Ezeket látta már?

A magas vérnyomás és a cukorbetegség rontja a szív energiagazdálkodását

A Washingtoni Egyetem egyik kutatócsoportja részletesen tanulmányozza a szív energiagazdálkodását.

A magas vérnyomás és a cukorbetegség rontja a szív energiagazdálkodását

A Washingtoni Egyetem egyik kutatócsoportja részletesen tanulmányozza a szív energiagazdálkodását. A legújabb eredményeik azt mutatják, hogy a cukorbetegség és a magas vérnyomás külön-külön is rontja a szív energiafelhasználását.

A szív (mint a legtöbb emberi szerv) energiaszükségletét főképpen zsírból és cukorból fedezi, és egyre inkább úgy tűnik, fontos az is, hogy milyen arányban. Az egyetem orvostudományi karának kutatói korábban már megfigyelték, hogy a cukorbetegekben a zsírra tevődik a hangsúly, ami jó energiaforrás, de nagy az oxigénigénye, ami még érzékenyebbé teszi a szívet egy átmeneti oxigénhiánnyal szemben (pl. koszorúér-szűkület). A Dr. Lisa de las Fuentes vezette kutatócsoport legújabb vizsgálódásai azt mutatták, hogy a magas vérnyomás következményeként a szív viszont főképp cukorból fedezi az energiaszükségletét. A kísérleteket olyan állatok segítségével végezték el, akiknek megvastagodott a szívizomzata, és később az eredményeket humán vizsgálatokkal is alátámasztották.

"A korábbi kutatások azt mutatták, hogy a magas zsírfelhasználás káros, de ugyanez igaz a túl alacsony zsírbevitelre is" - mondta Dr. Fuentes. A magas vérnyomás következtében a szív izomzatának a mennyisége kóros mértékben felszaporodhat, ami csökkenti a zsíranyagcsere hatékonyságát, ezért a szív több cukrot fogyaszt. "A szénhidrátok azonban kevesebb energiát adnak, mint a zsírok. Mivel több izom energiáját kell fedezni, ezért a szív egyre több szénhidrátot használ el. A folyamat lényegében olyan, mintha hirtelen kevésbé hatékony üzemanyagra váltanánk a kocsinkban" - magyarázta a kutató. Az elégtelen energiaellátás miatt a folyamat akár szívrohamhoz is vezethet. A szívizom-megnagyobbodás azonban nem mindenkinél jelentkezik, akinek magas a vérnyomása, aminek feltehetőleg valamilyen genetikai oka van. "Úgy gondoljuk, hogy a folyamatok szabályozásában a szervezet zsírsavanyagcseréje játszhat szerepet, ezért ezt a folyamatot befolyásoló gének felkutatására irányuló klinikai vizsgálatot indítunk" - árulta el a kutatócsoport további terveit Dr. Fuentes.

medipress.hu

Forrás: EgészségKalauz