Ezeket látta már?

A ketogén diéta előnyei

2011.04.23. Módosítva: 2015.11.04.

A ketogén diéta visszafordíthatja a veseelégtelenséget! A veseelégtelenség a cukorbaj egyik vezető szövődménye, ám amerikai kutatóknak állatkísérletben magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrenddel, úgynevezett ketogén diétával nyolc hét alatt sikerült visszafordítaniuk egereknél ezt az állapotot.

Az epilepsziás gyerekek kezelésében is alkalmazott diéta lényege, hogy kiéhezteti a szervezetet szénhidrátokból, cukorból, így veszi rá, hogy glükóz helyett inkább zsírt égessen el, azt használja energiaforrásként.

tojas-d000009F78e574713b0f2 ketogén diéta Forrás: Medipress

Az étrend olyannyira megszorító, hogy szakember felügyelete mellett kell alkalmazni. A választható ételek között van például tejszínes tojásrántotta, szalonnás-vajas omlett vagy majonézbe forgatott saláta. A szakemberek feltételezése szerint a diéta azért lehet hatásos a diabéteszes embereknél, mert gátolja az élelem lebontása során keletkező glükóz káros hatását azoknál, akiknél hiány van az ehhez szükséges inzulinból.

A New York-i Mount Sinai Kórház kutatócsoportja két egércsoportot vizsgált, amelyeket génmódosítással 1-es, illetve 2-es típusú diabéteszre tettek érzékennyé. Az egyik csoportot hagyományos módon etették, míg a másikat ketogén diétán tartották. A kísérletben nyolc hét elteltével helyreállt a ketogén étrenden tartott egerek veseműködése - írták szerdán a tanulmány szerzői a PLoS ONE című nyílt tudományos portálon.

"Tanulmányunk az első, amely megmutatta, hogy kizárólag egy étrendi beavatkozás elegendő, hogy visszafordítsa a diabétesznek e súlyos szövődményét" - mondta Charles Mobbs kutatásvezető hozzátéve, hogy az embereknek vélhetően egy hónapos ciklus elegendő lenne a ketogén étrenden ahhoz, hogy elkerüljék a veseelégtelenséget.

Forrás: MTI