Ezeket látta már?

Cukorbetegség: tényleg "járvánnyá" válhat?

2011.11.16. Módosítva: 2015.11.04.

Két évtizeden belül félmilliárdnál több cukorbeteg lehet világszerte: minden tizedik felnőtt cukorbeteg lehet 2030-ra a Nemzetközi Diabétesz Szövetség (IDF) előrejelzése szerint.

A legfrissebb statisztikákon alapuló jelentés szerint két évtizeden belül 522 millió ember élhet világszerte diabétesszel.

Cukorbetegség: tényleg "járvánnyá" válhat?

A becsült adat a cukorbetegség mindkét típusát tartalmazza. A tanácsadó csoport úgy véli, hogy még Afrikában is 90 százalékkal emelkedik az esetszám, ahol pedig korábban a fertőző betegségek vezették a halálokok listáját.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg körülbelül 346 millió ember él világszerte diabétesszel, a betegség miatt bekövetkező halálesetek 80 százaléka ma a fejlett országokban történik. A WHO szerint a halálozások száma 2030-ra várhatóan megduplázódik, és az IDF mostani előrejelzése hitelt érdemlő.

A diabéteszes esetek számának emelkedését egyrészt a népesség öregedése, másrészt az egyre nagyobb mértékű elhízás okozza. Az esetek túlnyomó része 2-es típusú cukorbetegség, amely általában a középkorú embereknél jelenik meg és összefüggésben van a mozgásszegény életmóddal, valamint a túlsúllyal.

Forrás: MTI