Ezeket látta már?

Ha cukorbeteg, a szíve is bajba kerülhet! Ezt teheti ellene a diabetológus szerint

cukorbetegség, szívbetegség, szövődmény, ellen

A magas vércukorszint a szervezet egészére negatív hatást gyakorol.

Ha azon szerencsések közé tartozik, akiknél még nem okozott semmi komolyabb bajt a magas vércukorszint, úgy abban az esetben nagyon fontos a szövődmény kivizsgálás, hiszen minél előbb kezdi meg a probléma terápiáját, annál jobb! Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa megosztotta, milyen szövődmények fordulhatnak elő diabétesz esetén, és hogy miként lehet ezeket felderíteni, kezelni.

A cukorbetegség okozta szövődmények megelőzése, kezelése

A kelleténél magasabb vércukorszint a szervezet egészére negatív hatást gyakorol, ezért számtalan szövődményt okozhat. Hiszen befolyást gyakorol test szerte az erekre, idegekre, így igen változatos problémákkal járhat. A cukorbetegség folyamatosan károsítja a szervezetet, így nagyon fontos a glükózszint megfelelő szabályozása (életmóddal, gyógyszeres, inzulinos kezeléssel), ami mellett nagy hangsúlyt kell fektetni a szövődmények szűrésére, és azok mihamarabbi kezelésére.

A cukorbetegség okozta szövődmények

  • Retinopátia
  • Neuropátia
  • Nefropátia
  • Lábszárfekély
  • Szív-és érrendszeri problémák (például érszűkület, szívinfarktus, embólia)

Így tehetik tönkre a cukorbetegség szövődményei - Kattintson!

Retinopátia

A rossz keringés szemfenéki elváltozásokat eredményezhet, ami rossz esetben akár vaksághoz is vezethet. Tüneteket eleinte nem okoz, később a beteg apró fekete foltokat vesz észre, látása homályossá válik. Oka, hogy a kiserek falának meggyengülése következtében értágulatok, (microaneurizmák) alakulnak ki. A sejtek vérellátottsága romlik, illetve a károsodott érfalakból folyadék, vér is kiléphet, sőt, új erek is képződhetnek- mindez pedig kihat a retina egészségére. Nagyon fontos a cukorbetegeknél a tágított pupilla mellett végzett rendszeres szemészeti ellenőrzés, ugyanis már akkor észrevehetők az elváltozások, amikor a retinopátia még nem okoz különösebb tüneteket.

Neuropátia

A perifériás neuropátia az agyon és a gerincvelőn kívüli idegek betegségét jelenti, és igen gyakori probléma a cukorbetegek körében (a cukorbetegek körülbelül 70 százalékánál kimutatható). Leggyakrabban az alsó végtagokon alakul ki, mely során a beteg érzékkiesésre, zsibbadásra, gyengeségre, bizsergésre, égő érzésre panaszkodik. Lehetséges következménye a diabéteszes láb, melynek során igencsak megnő a lábszárfekély esélye, mely a lábamputációk nagy részéért tehető felelőssé. Diagnosztikájában nagy szerepe van a Neuropad tesztnek (verejték elválasztás vizsgálata), a reflexek ellenőrzésének, a Rydel- Seifert -féle kalibrált hangvilla-teszttel a vibrációérzetet nézzük, a protektív érző funkciót a Semmes-Weinstein -féle monofilamentum teszttel, a hőérzetet pedig az ún. Tip Therm próbával vizsgáljuk.

Miért lettem cukorbeteg? Olvasson tovább!

Nefropátia

A cukorbetegség a vesék működésre is negatív hatással van, így gyakori annak károsodása (a cukorbetegek kb.40 százalékánál fordul elő) . Amennyiben magas a beteg vérnyomása, úgy még nagyobb rá az esély, ráadásul a hipertónia egyik tünete is lehet a nefropátiának. Mivel ekkor a vesék szűrőfunkciója károsodott, így fehérje kerül a vizeletbe. Az állapotnak 5 stádiuma van, attól függően, mennyire károsodott a vesefunkció. Sajnos eleinte tüneteket nem okoz, ezért gyakran későn diagnosztizálják, rossz esetben a beteg dialízisre kényszerül. Amennyiben már panaszokat okoz, úgy fáradékonyság, ödéma, fogyás, rossz közérzet, vérszegénység, később hányinger, szédülés, toxikus tünetek jelentkeznek a méreganyagok felhalmozódása miatt. A veseszövődmény szűrésére és diagnosztikájára a vizeletfehérje mennyiségi meghatározása alkalmas. Vesebetegség bizonyos fázisában a metformin nem javasolt, ekkor inzulinra kell áttérnie a betegnek, valamint a cukorbeteg diéta mellett vesekímélő étrendet is tartani kell (természetesen a vesekárosodásra való gyógyszerek szedése mellett).

Szív- és érrendszeri betegségek

A magas glükózszint az érrendszerre is kifejti negatív hatását, így szív-és érrendszeri szövődményekkel is számolni kell. Gyakori, amikor érszűkület alakul ki, de a cukorbetegeket a trombózis, embólia is sújthatja - figyelmeztet Prof. Dr. Barkai László, a Cukorbetegközpont diabetológusa. Az érszűkület szűrése duplex ultrahanggal, kontrasztanyagos érfestéssel, arteriográfiával történik, a szív állapotának vizsgálata pedig EKG-vel, esetleg szív ultrahanggal. Mindemellett érdemes lehet 24 órás vérnyomás mérésen is részt venni.

Olvasta már?

Kövesse az Egészségkalauz cikkeit a Google Hírek-ben, a Facebook-on, az Instagramon vagy a Twitter-en, Tiktok-on is!

<KÖVETKEZŐ CIKK>

Diabétesz és daganat - ez a kettő között az összefüggés

Mi a Tünetkereső? Ingyenes tünetellenőrző, ami percek alatt segíthet beazonosítani a problémáját!EGÉSZSÉGKALAUZ DOSSZIÉ mappa

#diabétesz

Forrás: Cukorbetegközpont
Google Hírek ikon
Adja hozzá a Híreket a Google hírfolyamához