Szponzorált tartalom

5 egyszerű tipp, amely segíti a jó alvást

#Stresszgondok #korlátozások #járvány #alvászavar tünete
2021.03.04.

Az alvászavar korábban is gyakori probléma volt, ám az elmúlt egy évben a korlátozások és a bizonytalanság miatt tovább nőtt azoknak a száma, akik képtelenek nyugodtan átaludni az éjszakát. Adunk néhány hasznos tanácsot, ami segíthet a jobb alvásban!

Ha heteken vagy hónapokon át nem tudjuk kipihenni magunkat, annak számos negatív hatása lehet a mindennapi életünkre. Napközben állandóan feszültek lehetünk, kevésbé tudunk koncentrálni és sosem érezzük magunkat igazán életerősnek. Ha nappal feszültek vagyunk, nagy eséllyel este még nehezebben tudunk elaludni, és ezáltal ördögi körbe kerülhetünk. Egy felnőtt embernek 7-8 óra alvásra van szüksége, az agyunk ilyenkor dolgozza fel a napközben bennünket ért információkat, és ebben az időszakban regenerálja magát. Ha hosszú távon keveset alszunk, az nincs jó hatással sem a mentális, sem pedig a fizikális állapotunkra. Adunk néhány jó tanácsot, hogy mit tegyünk, ha jól szeretnénk aludni.

Hirdetés Forrás: Phytotec Hungária

1. Figyeljünk a helyes étrendre: Próbáljunk meg kiegyensúlyozottan táplálkozni, napközben együnk többször, de keveset. Lefekvés előtt két órával azonban már semmiképpen se fogyasszunk olyan ételeket, amelyek megterhelőek lehetnek a gyomrunk számára. Este ne igyunk koffeintartalmú italokat, és az alkoholfogyasztás sem javasolt.

2. Próbáljuk meg kezelni a stresszt: Annak, hogy tartós feszültségben élünk, egyik jele lehet az alvászavar. Ha este nem jön álom a szemünkre, mert folyton a napközbeni események pörögnek a fejünkben, vagy éjszaka többször felriadunk és nem tudunk visszaaludni, annak valószínűleg a túl sok stressz az oka. A stresszt nem lehet elkerülni, ám meg kell találnunk annak a módját, hogyan tudunk időnként kikapcsolódni és ellazulni.

3. Mozogjunk minél többet: Ha odafigyelünk arra, hogy mozogjunk, könnyebben elalszunk esténként. Akár napi félórás séta is jót tesz a szervezetünknek. Elfáraszt fizikálisan, és segít levezetni a feszültséget.

4. Elalvás előtti szertartás kialakítása: Ha lehetséges, ne legyen semmilyen elektronikai eszköz a hálószobánkban. Lefekvés előtt kapcsoljuk le a tévét, és inkább olvassunk vagy relaxáljunk az ágyban. Húzzuk be a sötétítőfüggönyöket, amivel a fényt és a zajokat is kizárhatjuk a hálószobából.

5. Hívjuk segítségül a gyógynövényeket: Esténként elalvás előtt igyunk meg egy nagy csésze citromfűteát, ugyanis a citromfű segít ellazulni és enyhíteni az ideges eredetű testi tüneteket is.

Forrás: Phytotec Hungária