráinak, ami allergiás rohamhoz vezethet, mondta Dr. David J. Resnick, a New York-i Presbiteránus Morgan Stanley Gyermekkórház allergia-immunológia osztályának vezetője.

dustmite_0

"A penész bárhol megterem, csak egy kevés nedvesség és oxigén kell hozzá" – mondta Resnick. Dr. Stefan Worgallal, a Komansky Gyermekegészségügyi Központ pulmonológia-allergológia-immunológia osztály vezetőjével együtt az alábbi tanácsokat adják az allergiás és asztmás rohamok minimalizálása érdekében:

* A penész és a poratka a nedvességet kedveli, ezért a beltéri levegő páratartalmát tartsa 35% alatt.

* Kapcsolja be a szagelszívót zuhanyozás és főzés során, mely eltávolítja a levegő nedvességtartalmát és a szagokat is.

* Két-három havonta cserélje a szűrőt a tűzhelyben, használjon olyan terméket, ami akár 30-szor több allergént fog fel, mint az olcsóbbak. A tűzhely ventillátorát ne kapcsolja ki.

* Takarítson alaposan, hogy megszabaduljon a poratkáktól, melyek háztartási porral táplálkoznak: hajjal, bőrdarabkákkal, földdarabkákkal, textilrostokkal és virágporral. Porszívózzon gyakran, ne tartson sok régi könyvet, kitömött állatot.

* Az atkák a szőnyegekben szaporodnak, ezért a hálószobában legyen inkább fa- vagy kőpadló. A matracokat, ágyneműt fedje be antiallergén borítással. A forró víz megöli az atkákat, ezért az ágyneműt főzze ki.

* Az első fagy megöli a kinti penész nagy részét. Ennek ellenére ne engedje, hogy a gyerekek penészedésre hajlamos helyen játsszanak, pl. sötét, nedves, fás részeken, az avarban.

* A párásítót használja megfelelően. Tartsa tisztán, a vizet cserélje gyakran, hogy ne szaporodjon el benne a penész és a különféle kórokozók. Fújja be a párologtatókat penészedés elleni szerrel.

* Ha allergiás a macska és kutya szőrére, ne tartson otthon ilyen állatokat, vagy ne nagyon érintkezzen velük. A hálószobába semmiképp se engedje be őket.

* Porolja le a karácsonyi dekorációt, díszeket és a műfenyőt. Ha élő fenyőt vásárol, mossa le, mielőtt beviszi a házba, különös tekintettel a törzsére.

Forrás: Medipress
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához