Ezeket látta már?

Hogyan szabadulhatunk meg a szemölcsöktől?

Szemölcsök ellen szalicilsav, fertőzés

A szemölcsök kezelésére számos lehetőség kínálkozik, vény nélkül kapható ecsetelőktől és tapaszoktól a szakorvos által végzett fagyasztásos eljárásokig. Nem árt azonban tudni, hogy a szemölcs kiirtása gyakran hosszadalmas és nehézkes feladat.

Meglepő módon, ha a szemölcs nem okoz fájdalmat, nem nagyon zavaró, érdemes egyszerűen kivárni, míg elmúlik: a szemölcsök közel 65 százaléka 2 éven belül spontán, minden beavatkozás vagy kezelés nélkül visszahúzódik. Ez persze nem egyik napról a másikra történik meg, a „gyógyulás” heteket is igénybe vehet, és gyakran viszketéssel, az érintett terület duzzanatával, kipirosodásával jár együtt (még az is előfordulhat, hogy valaki csak éppen ebben a szakaszban veszi észre, hogy egyáltalán volt szemölcse). A szakemberek szerint is ez a legolcsóbb, egyben legbiztonságosabb módszer a szemölcsök ellen. Ugyanakkor, ezzel azt kockáztatjuk, hogy a szemölcs egyre nagyobbá válik, esetleg továbbterjed.

A szemölcsök kezelése

A szemölcsök „valódi” kezelésére többféle módszer is a rendelkezésünkre áll, a legmegfelelőbbet annak figyelembevételével kell kiválasztani, hogy mekkora a szemölcs, hol található, mennyire zavaró vagy fájdalmas, okoz-e fizikai vagy pszichés kellemetlenségeket. Az érintett általános egészségi állapotától is függ a megfelelő terápia megválasztása: a legyengült immunrendszerű embereknél, vagy azoknál, akik ekcémára hajlamosak, sokkal nagyobb a felülfertőződés rizikója.

A szemölcsök kezelésére irányuló terápiák lényege a legtöbbször a fertőzött sejtek eltávolítása.

Az otthon alkalmazható módszerek között találhatjuk a szalicilsavas ecsetelőket, zseléket vagy tapaszokat. Ezeket több héten keresztül rendszeresen, naponta kell használni. A savak segítenek eltávolítani az elhalt, illetve a beteg hámsejteket. A kezelés része, hogy a beteg területet hetente le kell kaparni vagy reszelni. Jobb eredményt érhetünk el, ha a szalicilsavas kezelés előtt 5-10 percre meleg vízbe áztatjuk a szemölcsöt.

Nagyobb, fájdalmasabb vagy makacsabb szemölcs esetén érdemes szakemberhez fordulni, aki például fagyasztással, kimetszéssel, fotodinamikus terápiával vagy lézerrel távolítja el a szemölcsöt. Érdemes arra felkészülni, hogy több kezelésre is szükség lehet a gyógyuláshoz.

Időnként szájon át szedhető, vagy közvetlenül a szemölcsbe injekciózott gyógyszert is alkalmaznak a szemölcsök ellen. Ezek vagy az immunrendszerre ható szerek (hogy a szervezet maga könnyebben le tudja győzni a vírust), vagy vírusellenes gyógyszerek.

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Szemölcs, tyúkszem a talpon: így lehet megkülönböztetni őket

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

szemölcs

Forrás: EgészségKalauz
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához