Ezeket látta már?

A cukorbeteg gyerekek hamarabb serdülnek - derül ki egy új kutatásból

cukorbetegség, diabétesz, gyerke, kamasz

Az 1-es típusú cukorbeteg lányok és fiúk serdülőkora az elmúlt két évtizedben 6 hónappal korábbra tolódott.

Dobson Szabolcs, gyógyszerengedélyeztetési szakértő írt a gyerekkori diabéteszről egy tanulmány alapján:

"Az 1-es típusú cukorbeteg lányok és fiúk serdülőkora az elmúlt két évtizedben 6 hónappal korábbra tolódott - derül ki egy, az Európai Gyermekendokrinológiai Társaság 61., hágai ülésén bemutatott német kutatásból. Emellett a cukorbetegség hosszabb időtartama, a nagyobb derékbőség és az alacsonyabb vércukorszintek még korábbi serdülőkorral jártak együtt.

Az 1-es típusú cukorbetegség a cukorbetegség leggyakoribb formája a gyermekek körében. A pubertás olyan hormonális változásokkal jár, amelyek hatással lehetnek a cukorbetegség anyagcsere-szabályozására, például a szervezet ellenállóbbá válhat az inzulinnal szemben, ami megnöveli a vércukorszintet. Az elmúlt években számos tanulmány számolt be világszerte a pubertás korábbi kezdetéről, különösen egészséges lányoknál. A cukorbetegség azonban összefügg a pubertás kezdetének késésével a gyermekeknél.

Ebben a tanulmányban németországi kutatók 65.518, 6 és 18 év közötti, 2000 és 2021 között 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyermek pubertáskorának kezdetére és a szeméremszőrzet kialakulására vonatkozó adatokat elemezték. Azt találták, hogy két évtized alatt mind a lányok, mind a fiúk körülbelül hat hónappal korábban mennek át a pubertáson, mint korábban. Ez az eredmény a gyermekeknél volt szembetűnőbb"

Hogyan ismerjük fel a gyermekkori cukorbetegséget?

Míg a felnőtt korban jelentkező 2-es típusú diabétesz egy életmód betegség, az 1-es típusú diabétesz egy autoimmun betegség, egy egészségesen táplálkozó, rendszeresen sportoló, normál testalkatú gyermek is diabéteszessé válhat. Gyerekeknél az autoimmun folyamat során a szervezet elkezdi pusztítani az inzulintermelő sejtjeit. Akkor válik láthatóvá a betegség, és jelennek meg az enyhe tünetek (bepisilés, sok ivás és sok pisilés), amikor az inzulintermelő sejtek 80-90 százaléka már elpusztult.

A szakemberek vallják, inkább egyszer bökjük meg egy gyermek ujját „feleslegesen” a vércukrát megmérve, mint a nyugtalanító tünetekre ne reagáljunk, és emiatt súlyos állapotban kerüljön kórházba a diabéteszes gyermek. Amikor egy gyermek bepisil, egyik napról a másikra elkezd rengeteget inni – többszörösét, mint amit korábban fogyasztott –, ok nélkül fogy, bágyadt, aluszékony, fontos, hogy a szülők mielőbb orvoshoz forduljanak, és kérjenek azonnali eredményt hozó vércukormérést. Minden házi gyermekorvosi rendelő kötelező tartozéka az ujjbegyes vércukormérő, nincs szükség laborba menni, sőt, komoly következményei lehetnek, ha a szülők ilyenkor napokat várnak egy vizsgálatra.

Miért a nagy sietség? A megtévesztően ártalmatlannak és enyhének tűnő tünetek csecsemőknél, kisdedeknél és óvodásoknál egy-két héten belül, az iskolás korosztálynál pedig egy hónapon belül súlyos tünetekbe fordulnak.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

Cukorbetegség

Forrás: Egészségügyi szakirodalmi tallózó
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához