Ezeket látta már?

Fontos tippek cukorbetegeknek: súlyos következményei lehetnek nyáron, ha erre nem figyel

cukorbetegség hipoglikémia tünetei nyár

A nyári kánikulában nagyobb eséllyel alakulhat ki a hipoglikémia. Mit tehetünk, hogy elkerüljük?

Hipoglikémiának azt az állapotot nevezzük, amikor a vércukor szintje a 3,8 mmol/l alá csökken. Mivel ekkor kevesebb cukor kering a vérben, így a sejtek éheznek, mert nem jutnak hozzá elegendő mennyiséghez belőle. Ekkor a betegnél szédülés, remegés, izzadás, beszédzavar, súlyosabb esetben eszméletvesztés, életveszélyes állapot léphet fel.

Nyáron a szervezet anyagcseréje felgyorsul, ami elősegíti a vércukorszint csökkenését. Ráadásul a nagy meleg és a páratartalom mellett megnöveli a hipoglikémia rizikóját többek között pl. a grill partik alatti alkoholfogyasztás, a hőségben való kirándulás, elővigyázatosság nélküli mozgás, a dehidratáció, valamint a rossz dózisú inzulin is.

Hipoglikémia: óvatosan az alkohollal

Az alkoholtartalmú italok nagy része vércukorszint csökkenést eredményez, ezért ügyeljen arra, hogy csakis úgy töltsön magának egy pohárral, hogy csak lassan iszik és közben falatozik valamit (pl. magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű kekszet).

Fontos továbbá, hogy nem mindegy, mit is fogyaszt, hiszen cukorbetegként a száraz pezsgő, minőségi vörösbor (lehetőleg száraz) azok, melyek megengedettek - persze mértékkel.

Fontos tippek nyárra cukorbetegeknek

  • Ugyanúgy tartsa be diétáját, gyakran mérje vércukorszintjét, illetve ne hajtsa túl magát, fordítson időt a pihenésre is!
  • A nagy melegben érdemes gyakrabban ellenőrizni a glükóz szintet, hogy idejében felismerhesse, ha csökkenni kezdene. Reggel, valamint étkezések előtt/után is mindenképpen mérje meg, ám utazások előtt is célszerű elvégezni ugyanezt, illetve érkezéskor is. A gyakori méréssel felismerheti, hogy napszúrása van, vagy hipoglikémiás.
  • Ne hajtsa túl magát sportolás közben! Mind a hőség, mind a felelőtlen mozgás vészesen csökkentheti a glükóz mennyiségét. Lehetőleg kora reggel vagy este eddzen, és semmiképpen sem üres hassal álljon neki sportolni! Kérjen segítséget akár személyi edzőtől, vagy életmódorvostól.
  • A nagy melegben konzultáljon orvosával mindenképpen gyógyszer/inzulin dózisáról, ugyanis lehet, hogy ennek csökkentésére lehet szükség, ugyanis nyáron alacsonyabb a vércukor szintje. Erre akkor is szükség lehet, ha más klímájú helyre utazik.
  • Tartson magánál szőlőcukrot és kekszet

Cukorbetegség különböző életszakaszokban

A gyermekkori diabétesz általában 1-es típusú, azaz inzulinhiányon alapul. Ez súlyos anyagcsere-összeomláshoz vezethet, ezért időben el kell kezdeni a kezelést: diéta, inzulinkezelés és helyes életmód javasolt.

A 2-es típusú diabétesz a felmérések szerint minden második idős embert érinti valamilyen mértékben, ezért fontos a korai felismerése. Lényeges a diéta betartása, a helyes életmód és az orvosi utasításoknak megfelelő gyógyszerszedés. Idős korban különösen fontos a napi minimum másfél-két liternyi folyadék fogyasztása.

A várandósgondozás során minden kismamánál elvégzik a cukorterheléses vizsgálatot. Amennyiben magasabb vércukorszintet találnak, terhességi cukorbetegség vagy csökkent glükóztolerancia derülhet ki, ami kockázatot jelenthet a babára és az édesanyára is, ezért fokozott figyelmet igényel a kismama és a szülész-nőgyógyász részéről egyaránt.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Frissen diagnosztizált diabéteszes? Ez tanácsolja a pszichológus

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

diabétesz

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához