Ezeket látta már?

A diabétesz kezelésének alapja elsősorban az életmódváltás!

2-es típusú cukorbetegség, diabétesz, érrendszeri betegségek, tünetei, vizelés, fáradtság, izomfájdalmak

A népbetegségnek számító diabétesz megelőzéséért, a szövődmények elkerüléséért vagy a már kialakult betegség kezelése érdekében mi magunk is sokat tehetünk. Dr. Hidvégi Tibor diabetológus főorvos gondolatait foglaljuk össze.

Az orvos által előírt terápia pontos megtartása mellett az életmódváltás, az egészséges táplálkozás és a testmozgás sokat javíthat a beteg állapotán.

A cukorbetegség népbetegség

Magyarországon a felnőtt lakosságának ,mintegy 8%-a cukorbeteg, és körülbelül ugyanennyien vannak a cukorbetegség előszobájában, az úgynevezett prediabéteszben.1 Az 1-es típusú cukorbetegség (az összes diabétesz megbetegedés körülbelül 10%-a)2, általában ifjúkorban míg a 2-es típusú (90%) inkább idősebb korban jelentkezik. A diabétesz népbetegségnek számít, szinte minden családban, a rokonságban tudunk cukorbetegségben szenvedőről. Hozzájárul a magas számadatokhoz az is, hogy a szerényebb körülmények között élő, kevésbé iskolázott rétegek között gyakoribb a betegség előfordulása, mert az egészséges táplálkozás – zöldségek és gyümölcsök fogyasztása - és a rendszeres testmozgás kevésbé jellemző esetükben.

„A cukorbetegség pontos oka nem ismert, de a 2-es típusú cukorbetegség esetén viszont jól ismertek a kockázati tényezők, melyek a diabétesz kialakulásához vezethetnek. Ilyen lehet a családi halmozódás - azaz az adott családban már többször megjelent a betegség - , az elhízás, a mozgásszegény életmód vagy a helytelen táplálkozás. A cukorbetegség tehát komplex betegség, nincs egyetlen oka, több tényező vezet a kialakulásához. Van egy találó mondás: a pisztolyt a genetika tölti be, de az életmód húzza meg a ravaszt.” – emelte ki Dr. Hidvégi Tibor diabetológus főorvos, a vele készített interjú során.

Cukorbeteg és folyton fáradt, kimerült? Ezt teheti ellene - kattintson!

Az 1-es típusú cukorbetegségnél azonban más a helyzet, itt a betegség abból adódik, hogy a szervezet nem képes inzulint előállítani.

Vannak tünetei?

A 2-es típusú diabétesz tünetszegény betegség, a beteg évekig élhet magas vércukorértékkel anélkül, hogy bármilyen tünete lenne. Ezért szükséges a fent említett kockázati csoportba esők szűrése úgynevezett kockázatlapú diabétesz kérdőívvel, ahol a kérdésekre adott válaszok megmutatják az adott illető kockázati szintjét.

Fontos kiemelni azt is, hogy cukorbetegség esetén nagyon gyakoriak a szív- és érrendszeri betegségek – a két kórkép gyakran együtt jelentkezik és kölcsönösen súlyosbítják egymást.

A diabétesz tünetszegény volta miatt a betegek nagy része nem is gondol arra, hogy cukorbeteg lehet. A diagnózis felállításakor többnyire meglepődnek, mert az esetleges tünetek – szájszárazság, látásromlás, gyakoribb vizelés, fáradtság, izomfájdalmak – időskori, más betegségek tünetei is lehetnek.

A diabétesz kezelése = változtatás

Mit jelent ez? „Változtatást a diétában, az életmódban, a mozgásban, meg kell szokni a gyógyszeres kezelést is – ezt nehéz elsőre elfogadnia a betegnek. Számos felmérés azt mutatta, hogy gyógyszeres kezelés esetén a betegeknek csak 50%-a követi a terápiás utasítást, míg az inzulinkezelés esetén ez az arány magasabb, körülbelül 70%. Itt kap lényeges szerepet a szoros és rendszeres orvos-beteg kapcsolat, ahol a beteg információt kap a betegségéről, az állapotáról, a várható mellékhatásokról, de ugyanígy tájékoztatást kell kapnia a várható előnyökről is: jobb közérzet, kevesebb szövődmény, hosszabb élettartam. A tájékoztatás eredményeként nagyobb esély van a terápiahűségre, azaz az orvos által előírtak pontos betartására. Jó tájékoztató forrás a Magyar Diabetes Társaság Honlapja, www.diabet.hu, ahol naprakész információval segítik a páciensek sikeres együttélését a diabétesszel.” -fűzte még hozzá Dr. Hidvégi Tibor.

A cukorbeteg diéta alapjai: mit ehet egy diabéteszes? Olvasson tovább!

Mozgás, de milyen?

Dr. Hidvégi Tibor elmondta:

„A diabétesz kezelésének az alapja az életmód, amiben benne foglaltatik a rendszeres mozgás is. Nem kell hozzá edzőterembe menni, nem kell fitnesz bérletet vásárolni, ehelyett például a napi egy óra séta mindenki számára elérhető. Ugyanilyen hasznos a kerékpározás, az úszás, a kertészkedés - a fizikai aktivitás rendkívüli módon csökkenti a vércukorszintet, szív- és érrendszeri kockázat csökkentő hatása is van, mindenkinek ajánljuk 0-100 éves korig”.

Természetesen, a mozgást fokozatosan kell bevezetni és mindig konzultálni kell a kezelőorvossal arról, hogy milyen mozgástípust ajánl, ugyanis lehetnek társbetegségek például mozgásszervi panaszok, szívproblémák.

A nem megfelelő szénhidrát anyagcsere következményei

A tartósan magas vércukorérték következményeként krónikus szövődmények és kialakulhatnak. Ilyen szövődmény lehet pl. a látásromlás, látásvesztés, a diabétesz láb (ideg- és érkárosodás), ami amputációhoz vezethet. Magyarországon évente 4000 betegnél történik amputáció3, holott ez megelőzhető lenne a terápiás előírások betartásával.

A leggyakoribb akut szövődmény az úgynevezett alacsony vércukorszint, közismert néven a hipoglikémia, amely inkább az inzulinnal kezelt betegeknél fordulhat elő. Nagyon fontos, hogy a betegek ismerjék az ezzel járó tüneteket: szédülés, gyengeségérzet, hideg verejték, remegés, hányinger, szemkáprázás, zavartság. Továbbá az is fontos, hogy a beteg környezete tudjon a betegségről, így nagyobb biztonsággal érkezhet a segítség.

Figyeljünk oda a helyes táplálkozásra, megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásra, hogy megelőzzük a diabétesz kialakulását, vagy ha már cukorbetegek vagyunk, akkor szívleljük meg a fenti tanácsokat az esetleges szövődmények elkerülése érdekében!

A járvány alatt sem szabad elhanyagolni a rendszeres szakorvosi ellenőrzést. Erre akkor is szükség van, ha a vércukorértékek rendben vannak. Bármilyen betegségéről, vagy állapotváltozásról számoljon be kezelőorvosának! A diabetológus a társbetegségek figyelembevételével, mindenkinek személyre szabottan állítja be a kezelést.

Források:

1 diabetes.hu • A diabétesz prevalenciája nő a férfiak és stagnál a nők körében • Új adatok a WHO-tól

2 https://akjournals.com/downloadpdf/journals/650/151/13/article-p533.pdf

3 Amputációk: dicstelen adatok Magyarországról (medicalonline.hu)

Forrás: egeszsegkalauz.hu