Ezeket látta már?

Ezekben az időszakokban mérsékelje a gyümölcsfogyasztást, ha cukorbeteg

cukorbetegség, gyümölcs, cukor diabétesz, inzulin

Cukorbetegen mi a helyzet a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcsökkel?

Ha valaki cukorbetegséggel küzd, jól tudja, hogy vigyáznia kell a gyors felszívódású szénhidrátokkal, hiszen azok gyorsan és nagy mértékben emelik meg a vércukorszintet. Miket szabad fogyasztani és melyekkel érdemes vigyázni? A kérdést Vajdovich Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa válaszolta meg.

Gyümölcsök felszívódása

A szénhidrátokat két fő csoportba sorolhatjuk: léteznek gyors és lassú felszívódású szénhidrátok, attól függően, milyen gyorsan emelik meg a vércukorszintet. A gyors felszívódásúak - mivel igen könnyen és gyorsan emészthetőek- önmagukban fogyasztva hirtelen és magasra emelhetik meg a vércukorszintet, nagy energialöketet adnak, míg a lassúak nem okoznak kiugró vércukorszint emelkedést, hanem folyamatosan, elnyújtva biztosítanak energiát.

"Mivel a cukorbetegeknél igen sarkalatos pont az, hogy milyen ételek mennyire emelik meg a vércukorszintet, ezért fontos, hogy tisztában legyenek azzal, hogy melyek azok, amik a gyors felszívódású szénhidrátok csoportját erősítik. Ezeket ugyanis nem mindegy, hogy mikor, milyen formában fogyasztja a beteg, ahogy az sem, hogy mennyit visz be belőlük" – mondja a dietetikus.

Érdemes tudni, hogy a gyümölcsök a gyors felszívódású szénhidrátok közé tartoznak így amellett, hogy bele kell számolni a napi szénhidrát keretbe, nem mindegy, hogy melyik napszakban fogyasztja őket a beteg. A szervezet inzulin érzékenysége a nap folyamán változik, reggel és este a legrosszabb, így ezekben az időszakokban érdemes mérsékelni a gyümölcsök fogyasztását. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem szabad a nyári nagy melegben hűsítő gyümölcsöket falatozni, hanem azt, hogy be kell tartani néhány fontos szabályt: a gyümölcsöket sose önmagukban, hanem valamilyen étkezés részeként, némi rosttartalmú (pl. teljes értékű gabonából készülő, magas rosttartalmú keksz), fehérjetartalmú (pl. zsírszegény túró, sajtok) élelmiszerrel, illetve jó minőségű zsiradékkal (pl. olajos magvak) kiegészítve fogyasszuk és lehetőleg napközbenre időzítsük!

A gyümölcsök bár természetes cukrokat tartalmaznak, nem kell őket kiiktatni az étrendből, hiszen tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rostokkal, így fontos részét képezik az egészséges táplálkozásnak. Sok gyümölcsnek (pl. piros bogyós gyümölcsök) igen magas a rosttartalma, ami hozzájárul a napi rostbevitelhez. A magas rostbevitel a cukorbetegek számára igencsak előnyös, mivel a rost lassítja az emésztést, így segít megelőzni a hirtelen kiugrásokat a vércukor-és energiaszintben. Ezenkívül hosszantartó teltségérzetet is biztosítanak, ami hozzájárul az optimális testsúly eléréséhez és megtartásához. Természetesen - mivel a gyümölcsök szénhidrátokat tartalmaznak- ügyelni kell arra, hogy számolni kell azok szénhidrát mennyiségével és bár rendelkeznek rosttartalommal, a szénhidrátok felszívódásának lassítására ezzel együtt is törekedni kell!

Mikor, mennyi gyümölcsöt ehet ha cukorbeteg?

Hogy kinek mennyi gyümölcs fogyasztása javasolt egyéni szinten az változó, hiszen befolyásolja többek között a BMI és az aktivitási szint. Általánosságban elmondható, hogy a naponta ajánlott gyümölcsbevitel kb. 1-2 adag (100-200 g). Amennyiben valaki cukorbeteg, érdemes megkérdeznie dietetikusát, hogy ettől a mennyiségtől eltérjen-e, illetve, hogy milyen formában fogyassza őket.

Hogy ne ugorjon meg hirtelen a vércukorszint, a gyümölcsöket lehetőleg kis adagokban fogyassza, eloszlatva, lehetőleg a délutáni órákban, illetve edzés előtt/után, hiszen akkor a testünk gyorsan felhasználja az extra szénhidrátokat. Tiltólistás gyümölcs bár nincs, ám az érett banán, görögdinnye, szőlő, füge, aszalt gyümölcsök magasabb gyorsan felszívódó szénhidráttartalommal rendelkeznek, így jobban megemelhetik vércukorszintünket, mint más gyümölcsök. Így érdemes velük óvatosan bánni és csak kisebb mennyiségben fogyasztani őket, továbbá a szénhidrátok felszívódásának lassítására is ügyelni kell- tanácsolja Vajdovich Dorottya, a Cukorbetegközpont dietetikusa, aki hozzátette, hogy mivel mindenki más, érdemes kitapasztalni, kinek, mikor, milyen formában és mennyi gyümölcs bevitele nem okoz még kiugró vércukorszint emelkedést.

Jó tanácsok, ha cukorbetegen gyümölcsöt fogyaszt

  • Ügyeljen a mennyiségre, az ajánlott napi gyümölcsbevitel naponta 1-2 adag!
  • Válasszon friss, szezonális gyümölcsöt és kerülje a feldolgozott, pürésített készítményeket, mivel a koncentrált cukortartalom révén magasabbra emelhetik a vércukorszintet!
  • A gyümölcsleveket lehetőleg kerülje, mivel ilyenkor nincs meg a megfelelő rostmennyiség és folyadék lévén gyorsabban szívódik fel, így gyorsabban okoz vércukorszint emelkedést (maximum egyharmad-fél csésze (80-120 ml) 100%-os gyümölcslé a megengedett)!
  • A cukrozott gyümölcskonzerveket, -befőtteket a magas hozzáadott cukortartalom miatt kerülje!
  • Az inzulinérzékenység napközbeni változása miatt a gyümölcsbevitelt valamilyen étkezés részeként a délutáni órákra időzítse!
  • Törekedjen a szénhidrátok felszívódásának lassítására, a gyümölcsöket némi magas rosttartalmú, esetleg fehérjetartalmú élelmiszerrel, valamint jó minőségű zsiradékforrással egészítse ki!
  • A magasabb cukortartalmú gyümölcsöket (pl. banán, szőlő, füge, aszalt gyümölcsök) csak kisebb mennyiségben, edzés előtt, esetleg edzés után fogyassza!
  • A gyümölcsök esetében helyezze előtérbe az alacsonyabb cukortartalmú, magasabb rosttartalmú gyümölcsöket, mint pl. a málna, eper, ribizli, szeder, áfonya!

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Ez a prediabétesz 7 tünete, az alvászavar az egyik

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

cukorbeteg étrend

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához