Ezeket látta már?

Nehezen alszik el, és sokszor fel is ébred? Így aludhat nyugodtabban

inszomnia, álmatlanság oka jele alvászavar tünete ébred

Az alvászavarok mögött számos ok húzódhat.

Az inszomnia vagy álmatlanság a leggyakoribb alvászavarok közé tartozik, legfontosabb jellemzője az alvás minőségének vagy mennyiségének zavara, amely rendszeresen jelentkezik, és nehézségeket okoz az elalvásban vagy az alvás fenntartásában. Megjelenését számos tényező okozhatja és komolyan befolyásolhatja az egyén életminőségét és mindennapi teljesítményét.

Az álmatlanság (insomnia) a leggyakoribb alvási zavarok tünetcsoportja, amely az elalvás vagy az alvás fenntartásának zavarát, a korai ébredést vagy a rendszeresen nem pihentető, gyenge minőségű alvást foglalja magában. Az álmatlanság (insomnia) a leggyakoribb alvási zavarok tünetcsoportja, amely az elalvás vagy az alvás fenntartásának zavarát, a korai ébredést vagy a rendszeresen nem pihentető, gyenge minőségű alvást foglalja magában. Forrás: shuttertock.com

Az inszomnia különböző típusokban jelentkezhet. Lehet átmeneti, amikor csak rövid ideig tart, például stresszhelyzetek vagy időzónaváltás miatt. Krónikus inszomnia esetén az alvászavar legalább három hónapig fennáll, és hosszabb távon befolyásolja az érintett személy életét. Ezen kívül eltérő formáival találkozhatunk:

 • lehet, hogy az elalvás nehéz,
 • lehet, hogy a beteg folyamatosan megébred éjszaka,
 • vagy a korai ébredés is gyakran előfordul.

Mindez megnehezíti a betegség diagnózisát és hatékony kezelését is, hiszen a különböző típusoknál más-más megközelítésekre van szükség.

Mitől alakulhat ki inszomnia?

Az inszomnia összetettségét növeli, hogy többféle tényező is hozzájárulhat a kialakulásához. Ez az alvászavar gyakran kapcsolódik pszichológiai tényezőkhöz, például a szorongáshoz, a stresszhez vagy a depresszióhoz.

Az érzelmi állapot és az alvásminőség közötti kölcsönhatás bonyolult, így az inszomnia gyakran komplex mentális problémák eredményeként jelentkezik. Emellett az életmódbeli szokások és a környezeti tényezők is szerepet játszhatnak az inszomnia kialakulásában: a nem megfelelő étkezés, a túlzott koffein vagy alkoholfogyasztás, a testmozgás hiánya, és az alvásra nem kedvező környezeti tényezők mind hozzájárulhatnak a kialakulásához.

„Este a digitális eszközök használata mindenképpen rontja annak az esélyeit, hogy az alvásunk aztán pihentető és zavartalan lesz. De hasonlóan könnyen és gyakran járul hozzá az inszomnia jelentkezéséhez az emberekbe folyamatosan betáplált stresszfaktorok és a teljesítménykényszer.

Szomnológusként azt kell felmérnünk, hogy milyen panaszai vannak a betegnek, illetve van-e ismert társbetegsége. A kivizsgálás során az anamnézis felvételt követően szükség lehet diagnosztikus poliszomnográfiás vizsgálatra, amely során megnézzük, hogy a panaszok nem-e alvásfragmentáció részjelenségeként jelentkeznek, ezek közül kiemelkedik az alvási apnoé vagy nyugtalan láb szindróma. Amennyiben alvásfragmentáció nem igazolódik, fontos megvizsgálni, hogy van-e pszichiátriai, neurológiai, belgyógyászati betegség a hátterében, vagy cirkadiánritmus zavar például többműszakos munkarend esetén” – mondja Dr. Nagy Attila, a SomnoCenter Alvászavar Központ alvásszakértője.

Hogyan előzhetjük meg az inszomniát?

„Napközben fárasszuk le magunkat minél jobban, fizikailag és mentálisan is, és nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy kerüljük a digitális eszközök használatát – ez ugyanis egyszerűen nem engedi az agyunknak, hogy kikapcsoljon, nyugodt állapotba kerüljön. Ahogy az egészségünket érintő más területeknél, az alvásunk esetén is tudatosnak kell lennünk, hogy megelőzzük az olyan alvászavarok kialakulását, mint az inszomnia” – folytatja Dr. Nagy Attila.

Fontos kialakítani egy szabályos alvási rutint, amely magában foglalja az azonos időpontban történő lefekvést és felkelést minden nap. Alvási környezetünk is kulcsfontosságú; a hűvös, csendes és sötét szoba elősegíti az alvást. Kerüljük a koffeint és az alkoholt, különösen este, mivel ezek zavarhatják az alvást. A stressz és szorongás csökkentése szintén fontos, mivel ezek negatívan befolyásolhatják az alvás minőségét. A rendszeres testmozgás és az alvássegítő technikák, mint a relaxáció és meditáció, is segíthetnek az inszomnia elleni harcban.

Az inszomnia tehát egy összetett alvászavar, melynek okai és tünetei sokrétűek

A betegség megfelelő diagnosztizálásához és kezeléséhez szakember segítségére lehet szükség, aki figyelembe veszi az egyéni jellemzőket és körülményeket. A megfelelő terápia és életmódbeli változtatások azonban segíthetnek enyhíteni az inszomnia tüneteit és javítani az érintett személy alvásminőségét és életminőségét.

Melyek az inszomnia főbb tünetei?

Álmatlanság áll fenn, ha az említett éjszakai alvási nehézségek mellett legalább egy fennáll az alábbi nappali tünetek közül:

 • fáradtság vagy rossz közérzet,
 • a figyelem, a koncentrálóképesség vagy a memória romlása,
 • szociális, munkahelyi vagy iskolai teljesítményromlás,
 • hangulatzavar vagy ingerlékenység,
 • nappali álmosság,
 • az energiaszint, a motiváció vagy a kezdeményezőkészség csökkenése,
 • hibák és/vagy balesetek a munkahelyen vagy gépjárművezetés közben,
 • feszültség, fejfájás vagy emésztési panaszok az alvászavarral kapcsolatban,
 • aggodalmak és félelmek az alvással kapcsolatban.

Egy hónapnál rövidebb ideig tartó tünetek esetén átmeneti álmatlanság, egy hónapnál hosszabb ideje fennálló tünetek esetén tartós, ún. perzisztens insomnia áll fenn. Ez utóbbin belül megkülönböztethető a 3-6 hónapnál rövidebb ideig tartó (szubakut) vagy az előbbinél hosszabban fennálló (idült) álmatlanság.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Cukorbetegség, rák, szívbetegség: a kialvatlanság növeli a kialakulásuk kockázatát

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

alvászavar

Forrás: SomnoCenter Alvászavar Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához