Ezeket látta már?

3 étel, ami megnöveli a súlyos betegségek kockázatát – már kis mennyiségben is

Táplálkozás
2025. július 22. 14:34
táplálkozás étel káros betegség

Már napi egy hot dog vagy egy doboz üdítő is jelentősen növelheti a súlyos egészségügyi problémák kialakulásának esélyét az idő múlásával.

A Nature Medicine folyóiratban publikált friss tanulmány új szintre emeli a táplálkozás és a krónikus betegségek kapcsolatának megértését. A kutatók arra jutottak, hogy már egészen alacsony mennyiségű feldolgozott hús, cukorral édesített ital vagy transzzsírt tartalmazó termék fogyasztása is növeli az olyan súlyos betegségek kockázatát, mint a 2-es típusú diabétesz, a vastagbélrák vagy az ischaemiás szívbetegség.

- Nem szabad napi rendszerességgel ilyen típusú ételeket beiktatni az étrendbe, sőt, a legjobb, ha csak ritkán fogyasztjuk őket– nyilatkozta a Health magazinnak McKale Montgomery táplálkozástudományi szakember.

Már kis mennyiség is fokozza a kockázatot

A kutatás több mint hatvan korábbi tanulmány adatain alapult, amelyek a három kritikus élelmiszercsoport – feldolgozott húsok, cukrozott italok és transzzsírok – és három fő egészségügyi kockázat közti összefüggést vizsgálták. Az eredmények egyértelműek: már minimális fogyasztás is fokozott rizikóval jár.

A legfontosabb adatok:

  • Feldolgozott húsok: napi 0,6–57 gramm (körülbelül 1–5 szelet bacon) 7–11%-kal növelte a diabétesz és a vastagbélrák kialakulásának esélyét.
  • Napi 50 gramm (pl. egy hot dog): 30%-kal emelte a 2-es típusú cukorbetegség, 26%-kal a vastagbélrák kockázatát.
  • Cukros italok: napi 1,5–390 gramm (körülbelül egy doboz üdítő) fogyasztása 8%-kal növelte a diabétesz, és kisebb mértékben a szívbetegség kockázatát.
  • Transzzsírok: a napi energiabevitel 0,25–2,56%-át kitevő mennyiség is 3%-os többletkockázatot jelentett az ischaemiás szívbetegségre.

Miért károsak ezek az ételek és italok?

Bár a pontos biológiai mechanizmusok még nem minden esetben tisztázottak, a tudósok többféle elméletet is felvetnek.

Feldolgozott húsok

A virsli, kolbász és szalámi nemcsak telített zsírokban és sóban gazdag, hanem olyan technológiákkal készülnek – mint a füstölés, pácolás, magas hőmérsékletű sütés –, amelyek során rákkeltő vegyületek keletkezhetnek. Ezek az anyagok károsíthatják a sejtek DNS-ét. Emellett a nitrátok és nitritek, amelyek gyakori adalékanyagok, összefüggésbe hozhatók a bélrendszeri daganatokkal. A vörös húsokban lévő hemvasról pedig egyes kutatások kimutatták, hogy irritálhatja a vastagbél nyálkahártyáját.

Cukros italok

A cukorral édesített italok – legyen szó üdítőről vagy gyümölcsléről – könnyen vezetnek testsúlygyarapodáshoz, mivel a folyékony kalóriák nem keltik a teltség érzetét. Rebecca Blake dietetikus szerint emiatt az ember hajlamos több kalóriát bevinni, mint amennyire valóban szüksége van. Emellett a hozzáadott cukor megbolygathatja a bélflóra egyensúlyát, ami gyulladásos folyamatokat és anyagcserezavarokat indíthat el.

Transzzsírsavak

Az iparilag előállított transzzsírok – például sütemények, ropogtatnivalók, fagyasztott pizzák alkotóelemei – emelik a rossz (LDL) koleszterin szintjét, miközben csökkentik a jó (HDL) koleszterin értékét. Ez a kettős hatás különösen káros a szív- és érrendszerre.

- Mindkét irányban rontja az értékeket, ami együtt jelentősen fokozza a szívbetegség kockázatát – tette hozzá Montgomery.

Mennyi az elég?

A kutatók jelenleg is dolgoznak azon, hogy meghatározzák a biztonságos határértékeket, de a jelenlegi ajánlások a lehető legalacsonyabb fogyasztást javasolják.

A WHO ajánlása szerint, aki húst eszik, annak érdemes visszafognia a feldolgozott húsok fogyasztását a vastagbélrák megelőzése érdekében. Amennyiben mindenképp szeretne ilyen ételeket enni, havi 1–2 alkalomnál ne legyen több. Szakértők szerint ha megfelelő a rost- és fehérjebevitel, és általában kontroll alatt tartja a cukor- és zsírfogyasztását, akkor időnként belefér egy-egy hot dog vagy cukros ital.

Mit fogyasszon helyettük?

  • friss zöldségek és gyümölcsök
  • teljes kiőrlésű gabonák
  • sovány húsok, például baromfi vagy hal
  • diófélék és magvak
  • cukros üdítők helyett citromos víz
Magas a koleszterinszintje? Ez a 4 étel kifejezetten ártalmas lehet
Figyelmébe ajánljuk

Magas a koleszterinszintje? Ez a 4 étel kifejezetten ártalmas lehet

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben , a Facebook-on, az Instagramon vagy a X-en, Tiktok-on is!

Forrás: EgészségKalauz
# táplálkozás # étkezés # egészséges étrend # káros ételek # feldolgozott élelmiszerek # Cukorbetegség # vastagbélrák

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Írja be a keresőmezőbe a tünetet vagy kattintson a testmodellen arra a testrészre, ahol a tüneteket észleli.

emberi test ábra

Mi a tünetkereső?

Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!

Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához
Tünetkereső illusztráció Tünetkereső Orvos válaszol illusztráció Orvos válaszol Gyógyszerkereső illusztráció Gyógyszerkereső Kalkulátorok illusztráció Kalkulátorok

Extra ajánló

Értesüljön legújabb híreinkről hírlevelünkből

Legnépszerűbb

egészségkalauz logo

TÜNETKERESŐ

pulzus ikon

Milyen betegségre utalhatnak a tünetei?

keresés

Keresés, pl. fejfájás

Keresés