Ezeket látta már?

Alig néhány órát alszik éjjelente? Ezt jó, ha tudja!

alvászavar

Kutatók vizsgálták, milyen hatása van annak, ha valaki éjjel csak néhány órát alszik. Izgalmas eredmények.

Azok az idősebb felnőttek, akik éjszakánként csak öt órát vagy kevesebbet alszanak, nagyobb eséllyel küzdenek meg egynél több krónikus betegséggel - derül ki egy új kutatásból.

A kevés alvás több betegséget okozhat?

A PLOS Medicine című szaklapban közzétett új tanulmány az alvás időtartamát és annak hatását vizsgálta a multimorbiditásra - vagyis az egynél több krónikus betegség, például a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek egyidejű megjelenésére. Az 50 éves vagy annál idősebb embereknél, akik összesen öt órát vagy kevesebbet aludtak éjszakánként, legalább 30%-kal nagyobb volt a multimorbiditás kockázata.

A korábbi tanulmányok nagyrészt az alvás és az egyes krónikus betegségek kialakulása közötti kapcsolatra összpontosítottak, de eddig nem volt világos, hogy az alvás időtartama hogyan járul hozzá a több krónikus betegség kialakulásához. Az új eredmények arra utalnak, hogy az alváshiány befolyásolhatja az egészségi állapotot.

"Ezen eredmények fő tanulsága ugyanaz az üzenet, amelyet az elmúlt 15 évben egyre sürgetőbben közvetítettünk" - mondta Fiona Barwick, PhD, DBSM, alvásszakértő és a Stanford Medicine alvás- és cirkadián egészségügyi programjának igazgatója.

A tanulmányhoz az Universite Paris Cite és a University College London kutatói az 1985-ben kezdődött. A résztvevőket 25 éven át követték, és a vizsgálat kezdetén minden felnőttet "egészségesnek" (multimorbiditástól mentesnek) tekintettek.

Mi az a multimorbiditás?

A kutatók a multimorbiditást úgy határozták meg, mint legalább két krónikus betegséget egy 13-as listából:

 1. cukorbetegség
 2. rák
 3. koszorúér-betegség
 4. stroke
 5. szívelégtelenség
 6. krónikus obstruktív tüdőbetegség
 7. krónikus vesebetegség
 8. májbetegség
 9. depresszió
 10. demencia
 11. depressziótól vagy demenciától eltérő mentális zavarok
 12. Parkinson-kór
 13. artritisz/reumatoid artritisz. 

Az 50 éves korban alvási adatokkal rendelkező 7864 egészséges vizsgálati személy közül azok, akik öt vagy kevesebb órát aludtak, 30%-kal nagyobb valószínűséggel alakultak ki többszörös krónikus betegségben, mint azok, akik hét órát aludtak.

60 éves korukra az öt órát vagy annál kevesebbet alvó résztvevőknél 32%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki multimorbiditás, mint azoknál, akik hét órát aludtak; 70 éves korukra ez a szám 40%-ra emelkedett. 60 és 70 éves korban a kilenc óránál hosszabb éjszakai alvás szintén összefüggésbe hozható volt a multimorbiditással, de mivel csak 77 résztvevő aludt ilyen sokáig, a kutatók szerint a hosszabb alvásidő hátterében krónikus betegségek állhatnak.

50 éves korban az éjszakánként öt vagy annál kevesebb órányi alvás szintén magasabb halálozási kockázattal járt együtt, de ez valószínűleg szintén a krónikus betegségek megnövekedett kockázatának köszönhető - mondták a kutatók.

Ezért is fontos az alvás

Az alvás az emberi egészség alapvető része. Bár ez életkortól függően változik, a 18 évesnél idősebb embereknek legalább hét óra alvásra van szükségük éjszaka ahhoz, hogy a szervezetük megfelelően működjön.

"Éjszaka számos biológiai rendszerben fontos változások mennek végbe, lehetővé téve a sejtek, szövetek és szervrendszerek számára, hogy helyreálljanak és helyreállítsák az optimális működést" - emelte ki Barwick, majd hozzátette, hogy ennek eredményeként az egészséges alvás javítja a szív- és érrendszeri, immunrendszeri, anyagcsere-, fizikai és érzelmi működésünket.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Későn alszik el? Nagyobb lehet az esélye a szívbetegségekre

Forrás: health