Ezeket látta már?

Így segítheti az okostelefon a jobb alvást!

alvás, okostelefon, minőségi alvás, alkalmazás

Az agyhullámokat figyeli egy okostelefon-alkalmazás, amely az alvás minőségi és mennyiségi javítását is segítheti.

A Sleep Manager (alváskezelő) elnevezésű alkalmazás egy finom érzékelővel ellátott fejpánttal van összehangolva, amely - a tudományos vizsgálathoz hasonló, de mégis fogyasztóbarát szinten - méri az agyhullámok aktivitását, a szemmozgást és az izmok összehúzódását a könnyű, a mély és a REM, vagyis a gyors szemmozgással kísért alvási periódusokban.

Pihentető alvás, könnyű ébredés

"Az alvással az a helyzet, hogy nem csupán a mennyisége, hanem a minősége is számít" - mondta Ben Rubin, a fejlesztő Zeo vállalat társalapítója. A fejpánt által vett jelek Bluetoothon keresztül jutnak el az okostelefonra, ahonnan a Zeo honlapjára kerülnek.

Az alvás minőségi kiértékelését követően a vállalat a felhasználó alvási szokásainak trenírozására használja fel a kapott információkat. Tanulmányok kimutatták, hogy ha az ember a könnyű alvási fázisában ébred fel, akkor jóval felfrissültebbnek érzi magát. Ennek megfelelően az alkalmazásnak megvan az a képessége, hogy felébressze a felhasználót, amikor épp ebben a periódusban van.

Hogyan hat az alvás minősége a mozgásra?

A Sleep Manager emellett összehangolható a fizikai aktivitását figyelő RunKeeper, valamint a táplálkozástervezést segítő DailyBurn alkalmazásokkal, ezzel teljes képet adva a felhasználóknak arról, hogy miként függ össze az alvással töltött óráik minősége a mozgásukkal, illetve az étrendjükkel.

Elfáradt és még pihenni sem tud rendesen? Így aludhatja ki magát. Olvasson tovább!

Rubin ugyanakkor elismeri, hogy az alkalmazásnak vannak bizonyos korlátai, de ettől függetlenül rendkívül közel áll ahhoz, hogy visszaadja egy igazi laboratóriumi körülmények között elvégzett alvásvizsgálat eredményeit. A vállalat fejlesztőcsapatában egy házon belüli alvásszakértő is dolgozik, valamint a Harvard és a Colorado-Boulder Egyetem szakembereiből álló tanácsadó testület is segíti a munkálatokat.

Forrás: MTI