Ezeket látta már?

Anyajegy vagy bőrrák? Ilyen szokatlan kinézete is lehet a tumornak

anyajegyszűrés melanoma bőrrák jelei bőrgyógyász

A bőrünfelfedezett foltokat, pöttyöket, képleteket laikus szemmel nem könnyű megkülönböztetni a bőrráktól.

Még azok az foltok, pöttyök is lehetnek veszélyesek, amelyek elsőre leginkább ártalmatlannak tűnnek. Dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológus arra hívta fel a figyelmet, hogy az anyajegyszűrés akkor is fontos, ha nincsenek feltűnő képletek és gyanúsnak tűnő elváltozások a bőrön.

Az anyajegy lehet szokatlan, atípusos is

A bőrünkön lévő foltokat, pöttyöket, képleteket egy laikusnak nem könnyű megkülönböztetni a bőrráktól. A bőrön az anyajegyeken kívül még nagyon sokféle képlet fordulhat elő és az anyajegyeknek is több típusa ismert. Ezek közt van olyan, amit kizárólag az orvos tud megkülönböztetni a melanómától vagy más bőrrák típusoktól.

Leggyakrabban a középbarna, egyenletesen pigmentált ártalmatlan anyajegyek fordulnak elő. Ezek jobbára már gyermekkorban megjelenő, szimmetrikus, egyenletes felszínű képletek, melyek nem jelentenek bőrrák kockázatot. A nagyszámú (20-nál több) anyajegy azonban már rizikófaktort jelenthet.

A vörös-barnás, gyorsan növekvő, félgömbszerű, 5-10 mm-es anyajegyek, melyek leginkább gyermekkorban alakulnak ki, jellegzetesen az arc, nyak vagy alsó végtag területén, szintén nem jelentenek kockázatot, de ellenőrzésükhöz szakemberre van szükség.

A veleszületett anyajegyek általában ártalmatlanok, de ezeket is fontos évente ellenőrizni, főleg ha közöttük nagyobbak is találhatóak, mert kissé megnövekedett kockázattal rendelkeznek.

Az atípusos anyajegyek általában változatosabb színűek, aszimmetrikusak, egyenetlen a szélük, alakjuk, formájuk. Rendszeres ellenőrzés mellett már pár milliméteresen is felismerhetőek és eltávolításukkal megakadályozható a melanoma kialakulása.

A változásra kell figyelni!

Az önvizsgálat azért fontos, mert ennek során felfedezhetjük a változást. Az ún. ABCDE kritérium rendszer azokat a jellemzőket foglalja össze, amelyeket érdemes megmutatni az orvosnak.

A = aszimmetria

A bőrképlet, az anyajegy formája nem szimmetrikus kör vagy ovális alakú. .

B = border (határ, szegély)

Megváltozik az anyajegy formája, szegélye elmosódik vagy éppen ellenkezőleg, kifejezetten éles határral különül el a bőrtől, esetleg a szélek mentén nyúlványok keletkeznek.

C = color (szín)

Az anyajegyek színe megváltozik, sötétedik vagy világosodik, részben vagy egészében több színt (fekete, barna, kék, rózsaszín, fehér) tartalmaz, esetleg világos udvar alakul ki az anyajegy körül.

D = diameter (átmérő)

Alapvetően a fél centiméternél nagyobb anyajegyek magukban hordozzák a veszélyt, de mindig orvoshoz kell fordulni, ha az anyajegy növekedésnek indul.

E = evolving (fejlődés, alakulás)

Gyakorlatilag bármilyen jellegű átalakulást ajánlatos ellenőriztetni, a fentieken kívül például, ha egy korábban lapos anyajegy előemelkedővé válik, vagy ha viszketni, vérezni, esetleg váladékozni kezd.

Nem csak a feltűnőség, de a különbözőség is gyanús

Az ABCDE szabályrendszerhez társult később a „rút kiskacsa” jel is, amely a különbözőségre épít. A megfigyelések szerint ugyanis egy-egy személy egészséges anyajegyei mind színükben, mind méretükben, formájukban hasonlítanak egymásra, akkor is, ha kissé szabálytalanok. Ami nem igazodik a többihez, az gyanús lehet még az önvizsgálatok során is. Az angol éppen ezért az „ugly duckling” jelenséget gyakran „funny looking”-nak (furcsa kinézetű) is nevezik, így az F kezdőbetű illeszkedhet az ABC-s megnevezés végére.

"Összegezve elmondható, a rendszeres szűrés során korán felfedezett gyanús képletek eltávolításával vagy rendszeres kontrollálásával megelőzhető a bőrrák kialakulása" – hangsúlyozza dr. Szántó Hajnalka, az Anyajegyszűrő Központ bőrgyógyásza, allergológus, klinikai immunológusa. - Ez a korai felismerés és a szakszerű, sebészi eltávolítás pedig akár életet is menthet. Különösen hasznos e tekintetben a teljes testtérképes anyajegyszűrés, ami professzionális segítséget ad az összehasonlításhoz, a változások követéséhez.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ezek az agresszív melanóma első jelei! Elkerülheti az áttéteket, ha időben felfedezi

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

anyajegy

Forrás: Anyajegyszűrő Központ
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához