Ezeket látta már?

Házi gyógymódok, vitaminok száraz, kirepedezett bőrre

kirepedezett bőr, bőrszárazság, száraz bőr, házi gyógymódok

Mit tehetünk a bőr kirepedezése ellen, ha az egyszerű krémek már nem segítenek?

A sok fertőtlenítőszer miatt a kéz, illetve az ujjak bőrének kirepedezése kifejezetten fájdalmas is lehet, ami a hétköznapjainkat is megnehezítheti.

Most, a koronavírus idején sokkal több hipót, fertőtlenítőszert és kézfertőtlenítőt használunk, mint általában ami erőteljesen megviselheti a kezünk bőrét. Ha nem vagyunk elővigyázatosak, be is repedezhet a bőrünk, ami nemcsak fájdalmas, de fertőzések táptalaja is lehet.

Azoknak, akiknek a bőre eleve érzékenyebb vagy kiszáradásra hajlamos, ez az időszak kifejezetten fájdalmas is lehet. A gyakori kézmosás, a fertőtlenítőszerek használata tovább száríthatja a bőrünket, akárcsak a naponta használt kemikáliák, például a mosogatáshoz vagy takarításhoz használt szerek. Az egyszerűbb kellemetlenségek mellett sokan vannak olyanok is, akiknek a bőre nagyon kiszárad, akár ki is sebesedhet, ki is repedezhet, erősen viszkethet, húzódhat.

Házi módszerek kirepedezett bőr ellen

Érdemes több irányból is felvenni a harcot a kirepedezett, túlságosan száraz bőr ellen. Egyrészt igyekezzünk csökkenteni azokat a hatásokat, melyek tovább száríthatják, irritálhatják a bőrünket; másrészt fontos helyreállítani a bőrünk hidratáltságát és védelmező lipidrétegét.

  • Védjük a bőrünket a fertőtlenítőszerektől gumikesztyűvel, és minden kézmosás után alaposan krémezzük be a bőrünket.
  • Jó megoldás lehet egy héten 1-2 alkalommal az olívaolajos bedörzsölés is: kenjük be a kézfejünket olivaolajjal, majd húzzunk fel 1-1 nejlonkesztyűt vagy kisebb zacskót a kezünkre, és hagyjuk rajta 1 órán keresztül.
  • Ugyanezt megtehetjük körömvirágrémmel is!
  • Mindezek mellett lehetőleg csökkentsük azoknak a kemikáliákat, amelyekkel a bőrünk kapcsolatba kerül.
  • Mosogatáshoz, takarításhoz is viseljünk gumikesztyűt!

Mikor utalhat betegségre a száraz bőr?

Előfordulhat az is, hogy a bőr súlyos kiszáradása, kisebesedése nem csupán a gyakori fertőtlenítőszer használat miatt van, hanem bőrbetegség kísérőtünete.

  • A pszoriázis, az ekcéma vagy a kontakt dermatitisz tünete egyaránt lehet a különösen száraz, húzódó, viszkető, akár kisebesedő, kirepedező bőr.
  • Ha ezek a tünetek hosszú időn, akár több héten keresztül jelentkeznek, vagy ha a múltban már voltak hasonló tüneteink, esetleg még a legtáplálóbb krémek alkalmazásával sem javul a bőrünk állapota, mindenképpen konzultáljunk telefonon egy szakorvossal.

A krónikus bőrbetegségek – mint például bőrszárazság – esetén, vagy ha megelőzésképp szeretnénk ápolni a bőrünket, akkor nemcsak speciális ápolószerekre lehet szükségünk, hanem az életmódunk megváltoztatására is: tisztában kell lennünk például azokkal a külső és belső tényezőkkel, melyek hatására fellángolhatnak a tünetek.

Ezek közé tartozhat többek között a stressz is, de az étrendünk is befolyásolhatja a bőrünk állapotát. Például bizonyos vitaminok nélkülözhetetlenek a bőr egészségének megőrzéséhez, mint amilyen a D-vitamin és E-vitamin, az A-vitamin, a cink és a B5 vitamin, illetve a C-vitamin, így ezen tápanyagok hiánya súlyosbíthatja a tüneteinket.

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához