Ezeket látta már?

Mi lobbantja be az ekcémát? Ezzel a kezeléssel enyhítheti a tüneteket

allergia ekcéma kezelése viszketés enyhítése

Az ekcéma multi-faktoriális jellegű, többnyire allergiás válaszreakcióként kialakuló bőrgyulladás. Számos formája és kiváltó oka létezik.

Mi az ekcéma?

Az ekcéma a bőr akut vagy krónikus gyulladásával járó, igen gyakori bőrbetegség. Eredete szerint megkülönböztetünk exogén és endogén ekcémákat. Az exogén ekcémát külső környezeti tényező okozza (pl. kontaktdermatitis), az endogén ekcéma kialakulásában belső tényezők játszanak szerepet: egyéni adottságok, fogékonyság vagy a bőrön elszaporodó mikrobák valószínűsíthetők a hátterében.

Mi váltja ki előszőr az ekcémákat?

Az első jele az ekcémáknak általában a száraz, viszkető, vörös, nedvedző hólyagocskák. Ezek a bőrtünetei az ekcémának arra utalnak, hogy valamilyen irritáló környezeti faktorral érintkezett a bőr, ami a tünetek fellángolását okozta. Ezeknek az ágenseknek az azonosítása fontos feladat és nagy segítség lehet a kezelés során is. Meg kell próbálni elkerülni az irritánsokat/allergéneket - tanácsolják az Allergiaközpont orvosai.

Ezek az ekcéma kiváltó okai és befolyásoló tényezői

 • Immun rendszer
 • Genetika
 • Környezeti faktorok
 • Ékszerek, fémötvözetek (nikkel, króm, kobalt)
 • Formaldehid, latex, kátrányok
 • Illatanyagok
 • Lanolin
 • Mentális, emocionális tényezők

Mi vezethet az ekcéma fellángolásához és súlyosbíthatja a tüneteket?

Mivel számos tényező eredményezheti az ekcéma fellángolását. Ezek a kiváltó tényezők egyénenként nagyon eltérőek lehetnek és változik, hogy mi az, ami igazán befolyásolhatja és ronthatja az ekcémát.

 1. Bőrszárazság: A száraz bőr hajlamosabb az irritációra és az ekcéma kialakulására. Az alacsony páratartalom, hideg időjárás, gyakori vízzel való érintkezés (például gyakori fürdés, úszás) mind hozzájárulhatnak a bőr kiszáradásához és az ekcéma tüneteinek súlyosbodásához.
 2. Irritáló anyagok: Különböző irritáló anyagok, például erős szappanok, mosószerek, parfümök, vegyi anyagok és tisztítószerek, illetve bizonyos szövetek (mint például a gyapjú vagy szintetikus anyagok) érintkezése szintén súlyosbíthatja az ekcéma tüneteit.
 3. Allergének: Az allergének szerepet játszhatnak az ekcéma kialakulásában vagy súlyosbodásában, különösen az allergiás reakciókra hajlamos egyének esetében. A pollen, a poratkák, a háziállatok szőre, a penészgomba, bizonyos élelmiszerek (mint például a tojás, tejtermékek, diófélék, búza) és légszennyező anyagok ekcémás tüneteket válthatnak ki.
 4. Mentális tényezők: mint a stressz, szorongás szintén okozhatják az ekcémás tünetek fellángolását. Ezek az érzelmek hatással vannak az ekcéma mellett az immunrendszerre, ami miatt a gyulladásos immunválaszok felerősödhetnek.
 5. Hőmérséklet és izzadás: Az erős hő és izzadás irritálhatják a bőrt és ez is fontos tényező lehet a tünetek megjelenésében. A forró víz, alacsony páratartalom, erős fizikai aktivitás és az ezzel járó erős izzadás szintén nem segítenek a tüneteken. Érdemes odafigyelni a szellőző, megfelelő minőségű textilből készült ruházat viselésére.
 6. Bőrfertőzések: A bőrfertőzések, különösen a bakteriális vagy vírusfertőzések, súlyosbíthatják az ekcéma tüneteit. A bőrön jelen lévő kórokozók gyulladást és viszketést okozhatnak. Az ekcémás gyerekekben gyakran kimutatható a Staphylococcus aureus baktérium felszaporodása a bőrben.
 7. Hormonális változások: Olyan nagyobb hormonális változások, mint a pubertás, terhesség, valamint a menstruációs ciklus alattiak, szintén hatással lehetnek az ekcémára. Néhányak gyakran észlelhetik, tüneteik felerősödését ezekben az időszakokban.

Hogyan enyhíthetők az ekcéma tünetei?

Jóllehet fontos javasolni a provokáló tényezők kerülését, de nem minden esetben oldja meg ez teljesen a problémát. Az ekcéma fellángolásának okát megszűntetve sajnos nem mindig oldódik meg a probléma teljes mértékben.

Terápiás megfontolások

Az adekvát gyógyszeres terápia mellett, számos egyéb általános intézkedés segítheti az állapot javulását:

 • Meleg és páratartalom: Érdemes a hőmérsékletet és a páratartalmat is kellemes szinten tartani a lakásban. A viszketés és vakaródzás ördögi körének elkerülése végett, amit a túl meleg és az izzadás okozhat.
 • Tisztaság és frissesség: Szellőztessen alaposan minden nap és a cigarettafüst-mentes helyeket érdemes előnyben részesíteni.
 • Ruhák és mosás: Lehetőség szerint pamut ruhadarabokat érdemes választani. Sportoláshoz pedig jól szellőző, izzadságot elvezető anyagokat érdemes keresni. Ez segítheti megelőzni a bőr irritációját. Festék és illatanyagmentes mosószerek választása és a megfelelő öblítés javasolt.
 • Állatok, tollak és szőrök: Sajnos a szőrös vagy tollas állatok szintén okozhatják az ekcéma rosszabbodását, emiatt érdemes őket elkerülni. És nem tollakkal töltött párnákat, paplanokat vagy durva, szőrös szőnyegeket választani.

Mi az, amit a mindennapokban tehet ekcéma ellen?

Mivel a viszkető, sokszor kínzó, zavaró tünetek éjszaka is fennállhatnak az ekcéma fellángolásakor, ezért a jobb alvás minőség érdekében érdemes pár praktikát alkalmazni:

 • Termosztát és lakáshőmérséklet megfelelő beállítása, úgy ahogyan az Ön számára a legkényelmesebb, lehetőleg nem végletekbe menően hideg vagy meleg.
 • Használjon párásítót, ha szükséges. A párásító segít nedvesen tartani a levegőt. Ez télen különösen fontos. Segít a fokozott, gyors bőr kiszáradásának elkerülésében.
 • Megfelelő pizsama választása éppen olyan fontos, mint a ruházat esetében az anyag kiválasztása. A durva, szúrós vagy szűk hálóruhák kerülendőek. Érdemes itt is a laza, jól lélegző anyagokat preferálni
 • Az ágynemű anyaga is éppen olyan fontos, mint a ruha választása. Lehetőség szerint, puha, jól szellő anyagokból készült textíliák a legjobbak. Nagyon fontos a poratka elleni védelem, ami gyakori oka, az irritációnak és ekcémának.
 • Körmeinek rövidre vágásával kevésbé okoz bőrsérüléseket vakaródzáskor. Viselhet puha pamut kesztyűt is éjjel, ezzel minimalizálva a sérüléseket a bőrén.
 • Hidratálás lefekvés előtt körülbelül 30 perccel – 1 órával. Bőségesen vigyen fel hidratálót az egész testére, ezzel csökkentheti a viszketési ingert, ami megzavarhatná a pihenését.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Pikkelysömör és ekcéma - mi a különbség?

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

viszketés

Forrás: Allergiaközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához