Ezeket látta már?

Várandós vagyok, mit tegyek, ha olyan gyógyszereket szedek, amiket terhesség alatt nem lehetne? Vakcinainfó - Az orvos válaszol

terhesség, várandósság, gyógyszer

A gyógyszerek elhagyásával folyamatos rohamokra, rosszullétre kell számítanom? Jelenthet veszélyt a babára, vagy rám az állapotom?

A Vakcina infó - Az orvos válaszol csoportban tette fel kérdését egy vélhetően várandós kismama a várandósság alatt szedhető és nem szedhető gyógyszerekkel kapcsolatban:

A beteg kérdése:

"Tisztelt Orvosok! 29 éves nő vagyok. 7 éve szedek 2x 5mg Bisoblockot tachycardia és ritmuszavar miatt. 3 éve belső fül eredetű szédülésre, (epizódikusan, rohamokban jelentkező forgó jellegű szédülés, ami után hetekig/hónapokig bizonytalanságérzés, szédülékenység maradt fenn, főleg fekvő helyzetben) és fülzúgásra pedig Nootropil 2x1200mg és Betaserc 2x24mg gyógyszereket szedek.

Pozitív terhességi tesztek után (még menstruáció késése előtt) jelentkeztem a nőgyógyászomnál, a terhesség gyanúja áll fenn, de még nem igazolható az ultarhanggal. Jeleztem a gyógyszereimet, amelyek közül egyik sem szedhető várandósan, azt javasolta, hogy kérdezzem meg a szakorvosaimat, hogy elhagyhatók-e a gyógyszerek. Még időpontokra várok és nagyon kétségbe estem.

Várhatóan a gyógyszerek elhagyásával folyamatos rohamokra, rosszullétre kell számítanom? Jelenthet veszélyt a babára vagy rám az állapotom? Lehetséges, hogy az orvosok inkább terhességmegszakítást javasolnak? Van ezekre a gyógyszerekre “baba kompatibilis” alternatíva? Van esetleg tapasztalatuk hasonló helyzetben lévő beteggel. Nagyon szépen köszönöm."

Az orvosok válasza:

Dr. Köles László:

"Kedves Kérdező! Először is nyugodjon meg, viszonylag sokat kell írnom, hogy elmagyarázzam a helyzetet, de a konklúzió egyáltalán nem az lesz, hogy terhességmegszakítást javasolnának Önnek, vagy - ha bebizonyosodik a terhesség - óriási veszélyben lenne a magzat. Minden gyógyszer esetében a haszon/rizikó mérlegelés az alkalmazás alapja, amelyet a terhesség "átír", hiszen a "képbe kerül" a magzat, a fenti mérlegelést pedig evidenciákra alapozzuk, és terhesség alatt pedig nem nagyon megoldható olyan vizsgálat elvégzése, amely révén a bizonyosságot megszerezzük arra, hogy nem veszélyesek a magzatra nézve. Nagyjából ebbe a "csapdába" esett a Nootropil és a Betaserc, mindkét esetben az adatok hiánya, ami óvatosságra int.

A Nootropil esetében ez a hivatalos helyzet: "Terhes nők piracetám kezelésével kapcsolatban nem állnak rendelkezésre megfelelő vizsgálati adatok. Az elvégzett állatkísérletek nem utalnak direkt vagy indirekt károsító hatásra sem a terhesség, sem az embrionális/foetalis fejlődés, sem pedig a szülés, illetve a postnatalis fejlődés tekintetében. A piracetám terhes nőknek nem adható, különösen indokolt esetektől eltekintve, amikor a kezelés előnye nagyobb, mint a kockázata, és a terhes anya klinikai állapota szükségessé teszi a piracetám-kezelést."

A Betaserc dokumentációjában ez szerepel: "Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat a betahisztin tekintetében. Állatkísérletekben nem észleltek közvetlen vagy közvetett káros hatást a reproduktív toxicitás vonatkozásában a klinikailag releváns terápiás expozíció alkalmával. Elővigyázatossági intézkedésként célszerű kerülni a betahisztin alkalmazását a terhesség során."

A bisoprolol (a teljes gyógyszercsoport, amelybe tartozik) viszont igazoltan rendelkezik kockázat fokozó hatással: "A bisoprolol olyan farmakológiai hatásokkal rendelkezik, melyek károsan befolyásolhatják a terhességet, és/vagy a magzatot/újszülöttet. Általában elmondható, hogy csökkentik a placentáris perfúziót..." A következtetés emiatt az, hogy "a Bisoblock tablettát terhesség ideje alatt csak nagyon indokolt esetben szabad alkalmazni. Amennyiben bisoprolol adása szükséges, az uteroplacentaris véráramlást és a magzat növekedését monitorozni kell." Egyik esetben sincs tiltás, hanem valóban a kezelést elrendelő szakorvosokkal kell átbeszélni a haszon/rizikó arányt. Rengeteg hatás ér egy várandós anyát, és ezek között nem csak a szedett gyógyszerek lehetnek ismeretlen, vagy bizonyos rizikót hordozó tényezők. De nincs szó arról, hogy bármelyik említett szer bizonyosan, vagy akár nagy eséllyel kárt tenne a magzatban. Egy betegség kezeletlenül hagyása sokszor nagyobb veszély, mint egy gyógyszerrel történő kezelése, és "kordában tartása". De ezt kell átbeszélni a szakorvosokkal.

Dániel László, én az elméleti részt tudtam elmondani, nőgyógyászati szempontból ilyenkor mi a klinikai gyakorlat, amíg arra vár egy potenciálisan várandós nő, hogy konzultálni tudjon a szakorvosaival?

Dr. László Dániel:

"A gyógyszerek egy része helyettesíthető, másik része valószínűleg elhagyható lesz. A szakorvosok minél hamarabbi felkeresésén és a terhesség megállapításán kívül nincs egyéb teendő. A terhesség megszakítása nem indokolt.

Tudom, hogy jelen esetben eső után köpönyeg, ezért az általános tanulság végett írom: pont az ilyen körök megelőzése céljából kiemelten fontos, hogy a krónikus betegséggel bíró, gyógyszert szedő nők még a terhesség tervezése előtt elmenjenek egy ún. prekoncepcionális konzultációra kezelőorvosaikhoz."

Olvasson tovább!

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

Forrás: Koronavírus vakcináció - szakirodalmi tallózó FB-csoport
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához