Ezeket látta már?

Figyelmeztet a bőrgyógyász: ilyen kozmetikumokat válasszon a nyáron és ezeket kerülje

bőrgyógyász kozmetikum nyár választ kerül

Bőrgyógyász mondja el, mi az, amit jobb, ha nem használunk a nyáron.

Az UV-indextől is függ a fényvédelem hatékonysága, ezért szintetikus parfümöt ne használjunk a bőrünkön, mert „barnább foltocska” alakulhat ki miatta. Sőt, lehet, hogy a bőrszínünkhöz kiválasztott fényvédő feleannyi védelmet sem jelent, ha magas az UV index!

Mi a különbség a fizikai és a kémiai fényvédő között?

Gőzerővel tombol a nyár, elindult a vízparti nyaralások szezonja és ezzel együtt a napégések száma is arányosan megnő. Pedig egy kis körültekintéssel elkerülhetjük, hogy a bőrünk komolyabb károsodásokat szenvedjen.

Sokan gondolják, hogy nincs már mit mondani az UV-sugarak veszélyeiről és a fényvédők használatáról. A bőrgyógyász szerint azonban még ma is sok tévhit él az emberek fejében a napozással és annak bőrre gyakorolt hatásával kapcsolatban.

A fényvédők között két nagy csoportot különíthetünk el: a fizikai fényvédőkét, amelyek ásványi pigmentekkel védenek, és a kémiai fényvédőkét, amelyek olyan molekulák, amelyek két-háromfelé törnek a napfény erős kvantumai hatására, mélyen beszívódnak a bőrbe és így óvják meg őket.

„Sajnos az a baj, hogy a kémiai fényvédők erős, aktív, nagy energiájú szabadgyökökké alakulnak és mélyrétegi károsodásokat okozhatnak a bőrben. A biokozmetikumoknak ellenben nincs semmiféle ilyen kockázata, ezért érdemes kerülni a kémiai anyagokat, helyettük inkább az ásványi fényvédőket ajánlom" – árulta el Dr. Gyovai Viola, okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa, a BIOLA biokozmetikumok cégalapító ügyvezetője.

Gyerekeknek bőrgyógyászatilag tesztelt terméket válasszunk

A szakember szerint egyáltalán nem idejétmúlt az a gyakorlat, hogy a gyerekekre érdemes egy hosszú ujjú, vékony anyagból készült inget vagy pamutpólót adni a nagyon napsütéses időszakokban.

- Az is nagyon fontos, hogy a nyaralás első napjaiban egy erősebb fizikai fényvédőt használjunk a gyerekeken. 40-50-es faktorral kezdjünk, este, zuhanyzás után pedig napozás utáni nyugtató balzsammal kenjük be őket. A felnőtteknek 20-as vagy 30-as faktorral ajánlott kezdeni a nyarat, amíg a bőrük fehérebb és nem olyan „napedzett”, mint nyár végén. Arra is ügyeljünk, hogy a termék, amit használunk, vízlepergető-e, ugyanis, ha nem, úszás, fürdés után mindenképp újra be kell kenni magunkat. A vízlepergető krémek azonban fürdés alatt akár negyven percig is megőrzik a fényvédelemnek legalább a felét, ezért vízparti nyaralások alkalmával mindenképpen ez ajánlott. Arra is figyeljünk, hogy főleg a gyerekeknek olyan terméket válasszunk, amely bőrgyógyászatilag tesztelt- hívta fel rá a figyelmet a biológus.

A bio termékek azért is kínálnak remek alternatívát nyáron, mert nem csak a fényvédelemben adnak hathatós segítséget, de mentesek az erőteljes kemikáliáktól, és az alkalmazott színezőanyagok, illatanyagok/parfümök is természetesek.

Nyáron mindenképpen érdemes olyan gyógynövényekből álló bio-termékeket választanunk, amelyek ilyenkor a legjobbat adnak, legkíméletesebb ápolást, regenerálást nyújtanak a bőrünknek.

- Nagyon hatékony gyógynövény az orvosi somkóró, a kamilla vagy fekete kömény, a kurkuma kivonata, a kakaóvaj, az aloe, bíbor kasvirág és a homoktövis kivonata. Nagyon fontos, hogy olyan antioxidánsok legyenek a fényvédőkben, amelyek az öregedési folyamatoktól óvják a bőrt, ilyen például a cink-oxid- tette hozzá Dr. Gyovai Viola.

Nem csak az SPF-érték számít

A szakember azt is kifejtette, hogy a fényvédelem nemcsak attól függ, mekkora SPF-érték van feltüntetve egy-egy terméken, de nagyban befolyásolja a nap UV-sugárzásának hullámhossz tartománya is.

„Nagyon fontos, hogy ha az UV-index 5 feletti, a fényvédők fele annyit sem érnek. Arra kell gondolni, hogy amellett, hogy 11 és 14 óra között nem ajánlott a napon tartózkodni, ha hosszabb időt töltenénk a napon, nagyon magas UV-érték esetén az SPF-érték a felét vagy a harmadát éri a védelemben. Ilyenkor mindig válasszunk jóval erősebb fényvédelmet nyújtó terméket, mint általában” - tette hozzá Dr. Gyovai Viola, aki azt is elárulta, miért nem ajánlott szintetikus parfümöt vagy ilyen kivonatot tartalmazó készítményt magunkra kenni nyáron.

„- Érdemes főleg gyerekek esetében egy kis testápolót vagy kézkrémet a kicsik arcára, vállára, hátára kenni, és csak utána apró, lapogató mozdulatokkal vigyük fel az ásványi, fizikai fényvédő krémet, hogy ne szívja be a bőrük hamar a védőkrémet. A felnőttek esetében arra érdemes figyelni, hogy a parfümök használatát kerüljük, amikor napra megyünk, mert ha szintetikus parfümöt viszünk fel a bőrre és ott éri nap, könnyebben alakul ki pigmentációs zavar a bőrön. Ha mindenképpen szeretnénk nyáron is parfümöt, vagy illóolajas terméket használni, érdemes természetes anyagokkal illatosított készítményt választani.”

Ezeket a készítményeket és hatóanyagokat kerülje nyári napsütésben

  • olajosabb, zsírosabb termékek
  • AHA-savas készítmények
  • retinolt tartalmazó készítmények (vagy csak éjszaka)
  • citrusolajok
  • hámlasztó savak

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Barna foltos arcbőr: gyulladás is okozhatja

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#bőrelváltozás

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához