Ezeket látta már?

Piros, viszkető csalánkiütések? Lehet, hogy gyulladásos góc áll a háttérben!

Viszkető csalánkiütés okai, gyulladás, kiütés, bőrgyógyászat

A zavaró tünet, mely akár heteken-hónapokon át is jelentkezhet, a test bármely pontján megjelenhet.

Ezek a csalánkiütés a tünetei

A bőrkiütés mérete a néhány milliméteres pöttytől egészen a tenyérnyi foltig terjedhet. A kiütés lehet kerekded, ovális vagy hosszúkás. Megjelenhet a törzsön, a karon, a lábon, a mellkason, ahol akár egészen nagy területeket is érinthet. A kiütések általában hirtelen jelennek meg. Az elváltozás akár perceken vagy órákon belül eltűnhet, és a test más részein újabb kiütések jelenhetnek meg. Sokszor 24 órán belül teljesen eltűnnek a kiütések, és nem hagynak nyomot maguk után. Akut csalánkiütésről akkor beszélünk, ha a kiütés teljesen megszűnik 6 héten belül. Krónikus csalánkiütés esetén a kiütések 6 hét után is fennállnak.

A csalánkiütés okai

  1. A hirtelen jelentkező csalánkiütések gyakori oka az új gyógyszerek bevezetése, vagy a régóta szedett gyógyszerek leváltása. Utóbbi esetben az azonos hatóanyag mellett megjelenő különböző adalékanyagok, vagy vivőanyagok okozhatnak problémát.
  2. Hideg, meleg, testmozgás vagy fizikai okok is okozhatnak csalánkiütést. Utóbbiak miatt jelentkező csalánkiütések pontos mechanizmusát nem ismerjük: átmeneti jelleggel állnak fenn, idővel a panaszok csökkennek vagy elmúlnak.
  3. Friss gyümölcsök például eper, málna, déligyümölcsök, kivi, ananász is állhat a háttérben, főleg kisgyermekekben vagy pollenallergiás felnőttekben okoznak tüneteket.
  4. Autoimmun betegségekhez (pl. pajzsmirigy betegségek) is társulhat csalánkiütések megjelenése. Ilyen esetben a panaszok megszűnéséhez az autoimmun betegséget kell kezelni.
  5. Alkalmanként szedett fájdalomcsillapító, lázcsillapító, altató, nyugtató is okozhat kiütéseket. Megfázás kapcsán használt torokfertőtlenítők, szopogató tabletták, orrsprayk is csalánkiütést provokálhatnak. Természetgyógyászati készítmények, biokapszulák, gyógyteák, gyógyfüvek nagyon gyakran okoznak csalánkiütéseket.
  6. Gyulladásos gócok (gyulladt mandula, rossz fog, nőgyógyászati, urológiai fertőzések) is állhatnak a háttérben. Ezek kivizsgálása és kezelése a tüneteket megszünteti.
  7. Emésztési panaszok, gyomor-, bélrendszeri megbetegedések, fertőzések is okozhatnak csalánkiütést, ezek kivizsgálása és kezelése is javasolt.
  8. Mesterséges színezőanyagok, tartósítószerek, aromák is okozhatnak csalánkiütéseket. (például. fűszer keverékekben vagy készételekben jelen lévő ízfokozók, tartósítószerek, üdítőitalok, édességek csokoládé, cukorka, fagylalt). Ilyen esetekben tartósítószer-színezékmentes diéta tartása javasolt.

Csalánkiütés kezelése: ha 6 hétnél tovább tart, vizsgáltassa ki!

Csalánkiütést sok minden okozhat, a tünetek a legtöbb esetben el is múlnak, mire a beteg orvoshoz kerülne. A viszkető duzzanatok által okozott bosszúságot mindenki megtapasztalja legalább egyszer-kétszer életében, vannak azonban, akiknél a tünetek visszatérően jelentkeznek és hosszabb ideig is fennállnak.

A bőrgyógyászok ezért azt javasolják, hogy ha a tüneteink hat hét alatt sem múlnak el, akkor ne elégedjünk meg a tüneti kezeléssel, járjunk utána, hogy mi okozhatja a panaszainkat, mert a tünetek csak a kiváltó ok kezelésével múlhatnak el.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Mitől viszkethet a bőr? Ezek a betegségek állhatnak mögötte

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#kiütés

Forrás: Dermatica
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához