Cukorbeteg? Ezért nem mindegy, milyen sört iszik!

#Cukorbetegség #sör #inzulin #alkohol
2020.07.17.

Alkoholos, alkoholmentes, ízesített vagy hagyományos sör? Utánajártunk, milyen sört és mennyit ihatnak a cukorbetegek!

A cukorbetegeknek sem kell lemondaniuk az alkoholokról, nem mindegy azonban, mit isznak és milyen gyakran. Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa volt segítségünkre.

Milyen sört ihat egy cukorbeteg?

Sörfogyasztásnál mindig bele kell számolni a szénhidrát-tartalmat a napi keretbe, valamint érdemes figyelembe venni az energiatartalmat is. A sör vércukorszint növelő szénhidrátokat tartalmaz, ezért fontos, hogy egyen közben valamit. Ráadásul az alkohol befolyásolhatja a szedett gyógyszerek és az inzulin hatását.

A barna sör jobban emeli a vércukorszintet, mint a világos, amely mérsékeltebb vércukor-emelkedést eredményez, ezért inkább a hagyományosból válasszon.

"Divatos manapság az ízesített sörök fogyasztása is: van például citromos, meggyes, málnás sör - akár alkoholmentes változatban is. Kecsegtetően hangzik, így nyáron főként a citrusfélékkel ízesített sör, azonban aligha találunk cukormentes változatot a boltok polcain. Cukorbetegeknek az ízesített sörök nem javasoltak! De ha házilag ízesítjük félbevágott gyümölcsökkel, citrommal, nem kell a felesleges cukorfogyasztástól tartanunk." – tanácsolja Szarka Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa.

Hol a határ?

A legjobb, ha nőknél 1, míg férfiaknál 2 egység alkoholnál meghúzzák a határt, ami 1-2 decilitert jelent. Sörnél tehát elegendő kikérni a pincértől egy pikoló sört. Arra is figyeljen, hogy naponta csak egyszer igyon sört.

Ha a sör mellé nassolna, akkor rostban gazdag, teljes kiőrlésű lisztből készült nassolnivalót ajánlott, például teljes kiőrlésű keksz vagy ropi. Szóba jöhet még 1-2 szelet sajt vagy 1 marék sótlan mogyoró, illetve dió is. Az alkohol meghozza az étvágyat, tehát figyeljen arra is, mennyit eszik, hiszen a túlzott nassolásnak vércukorszint emelkedés lehet a vége. Kiemelten fontos a dietetikus által összeállított egyénre szabott táplálkozás-terápia, amelytől nem szabad eltérni még nyaraláskor sem.

Hogyan hat a sör a szervezetünkre?

Egyes források szerint a komlóban lévő jótékony hatású oxidációs anyagok (flavonoidok) kedvezően befolyásolhatják a vérzsírszintet, valamint segíthetnek a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében. Mindez természetesen mértékletes sörivás mellett értendő.

Olvasson tovább! Ismerje meg a komlót egy új oldaláról - ennyi mindenre jó!

Más italokhoz mérten a sörnek viszonylag alacsony az alkoholtartalma, további jó tulajdonsága, hogy élesztőtartalmánál fogva számos B-vitamin megtalálható benne, amelyek hozzájárulhatnak az idegrendszer optimális működéséhez. A sör jócskán tartalmaz káliumot, nátriumban azonban szegény – ezek a tulajdonságai segíthetnek a vérnyomás és a vízháztartás szabályozásában. A rendszeres, de mértékletes sörfogyasztás a vesekőképződés megelőzésében is segíthet – tette hozzá a dietetikus.

Forrás: Cukorbetegközpont

Forrás: EgészségKalauz