Ezeket látta már?

Altatóval tud csak elaludni esténként? Elbutulás lehet a következménye

altató, melatonin, hormon, alvás, gyógyszer

Kutatók érdekes összefüggésekre jutottak, milyen hosszútávú következménye lehet az altatóknak.

Dobson Szabolcs gyógyszerengedélyeztetési szakértő csoportjában izgalmas kutatásra hívta fel a figyelmet.

"Az altatók gyakori használata összefügg az elbutulás fokozott kockázatával idősebb fehér felnőtteknél. Egy új vizsgálat a Journal of Alzheimer’s Disease szaklapban összefüggés keresett az altatók szedése és a 15 évnél hosszabb időtartam alatt kialakuló elbutulás kockázata között. Ezen felül kutatta, hogy ez az esetleges összefüggés független-e az éjszakai alvászavaroktól, és különbözik-e a rasszok szerint" - olvasható a bejegyzésben.

A posztból kiderült, hogy összesen 3068 elbutulásban (demenciában) nem szenvedő, közösségben élő idősebb felnőttet vizsgáltak (74,1±2,9 életév, 41,7% fekete, 51,5% nő).

Az altatószerek használatát háromszor rögzítették a következő kérdéssel: „Szed-e altatót vagy más olyan gyógyszert, amely segíti az alvást?” az alábbi válaszlehetőségekkel:

  • „Soha (0)”,
  • „Ritkán (≤1 alkalom/hónap)”,
  • „Néha (2–4 alkalom/hónap)”,
  • „Gyakran (5–15 alkalom/hónap)” vagy
  • „Majdnem mindig (16–30 alkalom/hónap)”.

Az elbutulást a kórházi felvételek, a kezelésére felírt gyógyszerek vagy teszt alapján határozták meg. A fehérek közül 138-an (7,71%) és a feketékből 34-en (2,66%) számoltak be arról, hogy „gyakran vagy majdnem mindig” szednek altatót. A fehérek majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel vettek be vényköteles altatót.

"617 résztvevőnél alakult ki elbutulás a követés során. Azoknál a résztvevőknél, akik ≥5 alkalom/hónap gyakorisággal szedtek altatót az ≤1 alkalom/hónap gyakorisággal összehasonlítva, nagyobb volt az elbutulás kialakulásának valószínűsége. Az összefüggést csak a fehéreknél figyelték meg (relatív kockázat: 1,79), a feketéknél azonban nem (relatív kockázat: 0,84)" - írta posztjában Dobson.

Hivatkozás: Leng Y, Stone KL, Yaffe K. Race Differences in the Association Between Sleep Medication Use and Risk of Dementia. J Alzheimers Dis. 2023;91(3):1133-1139. doi: 10.3233/JAD-221006.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Későn alszik el? Nagyobb lehet az esélye a szívbetegségekre

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#alváshiány

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához