Ezeket látta már?

Depresszió és alvászavar - összefügghet a kettő

alvás, alváshiány, álmatlanság, testsúly

Nem mindegy, éjszaka mennyit alszunk, és milyen az alvásunk minősége.

1. A jó minőségű alvás serkentheti a memóriát

Még pihenés, és alvás idején is lelkesen dolgoznak agysejtjeink. Az alvás alatt az agy, az elmeműködés megerősíti a memóriatartalmakat, és "konszolidálja" azokat az akár technikai jellegű dolgokat, amelyeket éber állapotban tanultunk, akár még aznap. Ha valami újat tanultunk, egy jó alvást követően jobban emlékszünk rá, és teljesítményünk is javul a tanultakat illetően.

2. Csökkentheti a depressziót

Köztudott, hogy (a tartósan) kevesebb alvás teret ad az élettartam rövidülésének, bár ennek okát pontosan nem ismerjük még. Az is lehet, hogy pl. a krónikusan fennálló betegségek károsítják az alvásmintázatot, így a betegség és az alvás zavara egymást erősítheti.

Egy 2010-es vizsgálat szerint magasabb volt a halálozás azok körében, akik éjjel rendszeresen kevesebb, mint 5 órát aludtak. Az alvás minősége hangulatunkat, életminőségünket is érinti. A kevesebbet alvók körében gyakoribb a stressz és depresszió iránti fogékonyság, lényegében mondhatjuk hogy egyik rontja a másikat.. A jó alvás persze nem biztosíték a hosszú életre, de ez életminőséget bizonyosan javítja.

3. Javíthatja a teljesítményt

Ha valaki (rendszeresebben) atletizál, vagy pl. maraton-futásokon vesz rész, jobb teljesítményt produkálhat kellő alvásminőség mellett. Egy amerikai felmérés szerint a 7-8 héten át legalább 8 órás alvás javította az amerikai foci játékosainak sprintidejét, és kevesebb volt a nappali fáradtságérzet is.

4. Növelheti a kreativitást

Az alvás alatti memóriarendezés mellett az agy működése a gondolatokat is rendezgeti és újraszervezi, ezzel növeli a kreativitást, a produktivitást.

Olvasson tovább! A jobb vagy a bal oldalunkon jobb aludni?

5. Könnyebben lefogyhatunk

Persze a testsúlyproblémák nemcsak étrendünktől függnek. Segíthet egyes esetekben a korai lefekvés is. Kutatások szerint a kellően kipihent diétázók körében nagyobb volt a fogyás aránya (a súlyvesztés 56%-a volt testzsír) mint azoknál, ahol alvászavar, kevés alvás állt a háttérben. Az alvásért és az anyagcseréért az agy azonos területe felelős, így az alvásunk "rendezése" javítja az étvággyal kapcsolatos hormonműködést is.

6. Csökkentheti a balesetek számát

Tudta-e, hogy a legtöbb (halálos) autóbaleset oka a kialvatlanságban kereshető? Több, mint az alkohol, vagy drogozás okozta baleset, így az alváshiány a legnagyobb "néma gyilkos". Akár egyetlen éjszakai kialvatlanság rontja a járművezetői képességeket, legalább annyira mint az alkoholfogyasztás.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Alvási apnoé: tényleg nincs más, mint a CPAP gép? Az orvos válaszol

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

horkolás

Forrás: Faculty of Medicine
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához