Ezeket látta már?

Órákon keresztül csak forgolódik az ágyában? Ezt a trükköt vesse be!

alvás, alvászavar, zene, alváshiány

Nagyon rossz érzés, ha órákon keresztül csak forgolódunk az ágyunkban, és sehogy sem tudunk elaludni.

Egyes tanulmányuk szerint a megkérdezettek közel fele használ zenét az elalváshoz. Ennek ellenére eddig kevés részletes kutatás született arról, hogy az emberek milyen típusú zenét hallgatnak elalváshoz. Egy nemrég megjelent tanulmány keretében a kutatók a Spotify adatait tekintették át, hogy választ kapjanak erre a kérdésre.

Milyen alvászene volt a legnépszerűbb?

Elemzésükhöz a kutatók először összeállítottak egy listát az összes olyan lejátszási listáról, amelyen az "alvás" szó bármely nyelvi változata szerepel. Ezután eltávolították azokat a számokat, amelyek nem zenének minősültek (például podcastok vagy természeti hangok), vagy nem alvásra szántak (például az alvás szó valamilyen tekintetben szerepelt a zenekar nevében), vagy 100-nál kevesebb követővel rendelkeztek. Így maradt 986 lejátszási lista, köztük 130 150 egyedi zeneszám. A kutatók ezután statisztikailag elemezték ezeket a dalokat, és csoportosították őket jellemzőik, például a tempó, a hangerő és az energia alapján.

A messze legnagyobb csoportot az ambient zeneszámok alkották. Más nagy csoportok azonban tele voltak kortárs rádiós zeneszámokkal, köztük popslágerekkel és indie zeneszámokkal. Korábbi önbevallásos tanulmányok szerint a klasszikus és a hangszeres zenét hallgattak a legtöbben elalváshoz. Azonban a mostani vizsgálat egyik meglepetése az volt, hogy mindkét műfaj kevesebbszer fordult elő, mint a pop vagy a rap.

Hogyan válasszunk zenét elalváshoz?

"Az emberi agy egy mintafelismerő, és nagyon élvezi, ha jól sikerül" - mondta Dr. Alex Dimitriu, a pszichiáter és az alvásgyógyász.

A szakorvos szerint a gyors, energikus dalok megfelelő körülmények között valóban segíthetnek valakinek elaludni.

"Valószínű, hogy ezek a dalok még strukturáltak, szimmetrikusak és kiszámíthatóak voltak, hangos átmenetek, illetve hirtelen tempó- vagy intenzitásváltások nélkül" - mondta Dimitriu.Ahhoz, hogy nagyobb eséllyel aludjunk el energikus zeneszámokra, az is segít, ha ismerjük a dalokat.

"Az újdonság is ébren tartja az agyat. A monoton zene, legyen az gyors vagy lassú, segítheti az elalvást" - mondta Dimitriu.

Így használjuk a zenét elalváshoz

"Az összes praktika közül, amivel az emberek megpróbálnak elaludni, a zene a legjobbak közé tartozik. Az emberek a zene hatására korábban bújnak ágyba, és nyugodt, elmélkedő, sőt meditatív hangulatba hozza. A zenét ráadásul gyenge fényviszonyok mellett is lehet hallgatni, ami egy újabb plusz ahhoz, hogy valaki hamar mély álomba szenderüljön" - tette hozzá Dr. Dimitriu.

Az egészséges alvás érdekében az orvos azt ajánlotta:

  • Ne viseljünk fejhallgatót, amit később le kell vennünk!
  • Használjunk időzítőt a zene automatikus kikapcsolásához!
  • Kövessük jó alváshigiénia általános gyakorlatait! Például a képernyő előtti időtöltés kerülése lefekvés előtt, és minden este ugyanabban az időpontban történő lefekvés.

Dr. Kuljeet Gill, az illinois-i Northwestern Medicine Central DuPage Kórház alvásgyógyász orvosa szerint az alvás legfontosabb része a nagyon szigorú alvás-ébrenlét beosztás. Ez egyszerűen és nyilvánvalóan hangzik, de nem olyan könnyű betartani. A hétvégéken, a szabadnapokon is fontos tartani ezeket az időpontokat, mert ez is a része annak, hogy megtanuljunk jól aludni.

"Az alvási rutinhoz tartozhat egy jelzés - minden nap ugyanabban az időpontban -, hogy menjünk aludni. A zene lehet egy ilyen jel" - tette hozzá Dr. Gill.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezért nem mindegy, hogy az oldalán vagy a hátán alszik

Forrás: healthline.com