Ezeket látta már?

Mennyi idő alatt lehet kipihenni, ha valaki a megszokotthoz képest 1-2 órával kevesebbet alszik?

álom, alvás, rémálom, gyógyszer

Egy új kutatás azt vizsgálta, mennyi idő alatt tudja kipihenni a szervezet, ha a szokásoshoz képest kevesebbet alszunk.

A szükségesnél egy órával kevesebb alvás megfelel egy óra „alvásadósságnak”.

"Minél nagyobb az alvásadósság, annál nehezebb bepótolni. előfordulhat, hogy nem is lehetséges a teljes felépülés, ha túl nagy alvásadósságot halmoztunk fel” - mondta a pszichiáter és alvásgyógyászati szakértő, Dr. Alex Dimitriu.

Az új tanulmányból kiderült, hogy egyetlen óra alváshiány bepótlásához 4 egymást követő, 7-9 órás minőségi alvással eltöltött éjszakára van szükség. Ha valakinek 7 óra az alvásigénye, de hétköznap csak 6-ot tud aludni, akkor péntekre már 5 órányi alvásadósságot halmoz fel. A kutatás szerint ebben az esetben már 20 egymás utáni estén lesz az illetőnek szüksége minőségi alvásra a teljes helyrehozatalhoz. Ez azt jelenti, hogy a hétvégi néhány órányi plusz alvás a pótláshoz nem lesz elég.

Az orvosok tanácsa szerint az alváskiesést jobb már másnap egy 20-30 perces nap közbeni szundival behozni, vagy korábban lefeküdni.

Összességében pedig a legjobb kialakítani a nekünk megfelelő alvási ütemet, és kitartani amellett, mert „az alvás szereti a rendszerességet és a ritmust” - emelte ki a szakember.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Későn alszik el? Nagyobb lehet az esélye a szívbetegségekre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alvás

Forrás: https://www.magyarhirlap.hu/