Ezeket látta már?

A kutatók szerint 4 különböző alvástípus létezik - tudja meg, melyikbe tartozik

alvás típus alvászavar álmatlanság

A tudósok szerint az, ha tudja melyik típusba tartozik, előre vetítheti az egészségi állapotának alakulását.

Bizonyára tisztában van azzal, hogy a rossz alvási szokások szorosan összefüggenek az egészségi állapotunkkal. Ennek a kapcsolatnak a jobb megértése érdekében a Penn State College of Health and Human Development kutatói behatóbban foglalkoztak a témával, melynek során négy különböző alvási mintát azonosítottak.

A Psychosomatic Medicine folyóiratban megjelent tanulmányban 3683 középkorú felnőttet vizsgáltak. A 10 éves időszak alatt kétszer kellett beszámolniuk egészségi állapotukról (krónikus betegségek száma és típusa )és alvásukról (az alvás időtartamáról, az elégedettségről, a rendszerességről, a napközbeni éberségről és hatékonyságról).

A 4 alvástípus

A kutatók az adatok alapján négy különböző alvási mintát azonosítottak. Ezek a következők:

  • jó alvók: minden szempontból optimális alvási szokások jellemzi őket.
  • hétvégi felzárkóztató alvók: rájuk jellemző a rendszertelen alvás, kifejezetten rövid náluk az átlagos alvásidő, ám hétvégén és munkaszüneti napokon hosszabban alszanak.
  • álmatlansággal küzdők: akiket az álmatlanság klinikai tüneteihez kapcsolódó alvási problémák jellemeznek, beleértve a rövid alvási időtartamot, a nagymértékű nappali fáradtságot és a hosszú elalvási időt.
  • szunyókálók: őket többnyire jó éjszakai alvás, ám gyakori napközbeni alvás jellemez.

A kutatók azt találták, hogy a résztvevők több mint fele álmatlansággal küzdő, illetve a szunyókáló típusba tartozik - és ezek egyike sem megfelelő. Azt is megfigyelték, hogy ebben a 10 éves időszakban az álmatlansággal küzdőknél nagyobb valószínűséggel lépett fel szív- és érrendszeri probléma, cukorbetegség, illetve depresszió.

Nem változtatunk alvási szokásainkon

A 10 éves vizsgálati időszak során a résztvevők alvástípusa nagyrészt változatlan maradt.

- Ezek az eredmények azt mutatják, hogy nagyon nehéz megváltoztatni alvási szokásainkat, mivel ez beágyazott az életünkbe, életmódunkba. Ám ez arra is utalhat, hogy az emberek még mindig nincsenek tisztában az alvás fontosságával és az alvással kapcsolatos egészségi vonzatoknak – mondta Soomi Lee, a tanulmány szerzője.

- Az alvás többnyire egy viselkedés – mondta Lee. - Éppen ezért az alvás is módosítható... A jobb alvási szokások pedig számos jelentős változást hozhatnak.

A napközbeni szunyókálás komoly problémákat fedhet el

A túlzott szunyókálás bár sokaknak jól esik napközben, ám ez elfedheti az alvászavarokat. De az sem optimális, ha hétvégente mások az alvási szokásaink.

Éppen ezért érdemes értékelni az alvás minőségét akkor is, ha hétvégente sokkal tovább alszunk, illetve akkor, ha a délután álmosságot súlyosabbnak találjuk.

A hétvégi szunyókálás sem optimális. Ideális az lenne, ha minden nap ugyanannyi időt töltenénk el megfelelő alvással. ... Azt hiszem, ebbe a hibába sokan beleesünk a munka és a családi kötelezettségeket miatt – mondta Lee, aki szerint az ideális rendszeres alvás lenne. Legyen az szombat vagy szerda este, körülbelül ugyanabban az időben kellene lefeküdni és ugyanabban az időben ébredni.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Meztelenül alvás: egészségesebb, mint gondolná!

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvászavar

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához