Ezeket látta már?

Komoly következményekkel járhat, ha 7-8 óránál kevesebbet alszik naponta

alvászavar alváshiány kevesebb alvás hatása

Egy amerikai tanulmány azt vizsgálta meg, mi történik azok szervezetében, akik rendszeresen kevesebbet alszanak a szükségesnél.

Az amerikai Columbia Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint akár szív- és érrendszeri megbetegedésekhez is vezethet, ha huzamosabb időn keresztül nem alusszuk ki magunkat – írja a Nature című természettudományos folyóirat honlapján megjelent elemzés alapján a hvg.hu.

Számos korábbi nemzetközi és hazai kutatás is kimutatta, hogy ha nem pihenjük ki magunkat, az hatással van az agyunk működésére, tompábbá válunk és a figyelmünk is kihagyhat. A kialvatlanság növeli a stresszt, a szorongást és a szervezet vércukorszintjében is zavar keletkezhet. A jó alvás elengedhetetlen része az általános egészségnek. Enélkül számos egészségügyi probléma fenyeget, a hangulati rendellenességektől a szívproblémákon át az elhízásig rengeteg káros következménye van. Ezért is fontos a jó éjszakai pihenés.

Ezúttal a Columbia Egyetem kutatói annak jártak utána, mi történik azok szervezetében, akik rendszeresen kevesebbet alszanak a szükségesnél. Egészen pontosan azt vizsgálták meg, milyen következményei lehetnek a krónikus alváshiánynak, vagyis annak, ha hosszú időn át nem tudják kellően kipihenni magukat az emberek.

A felmérésben ezer olyan nő vett részt, akik alváshiánytól szenvednek, illetve további 35 olyan nő is, akik képesek voltak a 12 hetes vizsgálat alatt minden nap legalább 7-8 órát aludni. Mint kiderült, azok, akik nem aludtak eleget, átlagban másfél órával később feküdtek le, mint a többiek.

A kutatók azt a konklúziót vonták le, hogy ha valaki hat héten át kevesebbet alszik a szükségesnél, akkor az ereket körülvevő sejtek túlterheltek lesznek a szervezetében, mivel nem kapnak kellő antioxidáns védelmet, ami eltávolítja a sejtekre káros molekulákat.

Mindez a sejtek károsodását eredményezheti, ami pedig szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet. Sanja Jelic, a tanulmány vezető szerzője kiemelte: fontos, hogy a fiatalokban is tudatosuljon, ha keveset alszanak, azzal a szívük egészségének ártanak.

Ilyen káros következményei

vannak az éghajlatváltozásnak

A Magyar Alvás Szövetség korábban figyelmeztetett, hogy az éghajlatváltozással és a Föld felmelegedésével együtt folyamatosan csökken az egy főre jutó alvás mennyisége, évente körülbelül 44 óra alvásba kerül, az alváshiányos éjszakák száma 13-15 éjszakával nő, aminek élettani következményeit nem szabad figyelmen kívül hagynunk. A vizsgálatok azt jelzik, hogy a további felmelegedés és a folyamatos éghajlatváltozás még több ember éjszakáját és pihenését keseríti majd meg. Egyes becslések szerint a magasabb hőmérsékleti értékek évente fejenként 50 órányi alvásidőt vehetnek el tőlünk 2099-re.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Nem tud aludni? Ilyen betegségekhez vezethet az alvászavar

Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Alvászavar

Forrás: hvg.hu
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához